Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Συγκινητική εκδήλωση - πνευματικό μνημόσυνο για τον παπα ΚΩΣΤΑ ΣΟΥΡΒΙΝΟ, ένα χρόνο από την εκδημία του

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΪΟΥ,  ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ι.Μ. 


«Ο μακαριστός παπα Κώστας ως Ιερέας πνευματικός πατέρας και ως θεματοφύλακας  της παράδοσης, μέσα από τα μάτια των πνευματικών του παιδιών» ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία, το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 και ώρα 8 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (οδός Ακαδημίας 2).
Την εκδήλωση τιμής και μνήμης του παπα Κώστα, ένα χρόνο μετά την κοίμησή του, οργάνωσαν τα πνευματικά παιδιά και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη κΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, τον οποίο εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο π. Γεώργος Βλάχος (φωτο κάτω - εκ των τριών- αριστερά).
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο π. Νικόλαος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Κέρκυρας.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο εκδότης της  εφημερίδας "Η Κέρκυρα Σήμερα" πρώην Νομάρχης Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος, αναφέροντας τα εξής:


Σεβαστοί Πατέρες, κυρίες και κύριοι,
Η αποψινή εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στον παπα Κώστα Σουρβίνο, που μου προτάθηκε να συντονίσω και παρουσιάσω, δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην ζωή της εκκλησίας μας και της κοινωνίας μας ευρύτερα.
Ο κανόνας είναι, όταν φεύγει από τη ζωή ένας ταπεινός ιερέας, να τον θυμούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα – στο εξάμηνο, στο χρόνο… - οι δικοί του άνθρωποι και πολλοί απ’ αυτούς που είχαν μια άμεση, στενή και συχνή σχέση και επαφή μαζί του, με την τέλεση ενός κλασικού τύπου μνημοσύνου.
Ετσι, διερωτάται κανείς:  
Τί είναι εκείνο, που πέρα από μνημόσυνο στο χωριό του προχθές και σήμερα το πρωί στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, μας φέρνει σήμερα εδώ; Τί δηλώνει αυτή η εκδήλωση και σε τί αποσκοπεί;
Η απάντηση, νομίζω, δεν είναι δύσκολη…
Ο παπαΚώστας είναι περίπτωση που ξεφεύγει από τον κανόνα. Όχι γιατί επεδίωξε ο ίδιος να ξεχωρίζει ενόσω ζούσε, αλλά γιατί είχε μια σπάνια αίσθηση του καθήκοντος, μια διαφορετική αντίληψη της αποστολής του στην εκκλησία και την κοινωνία.
Ο παπα Κώστας Σουρβίνος:
  • Στέκεται ψηλά στη συνείδηση όλων μας, γιατί έκανε τρόπο ζωής την ταπείνωση.
  • Μιλάμε με θερμά λόγια και υψηλά νοήματα στη μνήμη του, γιατί βίωσε την απλότητα και τη σεμνότητα.
  • Εκφράζουμε αισθήματα αγάπης, γιατί υπήρξε ο ίδιος η προσωποποίηση της καλοσύνης και της πραότητας.
  • Κάνουμε πλούσιες αναφορές στο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο, γιατί υπήρξε πάντων διάκονος.
  • Επαινούμε το έργο του στην καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και διάδοση της κερκυραϊκής ψαλτικής, γιατί υπήρξε για 10ετίες ο μοναχικός ακάματος εργάτης της. Γιατί αποδείχτηκε το έργο του πραγματική κιβωτός μιας κινδυνεύουσας με αφανισμό, παράδοσης αιώνων. Μιας παράδοσης, η οποία διασωθείσα από τον κατακλυσμό ακουσμάτων, ήχων και μελωδιών που μας ήρθαν από ανατολή και δύση, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της μοναδικότητας της - καθ’ όλα ορθόδοξης και ελληνικής - κερκυραϊκής ταυτότητας. Της ταυτότητας που διαμορφώθηκε στην μακρά ιστορική πορεία του τόπου και την οποία έχουμε χρέος, ως κόρην οφθαλμού, να διαφυλάξουμε.
Αυτή είναι και η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε προς όλους μας φεύγοντας απ’ αυτή τη ζωή ο παπαΚώστας. Και είναι ευχής έργο που η Μητρόπολή μας έκανε πράξη, λίγους μόλις μήνες από την εκδημία του, αυτό που είχε τάξει σκοπό ζωής του.
Αναφέρομαι στην έκδοση για την Κερκυραϊκή Ψαλτική, που επιτρέπει -τώρα πια - την οργανωμένη διδασκαλία της και τη διάδοσή της, για να μείνει ζωντανή στους αιώνες.
Αυτοί είναι συνοπτικά οι λόγοι που τα πνευματικά του παιδιά και η οικογένειά του, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη μας, οργανώνουν την αποψινή εκδήλωση.
Αμέσως μετά, την μαρτυρία τους για τον παπα Κώστα κατέθεσαν με εντυπωσιακή πληρότητα και πιστότητα:



  • Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αυθίνος (εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου Χαλανδρίου Αθηνών - φωτο πάνω στο κέντρο), 
  • Ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουτσούρης (εφημέριος του Ι.Ν. Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών - φωτο πάνω, δεξιά) και 
  • Ο κ. Παναγιώτης Χασαπιάνος, μουσικός και εκ των πνευματικών παιδιών του τιμώμενου (φωτο δεξιά).
Την εκδήλωση έκλεισε ο Χορός Κερκυραϊκής Ψαλτικής υπό τον κ. Γεώργιο Μπογδάνο, που απέδωσε αντιπροσωπευτικούς ύμνους στο κερκυραϊκό μουσικό ιδίωμα, της ψαλτικής, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε μέχρι τέλους, ο μακαριστός παπα Kώστας.
Δείτε στο παρακάτω link: 
 http://koskinad.blogspot.com/2012/05/blog-post_27.html 
τα βίντεο από όλη την εκδήλωση.

Σημείωση: Στη στήλη ΑΡΘΡΑ, στο άνοιγμα του blog μας, είναι αναρτημένα σχετικά κείμενα του Μουσικού Παναγιώτη Χασαπιάνου και του Σπύρου Σωτ. Πουλημένου, με ένθετο βίντεο στο οποίο ο μακαριστός παπα Κώστας μιλάει για τη ζωή και το έργο του.
 

1 σχόλιο: