Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Πρόσθετα ουσιαστικά έργα προστασίας της πηγής Γουράδων, απ’ όπου το πόσιμο νερό των Κυνοπιαστών

Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις προστασίας της πηγής των Γουράδων από την οποία υδροδοτείται με πόσιμο νερό, ο οικισμός των Κυνοπιαστών, πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μενέλαου Αρβανιτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του κτήματος στο οποίο βρίσκεται η πηγή, τον κ. Μάριο Παϊπέτη και έλαβε την άδεια και το κλειδί του πορτονιού, για να μπει ερπυστριοφόρο μηχάνημα, το οποίο προσέγγισε την πηγή και με κοπιώδη προσπάθεια ξερίζωσε και αφαίρεσε δυο αγριοσυκιές, οι οποίες δημιουργούσαν μόνιμο πρόβλημα και συνδέονται με τη μόλυνση του νερού το 2012.
Οι αγριοσυκιές αυτές, παρά το κατά καιρούς κόψιμό τους, αναπτύσσουν ταχύτατα νέα κλαδιά και παράγουν αγριόσυκα, τα οποία, κατά την καλοκαιρινή περίοδο ωρίμανσής τους, προσελκύουν τρωκτικά, που τα τρώνε. Τα τρωκτικά αμέσως μετά, διψούν και στις συνθήκες ξηρασίας του καλοκαιριού, ενυπάρχει ο κίνδυνος να βρουν τρόπο να εισχωρήσουν στην πηγή.
Τον Αύγουστο του 2012, μετά τη διαπίστωση εξωτερικής αιτιολογίας, μόλυνσης της πηγής, έγιναν παρεμβάσεις με την τοποθέτηση στις τρεις πλευρές της, μπετόν προστασίας σε ικανό βάθος. Τότε κόπηκαν και οι αγριοσυκιές οι οποίες έχοντας ανεπτυγμένο βαθύ ριζικό σύστημα, ξανατροφοδότησαν την επαναβλάστηση και καρποφορία τους, με τον κίνδυνο να εξακολουθεί να υπάρχει για την πηγή.
Έτσι τώρα, μετά από σχετικές συνεννοήσεις του Προέδρου της Κοινότητας με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, έγινε μια μικρή εργολαβία μέσω της οποίας:
  • Αφαιρέθηκαν ολοκληρωτικά οι αγριοσυκιές με το ριζικό τους σύστημα.
  • Καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος της πηγής και
  • Στρώθηκε μπετόν προστασίας της πηγής, περιμετρικά της.
Πρόσθετη προστασία

Στις αμέσως επόμενες μέρες, έχει ακόμη προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός μικρού λαρνακιού το οποίο θα τροφοδοτείται με σταγόνες νερού, έτσι ώστε, πουλιά, ζωάκια, τρωκτικά και ερπετά της τοπικής πανίδας, να βρίσκουν εύκολα το νερό για να πιούν το καλοκαίρι, χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουν το έδαφος για να φτάσουν το νερό της πηγής.
Με αυτά τα πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα, μαζί με τις παρεμβάσεις του 2012, παρέχεται η υψηλότερη δυνατή εξασφάλιση της πηγής των Γουράδων και προστασίας της ποιότητας του νερού που διατίθεται στις κοινόχρηστες βρύσες του χωριού.
Να σημειωθεί ότι γίνεται τακτικός μικροβιολογικός έλεγχος του νερού από την ΔΕΥΑΚ, και όλες οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την άριστη ποιότητά του, καθιστώντας απόλυτα υγιεινό και ασφαλές για πόση, μαγείρεμα και άλλες σχετικές χρήσεις.

Και ο δρόμος

Παράλληλα με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις προστασίας της πηγής Γουράδων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μενέλαος Αρβανιτάκης, φρόντισε να διαστρωθεί με αδιαβάθμιστο και λοιπό υλικό, το παρακείμενο τμήμα του δρόμου από την είσοδο Μ. Παϊπέτη έως τον δρόμο που συνδέει την Καμάρα με τους Αγ. Δέκα, που είχε καταστεί αδιάβατο.
Ο δρόμος αυτός είναι πλέον βατός με οποιοδήποτε όχημα, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει κανείς εκεί, μέσω Καμάρας ή Αγ. Δέκα.


Υδρευση και αποχέτευση


Τέλος, τις τελευταίες μέρες επιλύθηκαν δύο χρονίζοντα προβλήματα με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης:
  1. Το πρώτο με επέκταση του κεντρικού υδρευτικού δικτύου από τη γέφυρα Καβαλάραινας έως του Κουτσονίκου.
  2. Το δεύτερο με επίλυση του προβλήματος στην κεντρική γέφυρα στα Τζερά, όπου υπήρχε από καιρού βουλωμένο φρεάτιο του αποχετευτικού δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου