Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Δέκα (10) βήματα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης με τα σκουπίδια

Μπροστά στην άκρως επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών στην πόλη και την ύπαιθρο, αισθάνομαι την ανάγκη ως απλός πολίτης, που στο παρελθόν με τίμησε με την εμπιστοσύνη του ο κερκυραϊκός λαός, να καταθέσω δημόσια την πρότασή μου για την αντιμετώπισή της.
Η πρότασή μου, περιλαμβάνει 10 βήματα, ως απάντηση στο περίπλοκο και εκρηκτικό πρόβλημα των στερεών αποβλήτων, που απειλεί τη δημόσια υγεία και τινάζει στον αέρα την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, με την υποχρεωτική λήψη δύσκολων, επείγοντος χαρακτήρα μέτρων, που συνοψίζονται στα εξής:
1.      Το Δημοτικό Συμβούλιο κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την προστασία της δημόσιας υγείας που άμεσα απειλείται από την πολυήμερη συσσώρευση τεραστίων όγκων σκουπιδιών στην πόλη και την ύπαιθρο σε συνθήκες καύσωνα. Συγκροτείται Δημοτικό Όργανο Σχεδιασμού και Διαχείρισης της κατάστασης με επίταξη ανθρώπων, μηχανημάτων και κτημάτων.
2.      Το Δημοτικό  ‘Οργανο Διαχείρισης της Κρίσης σε συνεργασία με τους προέδρους και τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και κατάλληλους επιστήμονες, επιλέγουν κατά τόπους ακίνητα στα οποία είναι δυνατή η ΑΠΑΞ ταφή των ήδη συγκεντρωμένων σκουπιδιών. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούνται τα επιταγμένα μηχανήματα (φορτωτές, φορτηγά, τσάπες κλπ.) με τους χειριστές τους.
3.      Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από εδώ και μπρος τα στερεά μας απόβλητα, με βασική παράμετρο τον υποχρεωτικό, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, διαχωρισμό στην πηγή, των οργανικών και σύμμικτων απορριμμάτων από τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο).
4.      Οι κάδοι από ολόκληρο το νησί αποσύρονται, πλένονται και απολυμαίνονται και αντίστοιχα καθαρίζονται και απολυμαίνονται οι χώροι που τους φιλοξενούσαν.
5.      Οι κάτοικοι (πλην αυτών της πόλης) και οι επαγγελματίες ολόκληρου του νησιού, διαχειρίζονται με ευθύνη τους τα διαχωρισμένα στερεά τους απόβλητα, με απόλυτη αυστηρή απαγόρευση της διάθεσής τους σε δημόσιους χώρους. Τα οργανικά τα διαθέτουν θάβοντάς τα σε κατάλληλους δικούς τους λάκκους, τα δε ανακυκλώσιμα τα συσκευάζουν για να διατεθούν στο σύστημα αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, μία φορά τη βδομάδα, καθώς δεν μυρίζουν…
6.      Οι κάτοικοι της πόλης εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον διαχωρισμό των απορριμμάτων τους και τα τοποθετούν στους αντίστοιχους κάδους που φέρουν τις σχετικές ενδείξεις. Τα είδη των διαφόρων συσκευασιών συμπιέζονται υποχρεωτικά, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο.
7.      Η διάθεση και μεταφορά των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων ειδών γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Τα οργανικά απορρίμματα της πόλης μεταφέρονται από τη δημοτική υπηρεσία σε κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικά ακίνητα για την μετατροπή τους σε βελτιωτικό εδάφους, ενώ στην ύπαιθρο αυτό γίνεται με ευθύνη των ίδιων των πολιτώνΤα σύμμικτα απορρίμματα της πόλης τοποθετούνται σε κοντέινερ και περιμένουν τη λειτουργία του δεματοποιητή.
8.      Προς το σκοπό της πιστής εφαρμογής των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καλούνται σε ενεργό συμμετοχή όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες και τα μέλη των επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και εθελοντικών οργανώσεων. Aυτονόητο είναι ότι θέτω και τις μικρές προσωπικές μου δυνάμεις στην υπηρεσία της κοινής προσπάθειας.
9.      Την εφαρμογή των μέτρων αυτών για 3 – 4 μήνες, επιβλέπει η αστυνομία και τα δημοτικά όργανα ελέγχου (περιλαμβανομένων και των προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων), με εξουσιοδότηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.
10.  Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία  του όποιου μόνιμου συστήματος στο μέλλον, με κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο των ίδιων των πολιτών.
Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά που προτείνω, θα συναντήσουν αμφισβήτηση και κριτική, κυρίως για τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής τους και ενδεχομένως για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας μου. Θα ήταν όμως χρήσιμο να δούμε εποικοδομητικό αντίλογο με συγκεκριμένες προτάσεις που να απαντούν άμεσα στο πρόβλημα, γιατί από τα υπόλοιπα έχουμε χορτάσει.
Είμαι εδώ για όποιες εξηγήσεις ζητηθούν πάνω στο σκεπτικό των προτάσεών μου και έτοιμος να δεχτώ ακόμη και την πλήρη απόρριψή τους, αν υπάρχει άλλη λύση, που εγώ δεν βλέπω στον ορίζοντα…
                                                                                               Κέρκυρα, 27 Ιουνίου 2016
                                                                                       Στέφανος Πουλημένος


8 σχόλια:

  1. Ωραία τα λέτε κ. Πουλημένε, αλλά έχω μερικές απορίες / διαφωνίες, και εφόσον μου το ζητάτε θα παραθέσω τις απορίες μου - διαφωνίες μου.

    Αρχικά, πριν μου απαντήσετε το οτιδήποτε από αυτά που ακολουθούν, θα ήθελα να μου αναφέρετε με λεπτομέρειες ποιες οι ενέργειες που κάνατε ως δήμαρχος και ως νομάρχης για την επίλυση του προβλήματος στην χωματερή Τεμπλονίου, η οποία πάσχει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, οπότε φέρετε και εσείς μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση του νησιού.

    Και ας αρχίσουμε με τις λοιπές απορίες - διαφωνίες:

    "Στέφανος Πουλημένος: Το Δημοτικό Συμβούλιο κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την προστασία της δημόσιας υγείας [...]"

    Για ποιο λόγο να γίνει επίταξη ανθρώπων, μηχανημάτων και κτημάτων; Νομίζω υπάρχει και επίσημο κράτος, το οποίο διαθέτει στρατό με φορτηγά και μηχανήματα τα οποία αναπαύονται κάτω από σκίαστρα για να μην χαλάσει η μπογιά τους.

    "Στέφανος Πουλημένος: Το Δημοτικό ‘Οργανο Διαχείρισης της Κρίσης σε συνεργασία με τους προέδρους και τα συμβούλια των Δημοτικών [...]"

    Είμαστε με τα καλά μας; Τι θα κάνουμε δηλαδή; Έχουμε μια χωματερή η οποία έχει μολύνει "βάση μελετών" των υδροφόρο ορίζοντα από Παλαιοκαστρίτσα μέχρι Βρυώνη, και για να λύσουμε το πρόβλημα θα θάψουμε τα σκουπίδια του νησιού "κάτω από το χαλάκι" σε όλο το νησί ώστε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες πληγές και ακόμα περισσότερες "mini"-χωματερές; Μιλάμε σοβαρά τώρα; Αντί να πηγαίνουμε μπροστά πάμε προς τα πίσω και γινόμαστε όλο και περισσότερο Ουγκάντα;

    "Στέφανος Πουλημένος: Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από [...]"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στέφανος Πουλημένος: Δίνονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, οδηγίες σε κατοίκους και επαγγελματίες για τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε από [...]"

    Αυτή είναι πραγματικά μια ωραία ιδέα, και εγώ ήδη έχω αρχίσει να ψάχνω τρόπο για να μετατρέψω τα απόβλητα μου σε compost. Ωστόσο, ποιος θα διδάξει την γιαγιά; Ποιος θα επιβάλει σε κάθε νοικοκυριό έχει δεν έχει χρήματα να μπει στην διαδικασία της κομποστοποίησης; Για ποιο λόγο μια επιχείρηση που πληρώνει χρόνια και χρόνια δημοτικά τέλη για την καθαριότητα να πρέπει τώρα να πληρώσει για την κομποστοποίηση της ενώ θα έπρεπε ήδη να υπάρχει υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο νησί για την διαδικασία αυτή; Γιατί να μην πληρώσει ο δήμος, η δημοτική αρχή και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που έφτασαν το νησί εδώ τον λογαριασμό; Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ζώα, όπου σε μια ήδη δύσκολη οικονομική περίοδο θα πρέπει να πληρώσουν και αυτό το λογαριασμό;

    "Στέφανος Πουλημένος: Οι κάδοι από ολόκληρο το νησί αποσύρονται, πλένονται και απολυμαίνονται και αντίστοιχα καθαρίζονται και απολυμαίνονται [...]"

    Νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη ανάγκη και υψίστης σημασίας κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο δήμος μετά την αποκομιδή των απορριμάτων.

    "Στέφανος Πουλημένος: Οι κάτοικοι (πλην αυτών της πόλης) και οι επαγγελματίες ολόκληρου του νησιού, διαχειρίζονται με ευθύνη τους τα διαχωρισμένα [...]"

    Τι προσδιορίζει τους κατάλληλους δικούς τους λάκκους; Τι είναι το κατάλληλο; Και εγώ που έχω 10 τετραγωνικά κήπο, πόσα στερεά απόβλητα θα μπορέσω να θάψω και για πόσα χρόνια; Επίσης τι είναι τα στέρεα; Εγώ γνωρίζω πολύ καλά τι είναι τα στέρεα απόβλητα, αλλά υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί πως κάθε σπίτι θα πετάει στέρεα και όχι ότι έχει στην σακούλα σκουπιδιών του, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε και πάλι μικρές χωματερές σε ολόκληρη την Κέρκυρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Στέφανος Πουλημένος: Οι κάτοικοι της πόλης εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον διαχωρισμό των απορριμμάτων τους και τα τοποθετούν στους αντίστοιχους [...]"

    Εφόσον η πόλη της Κέρκυρας θα απολαμβάνει κεντρική διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού που θα κάνουν μόνοι τους την διαχείριση των στέρεων αποβλήτων θα πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλι;

    "Στέφανος Πουλημένος: Τα είδη των διαφόρων συσκευασιών συμπιέζονται υποχρεωτικά, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο."

    Προφανώς πρέπει να γίνεται και αυτό; Αλλά τι θα γίνεται; Θα υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε κάδο για αν δει αν η κάθε κυρία κάνει αυτή την ενέργεια;

    "Στέφανος Πουλημένος: Η διάθεση και μεταφορά των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων ειδών γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης της Ανακύκλωσης [...]"

    Και πάλι, γιατί ο ιδιότης και η επιχείριση να επωμιστεί αυτό το κόστος, ενώ έχει πληρώσει σε χρυσαφή μια χωματερή που του έχει μολύνει τον τόπο ολόκληρο;

    "Στέφανος Πουλημένος: Προς το σκοπό της πιστής εφαρμογής των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καλούνται σε ενεργό [...]"

    Και πάλι οι ιδιώτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

    "Στέφανος Πουλημένος: Την εφαρμογή των μέτρων αυτών για 3 – 4 μήνες, επιβλέπει η αστυνομία και τα δημοτικά όργανα ελέγχου (περιλαμβανομένων και [...]"

    Για ποια αστυνομία μιλάμε; Αυτή που συναντώ στον δρόμο κάθε 3 - 4 μήνες; Αυτή η ίδια αστυνομία θα περιπολεί σε όλο το νησί για να επιβάλει πρόστιμα για τα σκουπίδια;

    "Στέφανος Πουλημένος: Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική λειτουργία [...]"

    Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Βούλα θα σας λύσει το πρόβλημα......Χα! Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Μέριανε,
      Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και κρίσεις σου επί του κειμένου των 10 σημείων της πρότασής μου και ανταποκρινόμενος στην πρόκλησή σου, σου θέτω υπόψη και τα εξής:
      1. Κατά την περίοδο της τρίτης θητείας μου στο Δήμο Αχιλλείων (2003 – 2006) αλλά και προγενέστερα, ουδέποτε προσωπικά, συμμετείχα στη διοίκηση του Συνδέσμου Καθαριότητας, που κατασκεύασε και είχε την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι.

      2. Κατά την περίοδο της θητείας μου στη Νομαρχία, (2007 – 2010) λειτούργησε υποδειγματικά το Κλιμάκιο Ελέγχου της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στον ΧΥΤΑ και τα πορίσματά του που υπάρχουν και είναι πάντα διαθέσιμα, είναι καταπέλτης για την προβληματική λειτουργία της εγκατάστασης. Τότε επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα, έγιναν από την υπηρεσία επανειλημμένες υποδείξεις χωρίς επαρκή αποτελέσματα και έτσι δεν προχώρησε ποτέ σε αδειοδότηση του ΧΥΤΑ. Προκειμένου τότε, να δοθεί στο Σύνδεσμο Καθαριότητας, χρόνος συμμόρφωσης προς τις παρατηρήσεις του κλιμακίου και μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση διάθεσης των απορριμμάτων, δόθηκε έγκριση συνέχισης λειτουργίας (μιλάμε πάντα για το πρώτο από τα τρία κύτταρα) χωρίς και πάλι να υπάρξουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

      3. Σε σχέση τώρα με την πρότασή μου των 10 σημείων για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα σκουπίδια, επισημαίνω τρία στοιχεία με βάση τα οποία διατυπώθηκε:
      • Το επείγον του ζητήματος που επιβάλλει την χρήση έκτακτων δραστικών μέτρων. Μέτρων που, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσαν πολύ χρόνο για την υλοποίησή τους, ενώ ο τόπος μας πνίγεται στο σκουπίδι…
      • Τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων, καθώς με καλή πίστη, δέχομαι ότι ο Δήμος έχει προς υλοποίηση ένα σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει στους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Και τέλος,
      • Τη λαϊκή συμμετοχή στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης με διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή για τη δραστική μείωση των προς διάθεση σύμμικτων αποβλήτων. Ό,τι δηλαδή κάνουν – δεκαετίες τώρα - σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες, με αυστηρότατες κυρώσεις στους παραβάτες.

      Κατά τα λοιπά, δέχομαι ότι στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, θα υπάρξουν δυσκολίες, που όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει εξ αιτίας τους, να παραιτηθούμε της προσπάθειας, μέχρις ότου βρεθεί άλλη πιο λειτουργική λύση. Λύση που εγώ, δυστυχώς, δεν βλέπω στον ορίζοντα…

      Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θεωρώ την ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων και των επαγγελματιών στην διαλογή των απορριμμάτων μας στην πηγή, ως δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας μας, η οποία περιμένει την ηγεσία της να την οργανώσει, να βάλλει τους κανόνες και να θεσπίσει κίνητρα για ν’ ανταποκριθεί. Και είμαι βέβαιος ότι με την κατάλληλη ενημέρωση, ένα τέτοιο εγχείρημα, με κάποιες δυσκολίες στην αρχή, τελικά θα ευδοκιμήσει. Αυτό είναι το μέλλον και για την Κέρκυρα.
      Όποιο σύστημα κι αν επιλεγεί ως μόνιμη λύση του προβλήματος, θα πρέπει να διευκολύνεται από την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, που εγώ πιστεύω ότι είναι έτοιμη ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

      Κύριε Μέριανε,
      Είμαι στη διάθεσή σου και για άμεση προσωπική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε και άλλες σκέψεις πάνω στο εκρηκτικό πρόβλημα που απειλεί να τινάξει, στον ευλογημένο μας τόπο, τα πάντα στον αέρα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα κ. Πουλημένε,

    αρχικά να σας ευχαριστήσω που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε στην μακροσκελή απάντηση που παρέθεσα παραπάνω. Εν συνεχεία να θέλω να κάνω δυο δηλώσεις ώστε να μην γίνουν παρεξηγήσεις. Πρώτα από όλα δεν έχω κάτι προσωπικό με εσάς, και επιπλέον δεν ανήκω ούτε ανήκα σε κάποια πολιτική παράταξη, οπότε τα όσα γράφω είναι προσωπικές σκέψεις που αφορούν αποκλειστικά το άτομο μου.

    Σε ότι αφορά την ευθύνη που φέρετε για την περίοδο που ήσασταν Δήμαρχος, εφόσον είστε κάτοικος Κέρκυρας, και τα σκουπίδια του Δήμου Αχιλλίου πήγαιναν στο Τεμπλόνι, δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν είχατε γνώση της κατάστασης, ή δεν είχατε την δύναμη να αντιδράσετε με την ιδιότητα του δημάρχου. Οπότε όταν κάποιος αδρανεί εν γνώση του, είναι συν-υπεύθυνως. ( Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να με συγχωρέσετε αν κάνω λάθος στο ότι ο δήμος Αχιλλίου πήγαινε τα σκουπίδια του στο Τεμπλόνι, για την περίπτωση που πηγαίνατε αλλού τα σκουπίδια σας, αλλά αν δεν κάνω λάθος, Τεμπλόνι πηγαίνατε. )

    Για την περίοδο που ήσασταν Νομάρχης, θέλω να σας συγχαρώ για ότι κάνατε, με την προϋπόθεση βέβαια πως εξαντλήσατε όλες σας τις δυνάμεις για την βελτίωση λειτουργίας της χωματερής. ΧΥΤΑ δεν το αποκαλώ γιατί ανέκαθεν ήταν χωματερή ο συγκεκριμένος χώρος. Επιπλέον απάντηση σε αυτό δεν ζητώ, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί από εσάς σε εσάς και στην συνείδησή σας.

    Σχετικά με τις απαντήσεις που έχετε δώσει στα βασικά ερωτήματα μου:

    "Το επείγον του ζητήματος που επιβάλλει την χρήση έκτακτων [...]"

    Το θέμα χαρακτηρισμού του νησιού σε έκτακτη ανάγκη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο είναι η εναπόθεση σκουπιδιών σε όλο το νησί, ενταφιασμένα χωρίς έλεγχο, με έμμεσο αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση του νησιού από χημικά - βακτήρια - μικρόβια. Οπότε η λύση δεν είναι η επίταξη και ενταφιασμός οπουδήποτε στο νησί.

    "Τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων, καθώς με καλή πίστη [...]"

    Προσωπικά δεν ανέχομαι τον ενταφιασμό σκουπιδιών ανεξέλεγκτα στο νησί ούτε για μισή ώρα. Οι λόγοι αναφέρονται παραπάνω. Προφανώς θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση.

    "Τη λαϊκή συμμετοχή στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής [...]"

    Προφανώς θα πρέπει να συμμετάσχει ο κόσμος σε μια τέτοια λύση, και η διαδικασία εκπαίδευσης του κόσμου, οργάνωσης και διαχείρισης των αποβλημάτων ( έτοιμων για ανακύκλωση ) θα έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, για ένα λογαριασμό της ΔΕΗ της τάξης των 100 ευρώ πληρώνω σχεδόν 26 Ευρώ σε δημοτικά τέλι. Οπότε γιατί πρέπει να επιβαρυνθώ και με το κόστος κομποστοποιητή; Γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθώ και με το κόστος ενταφιασμού και να είμαι και υποχρεωμένος να το κάνω;

    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...

    (Συνεχίζω εδώ το υπόλοιπο της απάντησης μου διότι το Blog Spot έχει περιορισμούς στο μήκος μιας απάντησης)

    Τέλος σε ότι αφορά τις εναλλακτικές λύσεις, ο δήμος δυστυχώς έχει κλειστά αυτιά και δεν δείχνει διάθεση να ακούσει τίποτα. Το κλειστά αυτιά, σημαίνει πως εφόσον και έχει πρόβλημα και την ίδια στιγμή δεν έχει λύσεις, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να δώσει το λόγο στους πολίτες για να προτείνουν λύσεις. Και ύστερα από όριμη διαλογή - διαβούλευση να καταλήξουν στην ορθότερη λύση για το νισή και όχι για την τσέπη τους και το όφελος της κομματικής παράταξης που εξυπηρετούν.

    Ως παράδειγμα παραθέτω την δική μου λύση. Μπορεί να είναι βλακώδης ή να μην είναι καν ικανή προς υλοποίηση, ωστόσο είναι μια πρόταση, και μπορεί είτε να απορριφθεί είτε να βελτιωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο δήμος θα έπρεπε να έχει τα αφτιά του ορθάνοιχτα μέσα σε μια τέτοια κρίση που είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί.

    Η πρόταση μου λιπών είναι η ακόλουθη:

    Ορισμός του προβλήματος:

    Η χωματερή στο Τεμπλόνι, έχει κορεστεί και δεν είναι πλέον ικανή να δεχτεί ούτε ένα φορτηγό με σκουπίδια. Για τον ίδιο λόγο και οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι και των γύρο περιοχών δεν επιτρέπουν και την διέλευση των απορριμματοφόρων.

    Επιπλέον οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι και στις γύρο περιοχές νιώθουν προδομένοι από τις αρχές, όταν ως αποκορύφωση του προβλήματος ο νυν δήμαρχος τους παραχώρησε γραπτή και υπογεγραμμένη δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος εντός έξι μηνών, κάτι που δεν έκανε όμως πράξη, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι πλέον να μην έχουν εμπιστοσύνη σε καμία πρόταση η οποία αφορά το Τεμπλόνι.

    Ο δήμαρχος ζητάει 3 μήνες ως μεσοδιάστημα για την οριστική εγκατάσταση διαχείρισης των αποβλήτων του νησιού. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, θέλει να τοποθετήσει τον κομποστοποιητή στο Τεμπλόνι ή στην Λευκίμμη, αλλά οι κάτοικοι δεν του επιτρέπουν δεδομένης της αφερεγγυότητας του.

    Πρόταση για λύση:

    Όπως πολύ καλά είπατε, θα πρέπει να κηρυχθεί το νησί σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσει το ο δήμος την συνδρομή του κεντρικού κράτους.

    Αν η επίταξη μηχανημάτων εκφόρτωσης και φορτηγών οχημάτων είναι ακριβή, τότε να ζητήσουν την βοήθεια του στρατού με μηχανήματα και φορτηγά που κάθονται κάτω από τα υπόστεγα για να μην χαλάσει το χρώμα τους.

    Να ενοικιάσει ο δήμος μια - δυο μαούνες για να μεταφέρουν τα σκουπίδια στην υπηροτική Ελλάδα, σε ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ που είναι σε θέση να διαχειριστούν τον όγκο των σκουπιδιών, χωρίς να υπάρχει κίνδηνος μόλυνσης του περιβάλλοντος για το μεσοδιάστημα που χρειάζετε να εγκατασταθεί η μόνιμη διαχείριση των σκουπιδιών στο νησί.

    Αποτελέσματα:

    Ο δήμος αποκτά τον χρόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές που είναι απαραίτητες για την μόνιμη διαχείριση των σκουπιδιών στο νησί. Επιπλέον, σταματά η επιπλέον επιβάρυνση της χωματερής στο Τεμπλόνι. Τέλος ο δήμαρχος αποφεύγει την σύγκρουση με τους κάτοικους σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...

    Και όπως έχω ήδη αναφέρει σε άλλο σχόλιο μου, αν αυτή η λύση μοιάζει ακριβή στο κράτος, τότε το κράτος ας πληρώσει το κόστος του καρκίνου, γιατί όπως μαθαίνω, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα έχει φτάσει από Παλαιοκαστρίτσα μέχρι Βρυώνη. Στο Λιβάδι Ρόπα, λέγεται πως υπάρχει μελέτη που αναφέρει πως δεν πρέπει ούτε μπάνιο να κάνουν οι κάτοικοι από το νερό των πηγαδιών τους. Και όλα αυτά εν αγνεία του κόσμου ! Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά πίνουν νερό από τα πηγάδια τους και δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα.

    Κλείνοντας να πω, πως και εγώ δεν έχω πρόβλημα να σας συναντήσω από κοντά για διάλογο, ωστόσο το πρόγραμμα μου είναι κάτι λίγο παραπάνω από υπερφορτωμένο λόγο εργασίας.

    Ελπίζω κάποια στιγμή σύντομα να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά.

    Με εκτίμηση
    Μέριανος Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή