Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ελληνοαυστραλοί μαθητές στους Κυνοπιάστες

ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Οι ομογενείς - 3ης γενιάς - μαθητές του 1ου Γυμνασίου της Αδελαϊδας Αυστραλίας, που φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στην Κέρκυρα, έφυγαν ενθουσιασμένοι από το νησί μας, αφού προηγουμένως έζησαν μια αξέχαστη βραδιά – την τελευταία του ταξιδιού τους το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 - στους Κυνοπιάστες. Εδώ ήρθαν με επιλογή της διευθύντριας του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας κας Τρόντζα, που φιλοξένησε εδώ τη μαθητική αποστολή, ξεναγήθηκαν από τον Στέφανο Πουλημένο στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας, στο Μουσείο της Ελιάς και το χωριό και κατέληξαν για το βραδινό φαγητό και τη διασκέδασή τους, στην ταβέρνα ΤΡΥΠΑ.


Πώς ήρθαν στην Κέρκυρα

Ποιός να το φανταζόταν ότι όταν πέρυσι η μικρή Ελένη ετοίμαζε τη βαλίτσα της για να ακολουθήσει τους γονείς της στην μακρινή Αδελαΐδα της Αυστραλίας με την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσει σύντομα, θα ωθούσε ένα χρόνο μετά, το νέο σχολείο της να οργανώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του, ταξίδι γνωριμίας με την Ελλάδα.
Τελικά, ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι Φορείς και τα Υπουργεία, καμιά φορά το κάνουν τα παιδιά μόνα τους, με μόνο όπλο τη φιλία τους και… το facebook.
Στo Γυμνάσιο Αδελαΐδας εκτός από τα αγγλικά, διδάσκονται άλλες 7 γλώσσες: νέα ελληνικά, κινέζικα, ιαπωνικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Ως εκ τούτου έχει αδελφοποιηθεί με σχολεία σε όλες αυτές τις χώρες και πιο συγκεκριμένα με το Asahi High School της Οζάκα στην Ιαπωνία, το IIS Quintino Sella της Biella στην Ιταλία, το Heriburg Gymnasium στο Coesfeld της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη Γερμανία, το Lycée Saint Sauveur της Redon στη Γαλλία, το IES La Sisla της Sonsecas στην Ισπανία, το  Jinan Foreign Language School του Jinan στην Κίνα, τοGreensward College του Essex στην Αγγλία και πρόσφατα το δικό μας 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας όπου μέχρι πέρυσι φοιτούσε και η μικρή Ελένη.
Οι Ελληνοαυστραλοί μαθητές κατά την εδώ παραμονή τους, φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Κερκυραίων μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έζησαν τον κερκυραϊκό τρόπο ζωής για μια εβδομάδα, συμμετείχαν στην καθημερινότητα του 7ουΓυμνασίου και περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του νησιού.

Η καλύτερη εκδρομή τους

Έφυγαν την Κυριακή το πρωί παίρνοντας μαζί τους «τις εντυπώσεις από την καλύτερη εκδρομή που έκαναν ποτέ τους», δώρα από τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν με τις οικογένειές τους για διακοπές.
Τα περισσότερα από τα αδελφοποιημένα σχολεία ανταλλάσσουν μεταξύ τους επισκέψεις γνωριμίας.
Η μόνη χώρα που μέχρι τώρα δεν είχαν επισκεφθεί οι Αυστραλοί ήταν η Ελλάδα.
Οι συνοδοί – καθηγητές και οι ίδιοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την Κέρκυρα, τη φιλοξενία και η ελληνική Ομογένεια με την επαφή της 3ης γενιάς με την πατρίδα.
Αλλά και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη γιατί οι περυσινές ενέργειες προβολής και ενδυνάμωσης των σχέσεων με το ομογενειακό στοιχείο στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη, δείχνει να αποδίδει πλέον καρπούς.
Επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του 7ου κερκυραϊκού Γυμνασίου στην Αδελαΐδα τον προσεχή Δεκέμβριο, ταξίδι που φαντάζει δύσκολο καθώς οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας δεν επιτρέπουν στις οικογένειες τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών.
Εκτός κι αν βρεθεί οικονομική ενίσχυση από κάποια θεσμική πηγή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου