Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ομιλία Στεφ. Πουλημένου σε σεμινάριο του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τη λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας

«Η χιλιόχρονη λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας» είναι το θέμα παρουσίασης – ομιλίας του δημοσιογράφου ερευνητή Στέφανου Πουλημένου, στο Αναγνωστήριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.
Η ανάπτυξη του θέματος γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην «Μουσική Παιδαγωγική», που διοργανώνει σεμινάρια σε θέματα μουσικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας της μουσικής, ανοιχτά στο κοινό.


Τα σεμινάρια υποστηρίζονται από την ολοκληρωμένη υπηρεσία ανάπτυξης και παροχής διαδραστικών σεμιναρίων Ionian Webinars, με παράλληλη μετάδοση στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), Ερμού 7 (3ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη.
Επιστημονικά υπεύθυνες σεμιναρίων είναι η  Ζωή Διονυσίου και η Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, ενώ υπεύθυνη παροχής διαδραστικών σεμιναρίων Ionian Webinars είναι η  
Έφη Αποστόλου.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Από τσι ΑΠΟΚΡΙΕΣ στα ΧΩΡΙΑ και στην ΠΟΛΗ τση Κέρκυρας

Θέματα από τσι ΑΠΟΚΡΙΕΣ στα ΧΩΡΙΑ και την ΠΟΛΗ τση Κέρκυρας, θα παρουσιάσει κι εφέτος ο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης, στο πλαίσιο του Κεφαλαίου «Πολιτισμός – Ιστορική Μνήμη & Γνώση» (Γ΄ Κύκλος) σε εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Γυμναστηρίου (ΚΓΣ).
Πρόκειται για την παρουσίαση της συλλογής του Φορέα, με προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, σχετικά με την ιστορία, την παράδοση και τις συνήθειες των δύο μορφών έκφρασης που έχει η Αποκριά, στην Κέρκυρα.
Αφηγητές θα είναι τα μέλη του Δ.Σ., Δήμητρα Κούδα – Αργυρού, Εκπαιδευτικός – Ιστορικός και Αθηνά Παππά, Εκπαιδευτικός.
Συμμετέχουν:
• Το Λύκειο των Ελληνίδων (Παράρτημα Κέρκυρας),
• Μουσικό Συγκρότημα σε επιμέλεια Γιάννη Κούρκουλου και
• Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝίΑ» με παρουσιαστή τον Στέφανο Πουλημένο και συντονιστή τον Γιώργο Ανυφαντή.
Οι τρεις συντελεστές θα διανθίσουν την όλη εκδήλωση με κερκυραϊκά αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια, μουσικά κομμάτια, οπερέτες, τραγούδια και χορούς.
- Στο τραγούδι: η Ιωάννα Βλάχου και ο Παντελής Κοντός.
- Στα πετεγολέτσα οι ηθοποιοί: Νίκος Μοσχόπολουλος και Άκης Γεωργοτάς.
Τέλος, παράλληλα θα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό παλαιών Καρναβαλιών, από το αρχειακό υλικό του Συλλόγου.
Η Εκδήλωση αφιερώνεται στην μνήμη όλων όσoι συνέβαλαν, διαχρονικά, στην ενίσχυση και συνέχιση των δρώμενων της Κερκυραϊκής Αποκριάς.
Είσοδος Ελεύθερη

Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ μασκέ, στη Φιλαρμονική 

Αποκριάτικο πάρτυ μασκέ για τα παιδιά των Τμημάτων Μουσικοκινητικής και Παραδοσιακών Χορών, οργανώνεται την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών. 
Η δασκάλα των Τμημάτων, Φένια Κοντού, καλεί όλους τους μαθητές να διασκεδάσουν χορεύοντας και παίζοντας όλα αυτά που έχουν μάθει!
Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο πάρτυ!
Θα υπάρχουν χυμοί και αναψυκτικά!
Επιτρέπονται μόνο σερπατίνες και όχι χαρτοπόλεμος!
Με την ευκαιρία ανακοινώνεται ότι τα μαθήματα μουσικοκινητικής και παραδοσιακών χορών θα λήξουν με το τέλος του Φεβρουαρίου, λόγω αναμενόμενου τοκετού της δασκάλας!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Με εντυπωσιακή επιτυχία και σε πανηγυρικό κλίμα ο α’ αγώνας διαδρομών βουνού CORFUPATH, στους Κυνοπιάστες


Σε πανηγυρικό κλίμα και με μαζική συμμετοχή αθλητών, διεξήχθη την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, ο πρώτος αγώνας διαδρομών βουνού, υπό την επωνυμία CORFUPATH, 24 και 8 χλμ., με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του παραδοσιακού οικισμού των Κυνοπιαστών.
Διοργανωτής του αγώνα διαδρομών βουνού CORFUPATH, ήταν ο Αθλητικός Σύλλογος ΛΕΩΝ, με εμπνευστή τον κάτοικο Χρυσίδας Κυνοπιαστών και Κυνοπιαστινό από την πλευρά της μητέρας του Σοφίας, το γένος Πουλημένου, δρομέα Νίκο Σεχάτη, με την ένθερμη και ουσιαστική υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών, της Φιλαρμονικής του χωριού, της Ενορίας Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών και της τοπικής ΕΣΤΙΑΣ Ιστορίας και Πολιτισμού.
Από νωρίς το πρωί, δρομείς, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, με την αθλητική τους περιβολή, κατέκλυσαν την πλατεία του χωριού και αφού έλαβαν τον διακριτικό τους αριθμό και τις φανέλες τους με το λογότυπο του αγώνα, αλλά και το τσιπάκι της χρονομέτρησής τους, στήθηκαν στην αφετηρία για την εκκίνηση των δύο διαδρομών.
ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Το εναρκτήριο σήμα για την πρώτη εκκίνηση, που αφορούσε τη διαδρομή των 24 χιλιομέτρων, έδωσε στις 9 το πρωί, ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Αχιλλείων Στέφανος Πουλημένος, ενώ το σήμα για τον αγώνα των 8 χλμ. έδωσε μια ώρα αργότερα, στις 10  το πρωί, ο κάτοικος Κυνοπιαστών, Διοικητής Τροχαίας Κέρκυρας της ΕΛΑΣ, Αστυνόμος Σπύρος Σκολαρίκης.
Οι αθλητές πέρασαν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, κινήθηκαν προς το συνοικισμό Μηλιά και από το δρομάκι προς το ξωκλήσι των Αγίων Σαράντα, κατευθύνθηκαν  προς την κορυφή του βουνού της Αγίας Κυριακής Γαστουρίου. Οι δρομείς των 8 χλμ. επέστρεψαν από τον ίδιο δρόμο, ενώ οι δρομείς των 24 χλμ. συνέχισαν προς τις πηγές των Μπενιτσών, ανέβηκαν στα Λουκάτα Σταυρού, κατέβηκαν στον κάμπο Σταυρού – Γαρούνα, ανέβηκαν στον Άνω Γαρούνα και από εκεί στην κορυφή του βουνού των Αγίων Δέκα. Κατέβηκαν, στη συνέχεια, από το παλιό μονοπάτι, στο χωριό των Αγίων Δέκα, και από κει πήραν το δρόμο της καθόδου, μέσω περιοχής Αγ. Σαράντα στη Μηλιά για ν΄ανέβουν στους Κυνοπιάστες και να τερματίσουν στην πλατεία του χωριού.
Τερμάτισαν όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στο αγώνα, με τους πρώτους των δύο διαδρομών να επιτυγχάνουν και εξαιρετικά καλούς χρόνους, αν λάβει κανείς υπόψη του,  τη φύση και τις δυσκολίες του ανάγλυφου του εδάφους.
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ KAI OI ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΟΛΩΝ
Οι διακριθέντες και οι επιδόσεις γενικά όλων των αθλητών, παρατίθενται στη συνέχεια: (πατήστε το λινκ)
Στους αθλητές που το χρειάστηκαν, παρασχέθηκαν υπηρεσίες μασάζ, από τις εθελόντριες - φυσικοθεραπεύτριες Δέσποινα Μεσημέρη και Αγγελική Λέκκα.
Εθελοντικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης προσέφεραν οι ΕΕΕΔ και η Ε.Ο.Δ. που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα.
Στους δρομείς και τους συντελεστές της διοργάνωσης προσφέρθηκε πλούσιο μπουφέ με μαγειρευτό ή ψητό φαγητό που παρασκευάστηκε από εθελοντές του χωριού και στο Ξυλόφουρνο Κυνοπιαστών της Γεωργίας Σαββουλίδη, που λειτούργησε την Κυριακή αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Προσφέρθηκαν ακόμη, νερό, αναψυκτικά και γιαούρτι.
Την όλη εκδήλωση με τους τερματισμούς των αθλητών και τις απονομές των μεταλλίων παρουσίασε η Φανή Μέριανου, ενώ τηλεοπτική κάλυψη και προβολή είχε από την τηλεόραση της ΕΡΤ και τον τοπικό σταθμό START, όπως και από τις κερκυραϊκές εφημερίδες ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ και η ΑΠΟΨΗ και τον ιστότοπο CORFULAND.

Η μπάντα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών υπό τη διεύθυνση της υπαρχιμουσικού Άρτεμης Πουλημένου, πλαισίωσε μουσικά την τελετή απονομής των μεταλλίων στις διακριθέντες των δύο διαδρομών. Τα μετάλλια επέδωσαν ο Αντιδήμαρχος Μέσης Κέρκυρας Γιώργος Καρύδης, ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Αχιλλείων Στέφανος Πουλημένος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Μενέλαος Αρβανιτάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Δέκα Νίκος Πουλής και ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνης Πουλημένος και ο δρομέας Γιάννης Χρυσικόπουλος, από Θεσπρωτία.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
Οι δρομείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα της διοργάνωσης και τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν, ενώ με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν  το CORFUPATH και οι φορείς  των Κυνοπιαστών, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οι επιμέρους παρατηρήσεις που καταγράφηκαν για τη διοργάνωση θα ληφθούν υπόψη στην επόμενη διοργάνωση  που ορίστηκε για την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.
Και του χρόνου λοιπόν, όλοι εκεί με ακόμη περισσότερους αθλητές, εθελοντές και κοινό, για μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση!