Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Μεγάλη ζήτηση στην αγορά παλαιών σπιτιών στον οικισμό των Κυνοπιαστών – Βρετανοί οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες

Η γειτονιά όπου γυρίστηκε το 1983, μέρος της ταινίας "Η τιμή της αγάπης". Εδώ έχουν καταγραφεί τέσσερις (4) αγορές σπιτιών από οικογένειες Άγγλων, Βέλγων και Ελληνοαμερικάνων. 

Στα ύψη έχει εκτιναχτεί τα τελευταία χρόνια η ζήτηση παλαιών ακατοίκητων σπιτιών στον παραδοσιακό οικισμό των Κυνοπιαστών, κυρίως από πολίτες χωρών της Δυτ. Ευρώπης, των ΗΠΑ, αλλά και από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Μεγάλος αριθμός εγκαταλειμμένων από 10ετιών σπιτιών έχει περάσει στην κυριότητα νέων ιδιοκτητών που τα ανακατασκευάζουν με σεβασμό των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του οικισμού.

Οι νέοι κάτοικοι των Κυνοπιαστών, εποχικοί ή μόνιμοι, γρήγορα αγαπούν το χωριό και αναπτύσσουν σχέσεις με τους ντόπιους, γενόμενοι σταδιακά ένα με αυτούς. Ενδιαφέρονται για τα λαϊκά δρώμενα, παρεμβαίνουν για την προώθηση λύσεων σε τοπικά προβλήματα, γράφουν τον καλό τους λόγο στο διαδίκτυο.

Άγγλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Σουηδοί, Αμερικάνοι αλλά και Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς, Πατρινοί κλπ. και μαζί με αυτούς φιλήσυχοι και εργατικοί μετανάστες από τη γειτονική Αλβανία, Κερκυραίοι που έχουν επιλέξει για μόνιμη κατοικία τους Κυνοπιάστες και Κυνοπιαστινοί που επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια στο χωριό τους, μαζί με τους ντόπιους μόνιμους κατοίκους, συνθέτουν πλέον το μωσαϊκό του πληθυσμού των Κυνοπιαστών.

Πώς δημιουργήθηκε το οικιστικό απόθεμα

 Το οικιστικό απόθεμα που προκαλεί στις μέρες μας αυτήν την εκτεταμένη πληθυσμιακή κινητικότητα, δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο, από τα μεταναστευτικά ρεύματα των 10ετιών του 1950 και του 1960, την αστυφιλία, αλλά και την κατασκευή νέων σύχρονων κατοικιών από κατοίκους του χωριού έξω και γύρω από τον οικισμό. Ένας ακόμη παράγοντας είναι οι αδιανέμητες πολυιδιοκτησίες μικρών κατοικιών και οι ιδιοκτησίες χωρίς κληρονόμους.

Η ποιοτική αποκατάσταση

Το ένα μετά το άλλο τα παλιά ακατοίκητα σπίτια των Κυνοπιαστών επισκευάζονται με σύγχρονους όρους από τους νέους ιδιοκτήτες τους ή τους παλιούς που επιστρέφουν, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, διατηρούν τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού, με όμορφες κεραμοσκεπές, επιμελημένα κορνιζώματα, κατάλληλα κουφώματα, με αποκάλυψη καλοδουλεμένων πέτρινων παλαιών στοιχείων στις εξωτερικές όψεις της τοιχοποιίας και διατήρηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της παλαιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Κατασκευή νέου σπιτιού μέσα στον παραδοσιακό οικισμό των Κυνοπιαστών με την τελειότερη κεραμοσκεπή στέγη των τελευταίων 10ετιών. Βρετανοί οι ιδιοκτήτες του.

Με αυτόν τον τρόπο ξαναπαίρνουν ζωή οι μισοεγκαταλειμμένες παλιές γειτονιές του οικισμού και γίνεται το χωριό ακόμη πιό όμορφο. Αν λείψουν και οι ελάχιστες ευτυχώς, κακόγουστες, κακοποιητικές, κατά κανόνα αυθαίρετες κατασκευές και μάλιστα με στοιχεία, υλικά και χρώματα απαγορευμένα στον επίσημα χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό των Κυνοπιαστών, τότε το χωριό θα κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη αξία και αναγνώριση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του.

Γιατί επιλέγουν Κυνοπιάστες

Ερωτώμενοι αυτοί που επενδύουν σε αποκατάσταση παλιών σπιτιών, για τους λόγους που πήραν αυτήν την απόφαση, αναφέρουν ως κριτήριά τους:

- Την ομορφιά του οικισμού στην ενδοχώρα του νησιού, 9 χλμ. νότια της πόλης της Κέρκυρας

- Τη λειτουργικότητά του με τις πολλές εισόδους και εξόδους αλλά και τους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του.

- Το ικανοποιητικό επίπεδο δημοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φωτισμός δρόμων και πλατειών, ύδρευση, αποχέτευση με βιολογικό καθαρισμό, σύνδεση με διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες κλπ.).

- Την λειτουργία σε άριστες εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, αλλά και την λειτουργία δύο Παιδικών Σταθμών.

-  Τις έξι όμορφες εκκλησίες του με πρώτη την μνημειακή πανέμορφη και μεγάλη εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας στο κέντρο του χωριού.

- Την ελκυστική, γεμάτη ζωντάνια πλατεία του χωριού με τα καφέ, τα καταστήματα εστίασης, τον παλαιό ξυλόφουρνο, το παντοπωλείο, την Φιλαρμονική και την έδρα των χορωδιακών σχημάτων.

- Τους χαλαρούς ρυθμούς της κοινωνικής ζωής, την ασφάλεια για όλους και την αρμονική λειτουργία της.

- Την λειτουργία στα όρια του οικισμού, βενζινάδικου, φαρμακείου, αγροτικού ιατρείου, ταβερνών, φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, συνεργείου αυτοκινήτων, καταστήματος φυτών και αγροεφοδίων, εμπορίου σιδηρικών και χρωμάτων, ξυλουργείων, σιδηρουργείου κλπ και σούπερ μάρκετ λίγο έξω από το χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου