Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Νέα διοίκηση στη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών

Ανανεώθηκε για δύο ακόμη χρόνια η εμπιστοσύνη των μελών της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, στην Διοίκησή της, μέσα από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Κυριακής 26 Απριλίου 2015.
Στη συνέλευση που είχε μαζικό χαρακτήρα, η διοίκηση παρουσίασε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της, κατατέθηκαν 9 υποψηφιότητες (τέσσερις (4) παλιές και πέντε (5) νέες) για τις 7 θέσεις του Δ.Σ. και στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 116 μέλη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης της Φιλαρμονικής που αναρτήθηκε σε κεντρικά σημεία του χωριού, ψήφισαν 116 μέλη και βρέθηκαν 115 έγκυρα ψηφοδέλτια, στα οποία οι εννιά υποψήφιοι έλαβαν σταυρούς προτίμησης ως εξής:

1. Αντώνης Ν. Πουλημένος     99 σταυρούς (επανεκλογή)
2. Κωστής Σπ. Γλυκιώτης        97 σταυρούς (επανεκλογή)
3. Ηλίας Χ. Μακρής                  84 σταυρούς (επανεκλογή)
4. Δημήτρης Παπαδόπουλος   78 σταυρούς (επανεκλογή)
5. Κατερίνα Θ. Μωραϊτη          77
6. Παναγιώτης Γ. Ιωακειμίδης 73
7. Αιμιλία Φωτεινού                  71
................................................................................
8. Χρήστος Θ. Παϊπέτης            32
9. Δημήτρης Β. Μαζαράκης      30

Από τους ανωτέρω, οι επτά πρώτοι θα συγκροτήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ οι δύο τελευταίοι θα είναι αναπληρωματικά μέλη.
Η Συνέλευση εξέλεξε επίσης τα τρία μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής που είναι οι: Σπύρος Κ. Πουλημένος, Χαρίλαος Ε. Πουλημένος και Ανδρέας Ν. Παϊπέτης.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αμέσως επόμενες μέρες και έχει να διαχειριστεί τον Όμιλο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, από οικονομική άποψη, περίοδο, για την οποία ωστόσο εκδηλώνεται ενθαρρυντική διάθεση στήριξης από συνδρομητές - μέλη της που είναι πλέον το μοναδικό στήριγμά του.
Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών σε μία από τις πρώτες της εμφανίσεις (πιθανόν το 1970). Στο μέσο διακρίνεται ο ασκών τότε καθήκοντα αρχιμουσικού, Δημήτρης Β. Μαζαράκης.
Σημειώνεται ότι τον επόμενο χρόνο, το 2016, η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών θα συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής (είχε ιδρυθεί ως Εκπολιτιστικός Προοδευτικός Όμιλος Κυνοπιαστών, το 1966).

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η “Γειτονία”, την Κυριακή του Θωμά, στο Σκριπερό


Συνεχίζοντας τις εμφανίσεις του, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» αναδεικνύει και παρουσιάζει τη λιγότερο γνωστή, την εξωαστική Κέρκυρα, μέσα από παραδοσιακά τραγούδια και ιστορίες του τόπου μας, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 (Κυριακή του Θωμά) στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού.
Η «Γειτονία» θα παρουσιάσει στο κοινό του Σκριπερού και ευρύτερα της βόρειας Κέρκυρας, αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας συλλογής παραδοσιακών τραγουδιών από τη χιλιόχρονη, πλούσια, λαϊκή μουσική παράδοση της υπαίθρου του νησιού μας, συνοδευόμενο από άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικής λαογραφικής έρευνας.
Τραγούδια, άλλοτε γνώριμα και άλλοτε παντελώς άγνωστα, αλλά με στίχους, ρυθμούς και μελωδίες, όλα οικεία, που κάθε Κερκυραίος θα εκτιμήσει, είναι εκείνα που εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» ερευνά, καταγράφει, διασώζει και προβάλλει σε κάθε ευκαιρία.

Τον Πολυφωνικό Χορό συντονίζει, όπως πάντα, ο Γιώργος Ε. Ανυφαντής, ενώ την λαογραφική έρευνα και παρουσίαση θα κάνει ο Στέφανος Πουλημένος.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Πλούσιες οι εκδηλώσεις του Πάσχα στους Κυνοπιάστες

Πλούσιος ήταν κι εφέτος ο κύκλος των εκδηλώσεων περί την εορτή του Πάσχα στους Κυνοπιάστες, ξεκινώντας από την Ανάσταση του Λαζάρου.
Ας τα δούμε με χρονολογική σειρά:
  • Το πρωί της παραμονής της γιορτής, τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Κυνοπιαστών, συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς τους και αρκετούς γονείς, απέδωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, τα κάλαντα του Λαζάρου, στις γειτονιές του χωριού.
  • Το απόγευμα του Σαββάτου το Λαζάρου, γυναίκες της Ενορίας και μέλη του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία», φτιάχνοντας τα βάγια στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας, απέδωσαν την τοπική εκδοχή του παλιού λαϊκοθρησκευτικού τραγουδιού «Καλό ‘ναι τ’ Άγιος ο Θεός» (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση και σχετικά βίντεο).
  • Την Κυριακή των Βαϊων, η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών, προετοιμάστηκε όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, για τη συμμετοχή της στην μεγάλη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία φέτος λόγω καιρού, ματαιώθηκε στο ξεκίνημά της. Η Φιλαρμονική έκανε ωστόσο την εντυπωσιακή και άψογη εμφάνισή της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης παίζοντας εμβατήρια της ημέρας. 
  • Το βράδυ, η ακολουθία του Νυμφίου, στην εκκλησία της Παναγίας, είχε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος και συμμετείχε η Παιδική Χορωδία της Ενορίας σε διεύθυνση Δήμητρας Καλογεροπούλου, απέδωσε ύμνους του Νυμφίου.
  • Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, η Εκκλησιαστική Χορωδία της Ενορίας απέδωσε κατά το ύφος της κερκυραϊκής ψαλτικής, το Τροπάριο της Κασιανής.
  • Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης έγινε το Μυστήριο του Ευχελαίου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και τμήματος μαθητών του Δημοτικού Σχολείου το οποίο συμμετέχει σε μια εργασία της δασκάλας του Ελένης Λώλη, για την ελιά και το λάδι.
  • Την Μεγάλη Πέμπτη, πρωί και απόγευμα, έγιναν, μέσα σε συγκινητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι ακολουθίες της Σταύρωσης με τον εφημέριο π. Χρυσόστομο και τους ψάλτες Γρηγόρη Δραγανίγο και Δημήτρη Μεταλληνό αλλά και τη συνοδεία τους, να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την απόδοση των ύμνων και τροπαρίων της ημέρας.
    Η Εκκλησιαστική Χορωδία της Ενορίας Κυνοπιαστών στον Επιτάφιο
  • Την Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης ενώ το βράδυ εψάλλησαν τα εγκώμια και έγινε η περιφορά του Επιταφίου στον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής, της Εκκλησιαστικής Χορωδίας και τμήματος παιδιών με καλαθάκια γεμάτα λουλούδια. Ανάλογες τελετές έγιναν και στην Αγία Κυριακή της Χρυσίδας.
  • Το μεγάλο Σάββατο νωρίς το πρωί, τελέστηκε για πρώτη φορά στην ενορία, Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας και όπως πάντα στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ενώ τα μεσάνυχτα έγινε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως, με το λάβαρο και τη σκόλα και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας.
  • Στις 12 τα μεσάνυχτα, ο π. Χρυσόστομος διάβασε το Ευαγγέλιο της Ανάστασης και έψαλε το Χριστός Ανέστη, με την Φιλαρμονική να αποδίδει το πανηγυρικό κερκυραϊκό εμβατήριο του 1841, «Μη φοβείσθε Γραικοί» και πλήθος πυροτεχνημάτων να φωτίζουν τον ουρανό, κάτι για το οποίο φρόντισε όπως και την εξαιρετική καθαριότητα του χωριού, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενέλαος Αρβανιτάκης. Το Χριστός Ανέστη έψαλλε και η Εκκλησιαστική Χορωδίας κατά το ιδιαίτερο μέλος της κερκυραϊκής ψαλτικής.
Η αλλαγή στη λειτουργία της Αναστάσεως
Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία συνεχίστηκε αμέσως μετά, στην εκκλησία της Παναγίας, ύστερα από σχετική απόφαση του εφημερίου, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος τη Μεγάλη Παρασκευή, με ισχυρή θρησκευτική – εκκλησιαστική επιχειρηματολογία, που παραπέμπει όμως στην πράξη, σε όσα ισχύουν στην άλλη Ελλάδα.
Η επιλογή αυτή, ωστόσο, είχε σαν συνέπεια, το πρωί του Πάσχα η εκκλησία να είναι κλειστή και το κέντρο του χωριού «νεκρό», γεγονός που προκάλεσε και αυτή τη φορά (είχε ξαναγίνει πριν από χρόνια) πολλές αντιδράσεις μεταξύ των συγχωριανών οι οποίοι τόνιζαν την ανάγκη τήρησης του εθίμου που είναι κανόνας στην Κέρκυρα. Επικαλούνταν μάλιστα, την αντίστοιχη Πασχαλινή λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό και σχεδόν σε όλες τις εκκλησίες της πόλης και της υπαίθρου, περιλαμβανομένης και της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής Χρυσίδας, όπου κι εκεί είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς, η καθιέρωση μεταμεσονύχτιας αναστάσιμης θείας λειτουργίας.
Επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις έντονης διαμάχης, με ανεπίτρεπτα οξείς χαρακτηρισμούς γεγονός το οποίο σκιάζει το μήνυμα της Αγάπης που εκπέμπει η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι νομίζω, ανάγκη να το προσεγγίσουμε όλοι, χωρίς ακρότητες, με καλή διάθεση και χαμηλούς τόνους, για να βρεθεί σταθερή και μόνιμη λύση, μέσα από καλόπιστο διάλογο με όλους τους φορείς του χωριού, που μπορεί να έχουν λόγο στην υπόθεση. Η ιδέα συγχωριανών, για μια σύντομη τελετή με το Ευαγγέλιο της Αγάπης, στις 11 το πρωί της Λαμπρής, θα μπορούσε - ίσως - να είναι μια εναλλακτική συμβιβαστική λύση…
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για  μια τέτοια αλλαγή παμπάλαιων εθιμικών κανόνων, στη ζωή της εκκλησίας του χωριού μας και μάλιστα σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνολικά στο νησί μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση απόφασης κανενός μεμονωμένου προσώπου, όσο κι αν είναι αυτό αγαπητό και φωτισμένο.
Το τελευταίο που χρειάζεται η μικρή κοινωνία του χωριού και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, είναι ο διχασμός γύρω από την τέλεση των θρησκευτικών μας γιορτών…
Και τη Νιά Δευτέρα
Τη Νιά Δευτέρα (Δευτέρα της Διακαινησίμου), η Θεία Λειτουργία έγινε στις εκκλησίες της Παναγίας και της Αγίας Κυριακής Χρυσίδας, των δύο αντίστοιχων ενοριών των Κυνοπιαστών, χωρίς την τέλεση της καθιερωμένης από αιώνων λιτανείας της Αναστάσεως.
Για την περίπτωση αυτή που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, έστω και λιγότερες από την προηγούμενη (της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας), τα πράγματα έχουν εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Και εξηγούμαι:
Πρόκειται ασφαλώς κι εδώ για κατάργηση εθίμου, κάτι που στενοχωρεί όλους όσους θέλουμε να διατηρηθούν στον τόπο μας τα έθιμα και οι παραδόσεις που παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, έχουμε πλήρη αλλαγή των δεδομένων που δημιούργησαν και κράτησαν επί μακρόν στη ζωή το έθιμο.
Οι Αναστάσιμες λιτανείες βγαίνουν παντού στην Κέρκυρα, από τις κεντρικές ενοριακές εκκλησίες σε ξωκλήσια στην ύπαιθρο, τα οποία λειτουργούνται μια - δυο φορές το χρόνο, κάτι το οποίο συνέβαινε και με την Αγία Κυριακή.
O παπα Αντώνης Πουλημένος, διαβάζει τη Νιά (νέα) Δευτέρα του 1961(;) το Ευαγγέλιο, δίπλα στις πηγές του ποταμιού της Χρυσίδας. Kαι οι άλλες δύο μαυρόασπρες φωτό του κειμένου, είναι από τη λιτανεία της Νιας Δευτέρας στην Αγ. Κυριακή, επίσης τη 10ετία του 1960, η πρώτη από την επιστροφή, στου Βρυώνη και η τελευταία, πάνω από την πέτρινη γέφυρα του ποταμιού.
Από τη 10ετία του 1970, όμως, τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν. Κτίστηκαν μαζικά, σπίτια στην περιοχή, γεγονός που οδήγησε μερικά χρόνια αργότερα, κατά τα μέσα της 10ετίας του 1980, στη σύσταση ξεχωριστής και μάλιστα δυναμικής Ενορίας, με την εκκλησία να λειτουργείται τακτικά, κάθε Κυριακή και όχι μόνο. Εφέτος μάλιστα, τη Νιά Δευτέρα, μετά τη λειτουργία στην Αγία Κυριακή, έγινε και ο αγιασμός των υδάτων του ποταμιού της Χρυσίδας, με την ευχή για «ευφορία των καρπών της γης». Της εύφορης και παραγωγικής γης της Χρυσίδας, που έθρεψε γενεές γενεών, αρδευόμενη από τα νερά των πλούσιων τοπικών πηγών της.

Με τα δεδομένα αυτά, η λιτανεία της Νιάς Δευτέρας, από τους Κυνοπιάστες στη Χρυσίδα (απόσταση 4 χλμ.), παρουσίαζε σημάδια «κόπωσης» και ο κόσμος που ακολουθούσε, μειωνόταν συνεχώς. Οι δρόμοι όπου εκινείτο η λιτανεία, έγιναν μεγάλης και πυκνής κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Σταδιακά οι περισσότεροι Κυνοπιαστινοί, είτε πήγαιναν εκεί με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, είτε εγκατέλειπαν πλήρως, με διάφορες αιτιάσεις, το έθιμο.
Η απογοητευτική εικόνα «διασκορπισμένης διαδήλωσης» που έπαιρνε η λιτανεία, κυρίως κατά την επιστροφή, προϊδέαζε για το επερχόμενο τέλος της.
Έτσι έχοντας τα πράγματα, ξεχνάμε οριστικά τη λιτανεία στην Αγία Κυριακή; Την αντικαθιστούμε με κάποιαν άλλη λιτανεία προς εκκλησία με κοντινή διαδρομή (π.χ. Αγία Παρασκευή ή Άγιοι Σαράντα); Ή απλά περιοριζόμαστε στη γραφική και κοντινή λιτανεία της Κυριακής του Θωμά, στο ξωκλήσι της Παναγίας του Χανά;
Είναι νομίζω ένα ακόμη θέμα που απαιτεί ώριμη συζήτηση και συνεννόηση.
Γιατί, είναι μεν γενναίο να παίρνει κανείς προσωπικά την ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να νομιμοποιούνται και στη συνείδηση των αποδεκτών τους - εν προκειμένω των ενοριτών - ως προϊόν μιας συλλογικής διαδικασίας, που εξέτασε και συζήτησε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους των ευαίσθητων αυτών υποθέσεων.
                        Στέφανος Πουλημένος
Γιατί μετακινείται η ημερομηνία του Πάσχα
Πέρσι, το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών συνέπεσε την ίδια ημερομηνία, στις 20 Απριλίου. Γιατί όμως η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται και ποια είναι ιστορικά η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας του από τις χριστιανικές εκκλησίες στην Ανατολή και στη Δύση;
Οι Εβραίοι, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν και το οποίο βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης, τον λεγόμενο «συνοδικό μήνα», γιόρταζαν το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- την 14η του μήνα Νισάν, η οποία ήταν η μέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, που γίνεται κατά την εαρινή ισημερία ή αμέσως μετά από αυτήν.
Η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού «καινού» (νέου) Πάσχα, από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού, σε ανάμνηση της «διάβασής Του από τον θάνατο στη ζωή». Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη μέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, που έπεφτε εκείνο το χρόνο ημέρα Σάββατο (το οποίο άρχιζε τότε -όπως και οι υπόλοιπες μέρες- στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής).
Κατά τους πρώτους τρεις αιώνες της Χριστιανοσύνης, οι διάφορες τοπικές εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι ιουδαΐζουσες εκκλησίες (κυρίως της Μικράς Ασίας) το γιόρταζαν κατά την ημέρα του θανάτου του Χριστού την 15η του εβραϊκού μήνα Νισάν (σε όποια ημέρα της εβδομάδας έπεφτε), ενώ άλλες εκκλησίες (κυρίως οι εθνικές) κατά την πρώτη Κυριακή -ως αναστάσιμη μέρα- μετά τη πρώτη εαρινή πανσέληνο.
Εξαιτίας των διαφορών και διαφωνιών αυτών, η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια, που συνεκλήθη από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., αποφάσισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης και αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή, τότε να εορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.
Κατ' αυτό τον τρόπο, το χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το εβραϊκό, ενώ ο εορτασμός του χριστιανικού Πάσχα συνδέθηκε επίσημα με ένα αστρονομικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης (τη λεγόμενη και «Πασχαλινή πανσέληνο»).
Η Α' Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας να γνωστοποιεί κάθε χρόνο στις άλλες εκκλησίες την ημέρα του Πάσχα, αφού προηγουμένως είχε υπολογιστεί -με τη βοήθεια των έγκριτων αστρονόμων της Αλεξάνδρειας - η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου. Συνεπώς, για να υπολογιστεί η ημερομηνία του Πάσχα ενός έτους, αρκούσε να είναι γνωστή η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και, στη συνέχεια, να βρεθεί η πρώτη Κυριακή μετά από αυτή την πανσέληνο.
Το ημερολόγιο που ίσχυε την εποχή της Α' Οικουμενικής Συνόδου, ήταν το Ιουλιανό που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ., με τη βοήθεια του Έλληνα αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη. Ο τελευταίος, με βάση τους υπολογισμούς του «πατέρα» της αστρονομίας 'Ιππαρχου (που πριν έναν αιώνα με θαυμαστή ακρίβεια είχε υπολογίσει ότι το ηλιακό έτος έχει διάρκεια 365,242 ημερών), θέσπισε ένα ημερολόγιο, του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος (το δίσεκτο) πρόσθετε μία ακόμη μέρα.


Τελευταίο κοινό Πάσχα το έτος 2698

Οι Καθολικοί (και οι Προτεστάντες) γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α' Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται με βάση το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο (έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα, που λέγεται και «εκκλησιαστική πρόπτωση»). Έτσι η Γρηγοριανή πανσέληνος -αντίθετα με την Ιουλιανή- είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια μέρα).
Τα όρια του καθολικού Πάσχα είναι από τις 22 Μαρτίου (το νωρίτερο) έως τις 25 Απριλίου (το αργότερο), δηλαδή οι Καθολικοί δεν έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο. Έτσι, φέτος, το Πάσχα των Καθολικών γιορτάστηκε στις 5 Απριλίου, ενώ των Ορθοδόξων στις 12 Απριλίου.
Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή-Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.
Αυτό ακριβώς συνέβη το 2014, καθώς πέρσι η Γρηγοριανή πασχαλινή πανσέληνος έπεσε στις 14 Απριλίου και η Ιουλιανή - Μετώνεια στις 18 Απριλίου, ενώ η πραγματική αστρονομική πανσέληνος ήταν στις 15 Απριλίου. Κοινός θα είναι ο εορτασμός και τα έτη 2017 (στις 16 Απριλίου), 2025 (20 Απριλίου), 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.α.
Συνολικά, κατά τον 21ο αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό 31 έτη, ενώ κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια (22 φορές τον 22ο αιώνα, 19 φορές τον 23ο, 18 τον 24ο, δέκα τον 25ο, έξι τον 26ο). Το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698, καθώς μετά το 2700 -λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος- δεν θα μπορούν να πέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα ανάμεσα στις ανατολικές και τις δυτικές εκκλησίες, δεν αφορά δογματικά θέματα της Χριστιανικής εκκλησιαστικής λατρείας ή θρησκείας, αλλά ένα αστρονομικό-μαθηματικό πρόβλημα.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ευχές για το Πάσχα

To βίντεο με το Χριστός Ανέστη κατά την κερκυραϊκή ψαλτική, έχει αναρτηθεί από τον Παναγιώτη Χασαπιάνο, στον ιστότοπο "ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΨΑΛΤΙΚΗ".

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

«Καλό ‘ναι τ’ Άγιος ο Θεός», φτάχνοντας τα βάγια, Σάββατο του Λαζάρου στους Κυνοπιάστες

Το λαϊκοθρησκευτικό τραγούδι «Καλό ‘ναι τ’ Άγιος ο Θεός» απέδωσαν το απόγευμα του Σάββατου του Λαζάρου (4 Απριλίου 2015), παραμονή της Κυριακής των Βαϊων, γυναίκες της Ενορίας των Κυνοπιαστών και του Πολυφωνικού Χορού  «Γειτονία», ενώ έφτιαχναν τα βάγια που μοιράζονται σε ανάμνηση της θριαμβευτικής "μετά βαϊων και κλάδων", εισόδου "επί πώλου όνου", του Νυμφίου Χριστού στα Ιεροσόλυμα.



Στην απόδοση του τραγουδιού ήταν παρόντες ο εφημέριος π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, εκκλησιαστικοί σύμβουλοι και ο συντονιστής της "Γειτονίας" Γιώργος Ε. Ανυφαντής.
Το τραγούδι αυτό, που αποδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, αναφέρεται, με λαϊκό 15σύλλαβο στίχο, στην πορεία του Ιησού προς το Θείο Πάθος και την Ανάσταση και κατά κάποιο τρόπο, επινοήθηκε για να περάσει στους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου Κέρκυρας, που δυσκολεύονταν να κατανοήσουν την γλώσσα των ευαγγελίων, το νόημα των ημερών πριν την κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα.

Ολόκληρο το λαϊκοθρησκευτικό αυτό τραγούδι που καταγράφηκε στους Κυνοπιάστες και σε άλλα χωριά της Κέρκυρας, αποδιδόμενο με μελωδική χροιά που παραπέμπει στην κερκυραϊκή ψαλτική, έχει ως εξής:
Καλό `ναι τ’ `Αγιος ο Θεός
Καλό ΄ναι τ’ ΄Αγιος ο Θεός, καλός κι όπου το λέει.
Όπου το λέει σώνεται κι όπου τ’ ακούει αγιάζει
κι όπου το καλαφροκαστεί, παράδεισο θα λάβει.

Παράδεισο και σ’ εκκλησιές και σ’ άγια μοναστήρια,
κάτου στα Ιεροσόλυμα και στου Χριστού τον τάφο.

Κει που δέντρο δεν ήτανε και δέντρο εφανερώθη,
το δέντρο ήταν ο Χριστός κι οι κλώνοι οι Αποστόλοι,
τα φύλλα ήταν οι Μάρτυρες κι οι ρίζες οι Προφήτες,
που προφητεύαν κι έλεγαν για του Χριστού τα πάθη.

- Χριστέ μου πώς τα υπόμεινες τα θλιβερά μαρτύρια;
ΧΡΙΣΤΟΣ:
- Τα υπόμεινα, τα βάσταξα για τη Χριστιανοσύνη
για να πιστέψουν οι πιστοί κι οι δύσπιστοι Οβραίοι.

Ο Φαραώ ηθέλησε να φτάξει τρία περόνια.
Μα ΄κείνος ο παράνομος βαρεί και φτιάχνει πέντε
- Συ Φαραώ που τά ΄καμες εσύ να μας διατάξεις.
ΦΑΡΑΩ:
- Βάλτε τα δυό στα χέρια του, τα δυό στα δυό του πόδια,
το πέμπτο το φαρμακερό, βάλτε το στην καρδιά του

Η Παναγιά καθότανε στο σπίτι μοναχή της
την προσευχή της έκανε για τον μονογενή της.
Φωνή εξήλθε απ’ ουρανού κι απ’ αρχαγγέλου στόμα.
ΦΩΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ:
- Πάψε κυρά τσι προσευχές, πάψε και τσι μετάνοιες,
Τι τον υγιό σου πιάσανε και σαν ληστή τον πάνε
και σαν αρνί στο μακελειό έτσι τον κουβαλάνε.

Σαν τ’ άκουσε η Δέσποινα, έπεσε δειλιασμένη
σταμνί νερό τση φέρανε, τρία κανάκια μόσχο
και τρία το ροδόσταμο να τσή ΄ρθει ο λογισμός της.

Και σαν τση ήρθε ο λογισμός και σαν τση ήρθε ο νους της,
ζητά τσι τρεις γειτόνισσες, τσι τρεις της φιλονάδες,
τη Μάρθα, τη Μαγδαληνή και του Λαζάρου μάνα,
και του Ιακώβ την αδελφή, κι οι τέσσερις αντάμα…

Πήρανε το στρατί – στρατί, στρατί το μονοπάτι,
και το στρατί τσι έβγαλε μέσ’ των ληστών τσι πόρτες.
Κι ήταν οι πόρτες κλειδωτές και τα κλειδιά παρμένα
ήταν και τ’ Οβριόπουλα τσι πόρτες καθισμένα.

Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου!
Κι η πόρτα από το φόβο της άνοιξε μοναχή της.
Τηρά ζερβά, τηρά δεξιά, κανένα δε γνωρίζει,
τηρά και δεξιότερα, βλέπει τον ΄Αη Γιάννη.
ΠΑΝΑΓΙΑ:
- Αη Γιάννη Πρόδρομε και Βαπτιστή του γιού μου,
μην είδες το παιδάκι μου και σε διδάσκαλό σου;
ΑΗ  ΓΙΑΝΝΗΣ:
- Δεν έχω στόμα να στο ΄πω, γλώσσα να στο μιλήσω,
και χέρι παλαμόχερο, για να σου τονε δείξω.
ΠΑΝΑΓΙΑ:
- Εχεις και στόμα να το πεις, γλώσσα να το μιλήσεις,
έχεις και παλαμόχερο για να μου τονε δείξεις.
ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ:
Βλέπεις εκείνον το γυμνό, τον παραπονεμένο,
όπου φορεί ποκάμισο στο αίμα βουτηγμένο;
Εκείνος είν’ ο γιόκας σου κι εμένα ο δάσκαλός μου.
ΠΑΝΑΓΙΑ:
- Απ’ ποιό γκρεμό να γκρεμιστώ, γκρεμό να πα’ να πέσω
με τι μαχαίρι δίκοπο ν’ αδικοθανατέψω;
Και ο Χριστός απάντησε από τη σταύρωσή του:
Όχι μάνα, μη σκοτωθείς, υπομονή να κάμεις
Και δώσε συ παρηγοριά στες πικραμένες μάνες.

Και μέσ’ το μέγα Σάββατο, κοντά στο μεσημέρι,
που θα λαλήσει ο πετεινός, σημάνουν οι καμπάνες,
σημάνει κι η Αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
τότες κι εσύ μανούλα μου να ‘χεις χαρές μεγάλες.

Και τη Λαμπρή τ’ αποταχιά, που ντύνουν μάνες τα παιδιά,
κι οι αδερφές τα’ αδέρφια,
τότες κι εσύ μανούλα μου, τον ακριβόν υγιό σου.

ΧΟΡΟΣ:
Μπροστά του βάνουν τα λαμπρά και πίσω τα βελούδα
και στην κορφή του κεφαλιού, στεφάνι με λουλούδια.
Καλό είν’ τ’ ΄Αγιος ο Θεός, καλός κι όπου το λέει,
Όπου το λέει σώνεται κι όπου τ’ ακούει αγιάζει.

Σχετικό είναι και το βίντεο που έχει "γράψει" ο Σπύρος Σκορδίλης,  τον Απρίλη του 1991, όπου το ίδιο τραγούδι αποδίδει η μάνα του κάμεραμαν, Μαρία Σκορδίλη και η Μάρω Πουλημένου - Δαφνή (Κουέλου) στους Κυνοπιάστες. Να σημειώσουμε ότι το τραγούδι αυτό αποδίδονταν σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, στο μάζεμα της ελιάς, στην φροντίδα των αμπελιών, στο φύτεμα της πατάτας, στα πεζούλια των γειτονιών, παντού!


Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Τα κάλαντα του Λαζάρου, από τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου στις γειτονιές των Κυνοπιαστών

Τα κάλαντα του Λαζάρου απέδωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, σε κεντρικά σημεία των Κυνοπιαστών, τα παιδάκια του τοπικού Νηπιαγωγείου, το πρωί της Παρασκευής 3 Απριλίου 2015.
Ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της διευθύντριας του Νηπιαγωγείου Ρένας Υψηλού για την οποία συνεργάστηκαν και οι τέσσερις ακόμη νηπιαγωγοί του, σε μια προσπάθεια, από τη μια να έρθουν σε επαφή με το χωριό τα 59 παιδάκια και από την άλλη να μεταφέρουν το γιορταστικό μήνυμα των ημερών, την τελευταία πριν τις διακοπές του Πάσχα, εργάσιμη μέρα, σε αρκετούς γονείς που τα συνόδευσαν, αλλά και τους κατοίκους που με χαρά για πρώτη φορά, τα αντίκρισαν όλα μαζί, στις γειτονιές τους.


Μετά τα κάλαντα του Λαζάρου τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου των Κυνοπιαστών ευχήθηκαν σε όλους Καλό Πάσχα.

- Και του χρόνου παιδάκια…

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εξαιρετική εμφάνιση της «Γειτονίας» στα Γιάννενα

Μια εξαιρετική εμφάνιση μπροστά σε εκλεκτό κοινό, στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας των Ιωαννίνων, έκανε το Σάββατο 29 Μαρτίου 2015, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή.
Στην εκδήλωση που προλόγισε με θερμά λόγια, η Γραμματέας του Ιδρύματος, Δικηγόρος, κ. Καίτη Φωτίκα, η «Γειτονία» απέδωσε 17 αντιπροσωπευτικά τραγούδια της χιλιόχρονης λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, που καθήλωσαν το κοινό και προκάλεσαν ζωηρή εντύπωση, τόσο για τον πλούτο της και τις βαθιές μέσα στο χρόνο ρίζες της, όσο και για το περιεχόμενο και τη θεματολογία των τραγουδιών, τα ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά τους και το ξεχωριστό μελωδικό τους ύφος.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν τραγούδια της αγάπης, του γάμου, της ξενιτιάς, της αγροτικής ζωής, του ελαιώνα, ακριτικά και παραλογές από τη μέση βυζαντινή περίοδο (10ος και 11ος αι.) και χαρακτηριστικά τραγούδια των πανηγυριών μας.
Τον Πολυφωνικό Χορό συνόδευσαν ο Γιώργος Χονδρογιάννης – Μπεζερής και ο Δημήτρης Μεταλληνός στην κιθάρα, ο Θοδωρής Καρύδης στο βιολί και ο Σπύρος Σκορδίλης στο ακκορντεόν, ενώ το συντονισμό είχε, όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής και τη λαογραφική έρευνα και παρουσίαση ο Στέφανος Πουλημένος.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της απόδοσης του κάθε τραγουδιού προβάλλονταν στην οθόνη σχετική με το θέμα, παλιά φωτογραφία, ενώ πριν την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκαν 37 φωτογραφίες από τη ζωή, τις εκδηλώσεις και την πολιτιστική δράση των Κυνοπιαστών. Με τις φωτογραφίες αυτές, προβλήθηκαν και όλα τα μουσικοχορωδιακά σχήματα του χωριού (Φιλαρμονική, Παιδική Χορωδία, Εκκλησιαστική Χορωδία, Κιθαράτα κλπ.). Την προβολή επιμελήθηκε ο Κυνοπιαστινός φοιτητής στη Σχολή Οικονομικών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τάσος Δ. Δαφνής.

«Εξαίσια μουσική βραδιά»

Μετά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή, κ. Ναπολέων Μάργαρης, ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία» στέλνοντας την ακόλουθη επιστολή:
Ιωάννινα, 30 Μαρτίου 2015
Αριθ. Πρωτ: 31


Προς
τον Πολυφωνικό Χορό Kυνοπιαστών Κέρκυρας «ΓΕΙΤΟΝΙΑ»





28.03.2015. Μια ευτυχής συγκυρία. Η πόλη των γραμμάτων συναντά το νησί της  μουσικής.
Αποτέλεσμα μια επιτυχής συνεργασία, μια εξαίσια μουσική βραδιά με εξωαστικά αγροτικά τραγούδια της όμορφης Κέρκυρας.
Το Ίδρυμα εκφράζει τη χαρά του γιατί ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών Κέρκυρας επέτυχε απόλυτα το στόχο του.
Οι Γιαννιώτες απόλαυσαν μια σπάνια μουσική βραδιά.  
Εύχομαι η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί.
                                                                        Σας ευχαριστούμε.
                                                                    Ναπολέων Μάργαρης

                                         Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»



«΄Αριστη υποδοχή και φιλοξενία»
Για την πρόσκληση, την υποδοχή και τη φιλοξενία στα Γιάννενα, ο Γιώργος Ε. Ανυφαντής, Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών « Γρ. & Κ. Δαφνής», απέστειλε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ι.&Ε. Γκανή, κ. Ναπ. Μάργαρη, την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Παρακαλώ να δεχθήτε τις θερμές μας ευχαριστίες, τόσο για την ευγενική και τιμητική πρόσκληση που απευθύνατε στον Πολυφωνικό μας Χορό “Γειτονία”, όσο και για την υποδοχή και την άριστη φιλοξενία των μελών του, στα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα, με σκοπό την παρουσίαση τραγουδιών της χιλιόχρονης λαϊκής μουσικής παράδοσης της υπαίθρου Κέρκυρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Είμαστε ευτυχείς που γνωρίσαμε εσάς, τα μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος και την εξαιρετική σας υπάλληλο κα Λαμπρινή Θεμελή, αλλά και το εκλεκτό κοινό της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας, το οποίο μας έκανε την τιμή να παρακολουθήσει την απόδοση των τραγουδιών μας.
Ευχόμαστε να έχετε υγεία και να συνεχίσετε την προσφορά σας στην υπηρέτηση των υψηλών σκοπών του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και να έχετε Καλό Πάσχα.
Και εκδρομή στον Αχέροντα και την Πάργα
Επωφελούμενα της παρουσίας τους στην ΄Ηπειρο, τα μέλη του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών και συνοδοί τους, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή, με επισκέψεις στις πηγές του Αχέροντα ποταμού, στο Νεκρομαντείο και την όμορφη Πάργα, όπου και εγευμάτισαν. Επέστρεψαν στην Κέρκυρα το βράδυ της ίδιας μέρας, έχοντας μόνο καλά λόγια να πουν για την πρώτη του είδους, έξοδο από το νησί μας.

Tα μέλη της αποστολής της "Γειτονίας" στην εκδρομή τους στην Πάργα