Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Μελωδικό ταξίδι των παιδιών των Κυνοπιαστών σε τόπους της μουσικής

Η Παιδική Χορωδία των Κυνοπιαστών  (φωτο: Σπύρος Ανυφαντής - Fotogonia)
Την πρόοδο και τις επιδόσεις των παιδιών του χωριού και της γύρω περιοχής, τόσο στο Τμήμα Εκμάθησης Κιθάρας και Ακορντεόν, όσο και στην Παιδική Χορωδία της Ενορίας Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, να χαρεί και να χειροκροτήσει, το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013, την πρώτη από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού στους Κυνοπιάστες.
Η Κιθαράτα των Κυνοπιαστών  (φωτο: Σπύρος Ανυφαντής - Fotogonia)
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, τους μαθητές και μαθήτριες διηύθυνε ο δάσκαλός τους Σπύρος Μερτύρης, σε γνωστές μελωδίες από κλασικές επιτυχίες του λαϊκού πενταγράμμου.
Στο δεύτερο μέρος, την Παιδική Χορωδία διηύθυνε η μαέστρος Δήμητρα Καλογεροπούλου, σ’ ένα μελωδικό μουσικό ταξίδι σε διάφορες χώρες και τόπους του κόσμου, αποδίδοντας χαρακτηριστικά παραδοσιακά τραγούδια τους. Το μουσικό αυτό ταξίδι, ξεκίνησε με την έντεχνη απόδοση του παραδοσιακού τραγουδιού «Ξενιτεμένο μου πουλί»* κι έκλεισε επιστρέφοντας στο Ιόνιο και την Κέρκυρα, τραγουδώντας μια ενδιαφέρουσα σύνθεση της «Ρούγας» με την τοπική εκδοχή του βυζαντινού ακριτικού τραγουδιού «Κάτω στον Αη Γιώργη».

Η απόδοση της χορωδίας των 43 κοριτσιών και αγοριών, ήταν πολύ καλή έως άριστη, έστω κι αν δεν βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τα πολλά μικρόφωνα της ηχητικής κάλυψης της εκδήλωσης.
Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης υπήρξε καλή προετοιμασία του χώρου (προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας) με προσφορά εθελοντικής εργασίας, ενώ από πλευράς της Δημοτικής Κοινότητας, διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων στον κεντρικό δρόμο και την πλατεία του χωριού, προκειμένου να εξελιχθεί αδιατάραχτα η συναυλία, κάτι που επιτεύχθηκε πλήρως.

Οι επόμενες εκδηλώσεις
                              
Το σχετικά «φτωχό» φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, χωρίς τις καθιερωμένες συναυλίες της μπαντίνας και της μπάντας  της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών (λόγω πένθους για την απώλεια του αγαπημένου και αξέχαστου μαέστρου Γιώργου Αρκούδη), έρχεται να συμπληρώσει ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» με εκδήλωση την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, αφιερωμένη στη λαϊκή μουσική παράδοση του τόπου μας, με αρκετά νέα στοιχεία σε σχέση με πέρσι, με συντονιστή όπως πάντα τον Γιώργο Ανυφαντή.
Ειδικότερα, στη φετινή εκδήλωση:
  • Θα τιμηθούν από την Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής», Κυνοπιαστινοί που έχουν διακριθεί σε μεγάλες ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
  • Θα αποδοθούν αρκετές ακόμη παραδοσιακές μελωδίες, που πρόσφατα εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο της «Γειτονίας» και
  • Θα αποδοθούν δύο – τρία χαρακτηριστικά τραγούδια της λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, από νεανικές φωνές, βασισμένες σε μουσική καταγραφή, διασκευή και διδασκαλία της μαέστρου Άρτεμης Πουλημένου.
Και μικροπαρατράγουδα…

Ατυχώς, το τελευταίο αυτό στοιχείο, πληροφορηθήκαμε ότι ενόχλησε και ανησύχησε εκεί ακριβώς που - λογικά - θα έπρεπε να προκαλεί χαρά, γιατί οι δράσεις των διάφορων μουσικών και φωνητικών σχημάτων του χωριού, είναι συμπληρωματικές η μια της άλλης και όχι ανταγωνιστικές. Συνιστούν έναν πλούτο μοναδικό και ανεκτίμητο, που κανένα άλλο χωριό δεν διαθέτει.
Είναι λυπηρό λοιπόν, που κάποιοι έχουν εσφαλμένα προσεγγίσει το θέμα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιβάλουν απόσυρση παιδιών από αυτά που με μεγάλη προθυμία θα τραγουδούσαν δύο παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, με το πρόσχημα ότι «το πρόγραμμά τους ήταν και είναι παραφορτωμένο με πολλές υποχρεώσεις και χρειάζονται ξεκούραση».
Αυτή η συμπεριφορά, δυστυχώς, δηλητηριάζει τις σχέσεις των μελών της μικρής μας κοινωνίας και ιδιαίτερα αυτές με ανθρώπους που ανιδιοτελώς προσέφεραν και προσφέρουν στη μουσική, στον πολιτισμό και στην παράδοση του τόπου.
Και κάτι ακόμη. Η κυριακάτικη πρωινή πρόβα τεσσάρων κοριτσιών σε δυό παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, ΔΕΝ συνιστά συγκρότηση νέας παιδικής χορωδίας, όπως ανόητα αναφέρθηκε.
Αν υπήρχε τέτοια διάθεση, ποιος άραγε, θα μπορούσε να την αποτρέψει;

Η ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη στους Κυνοπιάστες

Μετά τη μικρή αυτή - πικρής γεύσης - παρένθεση, επανερχόμαστε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Δυό μέρες μετά την εκδήλωση για τη Λαϊκή Μουσική Παράδοση της Κέρκυρας, τη σκυτάλη παίρνει, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013, ο Ερασιτεχνικός Θίασος Νέων των Κυνοπιαστών, που θα παρουσιάσει τη γνωστή κωμωδία «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή Κώστα Μάμαλου.
Την επιμέλεια της όλης παράστασης έχει η εκπαιδευτικός Ευτυχία (΄Εφη) Σουρβίνου – Ανυφαντή, συνεχίζοντας τη μεγάλη ανιδιοτελή προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας.
Την μουσική επιμέλεια της παράστασης έχει η ΄Αρτεμις Πουλημένου, ενώ συμμετέχει και ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», που συντονίζει ο Γιώργος Ανυφαντής.


* Ξενιτεμένο μου πουλί

Το τραγούδι με τον τίτλο «Ξενιτεμένο μου πουλί», είναι παραδοσιακό της ξενιτιάς, που το συναντά  κανείς σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού. Η πιο γνωστή εκδοχή του είναι αυτή της Ηπείρου, όπου αποδίδεται περίπου σαν μοιρολόϊ, με τη συνοδεία κλαρίνου.
Πριν αρκετά χρόνια, το τραγούδι αυτό διασκεύασε ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, με τον Γιώργο Μπαγιώκη σε πρώτη εκτέλεση σε μελωδία που θυμίζει Ιόνιο. Σε αυτήν ακριβώς την εκδοχή, το απέδωσε και η Παιδική Χορωδία των Κυνοπιαστών, στη συναυλία της Κυριακής.
Πέραν αυτών, υπάρχει και η κερκυραϊκή εκδοχή του τραγουδιού, παραλλαγμένη ως προς τον ποιητικό λόγο και με τοπική μελωδία σε τόνο λυπητερό, πλην όμως ιδιαίτερα μελωδικό.
Το τραγούδι αυτό καταγράφηκε το 2012 από την Εστία Ιστορίας & Πολιτισμού Κυνοπιαστών, και είναι στα προς απόδοση από τον Πολυφωνικό Χορό «Γειτονία».

Το ποιητικό κείμενο της κερκυραϊκής εκδοχής του τραγουδιού αναφέρει:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου