Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Έδωσαν χαρά και ζωντάνεψαν το κέντρο του χωριού, τα Χριστουγεννιάτικα δρώμενα στους Κυνοπιάστες

Χαρά σε μικρούς και μεγάλους σκόρπισαν στους Κυνοπιάστες, σε ντόπιους και επισκέπτες, τα πλούσια εορταστικά δρώμενα του διήμερου Παρασκευής 22 και Σάββατου 23 Δεκεμβρίου 2017, που συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος, όλοι οι φορείς και επιχειρήσεις του χωριού.


Συγκεκριμένα:






  • Η Δημοτική Κοινότητα Κυνοπιαστών, φρόντισε για την καθαριότητα του χωριού, άσπρισε με ασβέστη τα κεντρικά του σημεία και εγκατέστησε λιτό μεν αλλά όμορφο εορταστικό φωτισμό, με φροντίδα του εντεταλμένου συμβούλου της, Σπύρου Αλαμάνου.
  • Η Ενορία της Υ.Θ. Ελεούσας με την Πολιτιστική της Επιτροπή παρουσίασε την Παιδική της Χορωδία, και το προπαιδικό της τμήμα, την Εκκλησιαστική Χορωδία και την Κιθαράτα, σε συναυλία μέσα στην εκκλησία της Παναγίας. Τη συναυλία διηύθυναν αντίστοιχα, η Δήμητρα Καλογεροπούλου, η Ράνια Δακανάλη και ο Νίκος Μερτύρης. Επίσης, ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που γίνεται στο νέο τμήμα εκμάθησης βιολιού όπου διδάσκει η Χριστίνα Μεταλληνού, παρουσιάστηκε από την ίδια με τη μικρή μαθήτριά της, Μελίνα Σουπιώνη. Τέλος, γυναίκες της Πολιτιστικής Επιτροπής παρασκεύασαν την πρώτη μέρα του διημέρου, τις παραδοσιακές τηγανίτες.
  • Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών, με επιμέρους μουσικά Τμήματά της, παρουσιάστηκε αυτοτελώς υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Νίκα, αλλά και συνέπραξε με την Παιδική Χορωδία στην ίδια συναυλία, ενώ συνέπραξε με το Σύλλογο Γονέων στην διοργάνωση του παιχνιδιού «Μουσικές Καρέκλες», στο προαύλιο της εκκλησίας.
  • Η Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής» με τον Π.Χ. «ΓΕΙΤΟΝίΑ», απέδωσε σε κεντρικά σημεία του χωριού, τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα της Μέσης Κέρκυρας «Λαμπροφορά η ανατολή», με συντονιστή το Γιώργο Ανυφαντή.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου οργάνωσε μπαζάρ με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και ποτά, αλλά και πλούσια δώρα, ταχυδρομικό γραφείο για αποστολή επιστολών των παιδιών στον Άη Βασίλη, σταντ της Κτηνοτροφικής ΛΙΝΑΡΑ, όπου διετίθετο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, ράφι με μαρμελάδες και μηλόπιτες των αρχιμαγείρου Κώστα Αρβανιτάκη και τηγανίτες τη δεύτερη μέρα που έγινες στην κυριολεξία, ανάρπαστες!
  • Ο Ερασιτεχνικός Θίασος Νέων Κυνοπιαστών παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία, δύο μικρά μονόπρακτα, λόγω ψύχους, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής, με την επιμέλεια όπως πάντα, της ακάματης εκπαιδευτικού Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή.
  • Το τοπικό εργαστήριο «ΤΕΧΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ» με έδρα στη Μηλιά Κυνοπιαστών, συνέβαλε ουσιαστικά στη διακόσμηση των χώρων της έκθεσης τοπικών προϊόντων και του μπαζάρ.
  • Ευχάριστο ξάφνιασμα της δεύτερης μέρας ήταν η παρουσία του περιηγητικού τρένου στους Κυνοπιάστες, που έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να κάνουν, πάνω σ’ αυτό, τη βόλτα τους στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
  • Τέλος, νέος του χωριού ντυμένος ΄Αη Βασίλης, πρόσθεσε μια γραφική πινελιά στα εορταστικά δρώμενα.
Η όμορφη αυτή πρωτοβουλία, που ήταν ιδέα του Σπύρου Σωτ. Πουλημένου, και έγινε αποδεκτή από όλους τους φορείς του χωριού, πέτυχε τον τριπλό της στόχο:
  • Να δώσει ζωντάνια στο χωριό τις παραμονές των Χριστουγέννων, αξιοποιώντας το όμορφο, φυσικό σκηνικό στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού των Κυνοπιαστών.
  • Να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να χαρούν τα εορταστικά δρώμενα στον τόπο τους, σε συνδυασμό με παιχνίδια, νόστιμες γεύσεις των ημερών, μικρά θεατρικά από παιδιά του χωριού και μελωδικά ακούσματα από ντόπια μουσικοφωνητικά σχήματα.
  • Να γίνουν οι Κυνοπιάστες με την υλοποίηση αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας, σημείο αναφοράς σε ολόκληρο το νησί και έξω από αυτό, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στιγμιότυπα του διημέρου των εορταστικών δρώμενων στους Κυνοπιάστες προβλήθηκαν με βίντεο και πολλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, αποσπώντας πολλά θετικά σχόλια από παντού!
Η όλη διοργάνωση απέδειξε ότι μέσα από τη συνεργασία σε κοινούς στόχους, αναδεικνύεται ο δυναμισμός του χωριού και το μοναδικό καλλιτεχνικό δυναμικό του, ενώ δημιουργείται πλέον το θετικό προηγούμενο για ακόμη πιο πλούσια διοργάνωση τα επόμενα Χριστούγεννα.




Τέλος καλό, όλα καλά! Με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, μερικοί εκ των συντελεστών...
Από αριστερά Ανδρέας Ν. Παϊπέτης, Σπύρος Π. Αλαμάνος, Στέφανος Πουλημένος και Σπύρος Σ. Πουλημένος.

Και του Χρόνου, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου