Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τα Ιόνια Νησιά, Μήτρα και Τροφός του ’21 – Μια μοναδική εκδήλωση στους Κυνοπιάστες, υπό την αιγίδα της UNESCO

Mια μοναδική στο είδος της εκδήλωση, αφιερωμένη στον εορτασμό της Εθνικής επετείου της Επανάστασης του ‘21 και στα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο UNESCO Ιονίου, η Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών “Γρηγόρης και Κώστας Δαφνής” και ο Πολιτιστικός Όμιλος - Φιλαρμονική Κυνοπιαστών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαρτίου 2014.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Σκλαβούνος, μιλώντας ανήμερα της Εθνικής Επετείου, παρουσίασε πλήθος στοιχείων από τα οποία προκύπτει ότι τα Ιόνια Νησιά αποτέλεσαν πραγματικά την μήτρα και την τροφό της Επανάστασης του 1821.
Ο ομιλητής, παρουσίασε τον καθοριστικός ρόλος του Καποδίστρια στην προετοιμασία της επανάστασης, τις διεργασίες που έγιναν στα Ιόνια Νησιά για την στήριξη της Φιλικής Εταιρείας, τις πάμπολλες και κρίσιμες συναντήσεις πρωταγωνιστών της Επανάστασης, πριν αυτή ξεσπάσει, με προσωπικότητες των νησιών μας.

Στο δεύτερο μέρος, νέοι και νέες των Κυνοπιαστών, παρουσίασαν τη θεατρική απόδοση του μεσαιωνικού τραγουδιού της λαϊκής μας παράδοσης, με τον τίτλο “Τριών μερών γαμπρός, δώδεκα χρόνους σκλάβος”.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, είχε η εκπαιδευτικός Ευτυχία Σουρβίνου - Ανυφαντή, την μουσική επιμέλεια η δασκάλα μουσικής Άρτεμις Πουλημένου, ενώ την ιστορικολαογραφική έρευνα γύρω από το θέμα, επεχείρησε ο Στέφανος Πουλημένος.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, κάλυψε ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών “ΓΕΙΤΟΝΙΑ”, με συντονιστή το Γιώργο Ανυφαντή, ενώ, στα φλάουτα ήταν η Όλγα Μητσοπούλου και η Αννα - Μαρία Ανυφαντή.

Στη θεατρική απόδοση του τραγουδιού, συμμετείχαν οι: Γιάννης Σουρβίνος, Λάμπρος Γρίβας, Κατερίνα Σουρβίνου, Τέλης Αρκούδης, Μάριος Δαφνής, Γιώργος Παππάς, Νίκος Γύπας, Μάγδα Ζώτου και Διαμαντίνα Καρύδη.

Ο Πρόεδρος της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού, Γιώργος Ανυφαντής (φωτο), χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εξήρε την σημασία της στην κατάκτηση της ιστορικής μας αυτογνωσίας και ευχαρίστησε θερμά, τόσο τον κύριο ομιλητή της βραδιάς Γιώργο Σκλαβούνο, για το ενδιαφέρον θέμα που παρουσίασε, όσο και όλους τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι εφημέριοι Κυνοπιαστών π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, Γαστουρίου π. Διονύσιος Κοντός και Καμάρας π. Ανδρέας Μαζαράκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Θωμάς Σούλος, οι Διευθυντές των σχολείων Κυνοπιαστών και Γαστουρίου, ο Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο Διοικητής της Τροχαίας Κέρκυρας Σπύρος Σκολαρίκης, ο Ναύαρχος ε.α. Αντώνης Σουρβίνος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνης Πουλημένος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δ.Σ. Κυνοπιαστών Έλενα Πουλημένου, ο διδάκτωρ Ιστορίας του Ι.Π. Δημήτρης Μεταλληνός, οι μαέστροι της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Σπύρος Νίκας και της Δημοτικής Χορωδίας “ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ” Δήμητρα Καλογεροπούλου, ο πρώην Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, κ.α.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου