Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Στην Αναγνωστική το αρχείο του Κερκυραίου ιστορικού Γρηγόρη Δαφνή (1909-1977)

 

To αρχείο του Κερκυραίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Γρηγόρη Δαφνή (1909-1977) δώρισε στην Αναγνωστική Εταιρία η κόρη του, κυρία Ρέα Δαφνή.

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας, με ιδιαίτερη χαρά, παρέλαβε την εξαιρετικά αξιόλογη δωρεά του προσωπικού αρχείου του αείμνηστου Γρηγόρη Δαφνή, το οποίο απέστειλε η κόρη του, κυρία Ρέα Δαφνή από την Αθήνα.

Το πλουσιότατο αρχειακό υλικό  περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα έγγραφα και έντυπα πολιτικού, διπλωματικού νομικού, οικονομικού, δημοσιογραφικού και ιστορικού περιεχομένου, φωτογραφίες, χειρόγραφες σημειώσεις, αλληλογραφία από την περίοδο του Μεσοπολέμου, τα χρόνια της Κατοχής, της απελευθέρωσης, μέχρι και τη δεκαετία του 1970, καθώς και ορισμένα βιβλία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον –μεταξύ άλλων- έχουν τα εμπιστευτικά και απόρρητα διπλωματικά έγγραφα των ετών 1944-45, διάστημα κατά το οποίο ο Γρηγόρης Δαφνής συμμετείχε στις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας μας.

Επίσης, το Αρχείο περιέχει πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων που χρησιμοποίησε ο ίδιος για τη συγγραφή των βιβλίων του.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταγραφή των εξήντα τριών (63) φακέλων από την Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο της Αναγνωστικής Εταιρίας κυρία Τάνια Κόντη και βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτομερέστερη καταλογογράφηση, με την πολύτιμη αρωγή της κυρίας Ηούς Μπούα.

Από τα παραπάνω αρχειακά κατάλοιπα αναδεικνύεται η πολύπλευρη προσωπικότητα του Γρηγόρη Δαφνή, ο οποίος είχε ευρεία καλλιέργεια, ιδιαίτερο κύρος και υπηρέτησε από διάφορες υπεύθυνες θέσεις τη χώρα μας.

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες στην κυρία Ρέα Δαφνή, η οποία ήδη έχει ανακηρυχθεί δωρήτρια της Εταιρίας μας.

Όταν ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση του Αρχείου Γρηγόρη Δαφνή, θα είναι προσβάσιμο στους ερευνητές.

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του Γρηγόρη Δαφνή

Ο Γρηγόρης Δαφνής γεννήθηκε στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας το 1909. Ήταν γιος του δικηγόρου Ευγένιου Δαφνή και της δασκάλας Μαρίας Δαφνή και αδελφός του δημοσιογράφου και Προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Κώστα Δαφνή.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα χρόνια πριν το Β ́ Π. Πόλεμο δικηγόρησε στην Κέρκυρα.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δράση και κατόπιν εξορίστηκε στην Ιταλία.

Απελευθερώθηκε από τους συμμάχους και κατέφυγε στην Αίγυπτο, όπου υπηρέτησε την αυτοεξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση στη Διεύθυνση Πολέμου και στο Υπουργείο Πληροφοριών. Συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Σοφοκλή Βενιζέλο με το κόμμα του οποίου πολιτεύτηκε.

Υπηρέτησε με συνέπεια και υπευθυνότητα τη μαχόμενη δημοσιογραφία και υπήρξε για χρόνια διπλωματικός σχολιαστής του ραδιοφώνου. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), μέχρι την επιβολή της δικτατορίας, το 1967.

Ο Γρηγόρης Δαφνής έγραψε τέσσερα σημαντικά βιβλία, που αποτελούν ακόμη και σήμερα εκδόσεις αναφοράς: «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων: 1923- 1940»,  Αθήνα,1955, «Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα: 1821-1961», Αθήνα, 1961, «Σοφοκλής Ελευθερίου Βενιζέλος: 1894-1964», Αθήνα, 1970 και «Ιωάννης Α. Καποδίστριας: η γένεση του ελληνικού κράτους», Αθήνα, 1976.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 1977.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου