Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Σε καλό δρόμο οι σωστικές εργασίες και ο καθαρισμός των αγιογραφιών της κόγχης του Ιερού στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών

Προχώρησαν σε σημαντικό βαθμό οι εργασίες διάσωσης και αποκατάστασης  των αγιογραφιών στην κόγχη του Ιερού της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, που ήταν σε προχωρημένο στάδιο διάβρωσης, κούφωσης και αποκόλλησης, δηλαδή ένα βήμα προ της ολοσχερούς καταστροφής.
Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας της Πλατυτέρας που έχει στην αγκαλιά της το Χριστό και είναι πιθανότατα έργο του 18ου αιώνα, εξαιρετικής τέχνης.

Η τοιχογραφία αυτή οριοθετείται με διάκοσμο από γεωμετρικά σχήματα σε συνδυασμό με κλαδιά συνηθισμένα στην εκκλησιαστική τέχνη.
Περιμετρικά, στον τοίχο που στηρίζει την κόγχη, υπάρχουν ολόσωμες, σε φυσικό περίπου μέγεθος, εικόνες Ιεραρχών της εκκλησίας μας, των οποίων το ξεκίνημα καθαρισμού, αποκαλύπτει μια αγιογραφική τέχνη υψηλού επιπέδου της ίδιας εποχής.
Η υγρασία ωστόσο στην τοιχοποιία, σε συνδυασμό με την επικάλυψη μη αγιογραφημένων τμημάτων της επιφάνειας αυτής με λαδομπογιά, οδήγησε σε εκταταμένες φθορές των αγιογραφιών, στην περιοχή που πλησιάζει προς το δάπεδο του Ιερού.
Οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, λόγω του υψηλού, για τα οικονομικά δεδομένα της ενορίας, κόστους και θα συνεχίζονται κάθε φορά που εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου