Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Γιορτάστηκε σε Κυνοπιάστες, Γαστούρι και Μπενίτσες, η 25η Μαρτίου 1821

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος, την Κυριακή 25 Μαρτίου, στους Κυνοπιάστες, η 191η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, χωρίς να σκιαστεί από οποιοδήποτε περιστατικό, απ’ αυτά που συνέβησαν σε άλλες, ανά τη χώρα, παρελάσεις.
Στις 10.30 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσας, όπου και εκφωνήθηκε από δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου, ο πανηγυρικός της ημέρας.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από μαθητή του Σχολείου, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνη Πουλημένο.
Η γιορτή έκλεισε με παρέλαση τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου και της Φιλαρμονικής που έδωσε την πανηγυρική εορταστική νότα στο χωριό, με τα σημαιοστολισμένα στον κεντρικό του δρόμο, σπίτια του.
Γονείς των παιδιών και κάτοικοι του χωριού χειροκρότησαν θερμά τα τμήματα που παρέλασαν για να τιμήσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Σημειώνεται ότι ο εορτασμός της εθνικής αυτής επετείου, στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά, αποφασίστηκε με ομόφωνη πράξη της Ιονίου Βουλής το 1850, δεκατέσσερα (14) χρόνια πριν την Ενωση της Επτανήσου με το μικρό τότε (το 1864) Βασίλειο της Ελλάδος.

Στο Γαστούρι

Με αντίσοιχο τρόπο γιορτάστηκε και στο Γαστούρι, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Η δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Υ.Θ. Οδηγήτριας, όπου δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Γαστουρίου εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε παρέλαση τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου και της ιστορικής Φιλαρμονικής Γαστουρίου, στον κεντρικό δρόμο του χωριού με κατάληξη το Ηρώο στην πλατεία, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Στεφάνια κατέθεσαν μαθητής του Δημοτικού Σχολείου και εκ μέρους της Φιλαρμονικής ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  Στέφανος Μπρεντάνος. Εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Γαστουρίου στεφάνι κατέθεσε ο Κοινοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Γιάννης Τσίπης.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γιώργος Μπόχτης.

Και στις Μπενίτσες

Λιτά και απλά, αλλά με υψηλό εθνικό φρόνημα, γιορτάστηκε και στην Μπενίτσα η Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στις 12 το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση στο Ηρώο του χωριού, από τον Κυνοπιαστινό εφημέριο παπα - Αλέξανδρο Πίκουλα. Αμέσως μετά κατατέθηκαν στεφάνια από το Σχολείο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γιώργο Σπίνουλα. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο, από τους μικρούς μαθητές και τους κατοίκους των Μπενιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου