Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Αγιασμός των Υδάτων στους Κυνοπιάστες

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος στους Κυνοπιάστες τα Άγια Θεοφάνεια.
Στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας στήθηκε το πάρκο με το φυσικό και εορταστικό διάκοσμο και έγινε εκεί, όπως πάντα, η Βάπτιση και ο Αγιασμός των Υδάτων από τον εφημέριο του χωριού. Γι αυτήν την ημέρα ειδικά, η εκκλησία συνδέεται με το δίκτυο του πόσιμου νερού από την πηγή των Γουράδων και έτσι σε αγίασμα μετατρέπεται ίσως το καλύτερο ποιοτικά νερό της Κέρκυρας.
Η εκκλησία κατακλύζεται από κόσμο, ενώ το πανηγυρικό κλίμα ενισχύεται τόσο από την παρουσία της Εκκλησιαστικής Χορωδίας που διευθύνει η ΄Αρτεμη Πουλημένου, όσο και της Φιλαρμονικής του χωριού με μαέστρο τον Γιώργο Αρκούδη, αλλά και από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.
Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού. Με το "αντλήσατε ύδωρ μετ' ευφροσύνης" τα νερά της πηγής των Γουράδων ανοίγουν για να πλησιάσουν την ουρανία του ναού, χωρίς άντληση, ενώ στο άκουσμα από τον ύμνο "Εν Ιορδάνη" της φράσης "και το πνεύμα εν είδη περιστεράς..." απελευθρώνεται μέσα στο ναό ένα λευκό περιστέρι.
Ετσι, μπορεί οι Κυνοπιάστες να μην έχουν θάλασσα  για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων αλλά και νερό να αγιάσουν έχουν και λαμπρή γιορταστική ατμόσφαιρα δημιουργούν και οι κάτοικοι του χωριού με τους πολυάριθμους επισκέπτες χαίρονται την μεγάλη γιορτή.

 - Να ' στε καλά και του χρόνου...

Ερμηνεία της γιορτής και ευχές από τον Πρωτ. Γεώργιο Σούλο

Από τον συγχωριανό μας, καθ' όλα σεβαστό και αγαπητό, Πρωτοπρεσβύτερο Γιώργιο Σούλο (φωτο), λάβαμε μια σύντομη ερμηνεία της γιορτής των Θεοφανείων και τις ευχές του, που έχουν ως εξής:
Η βάπτιση του Χριστού, που εορτάζουμε τα Θεοφάνεια αναδεικνύουν τον Ενανθρωπίσαντα Ιησού Χριστό, ως Μεσσία και Λυτρωτή, καθώς μας το επιβεβαιώνει η φωνή του Πατέρα που ακούγεται τη στιγμή της Βάπτισής Του, δηλώνοντας την παρουσία Του, ως του μόνου αληθινού Βασιλέως του κόσμου. Η Βάπτιση του Χριστού εισάγει στον κόσμο νέο ήθος και ύφος, που πηγάζουν από τη θυσιαστική αγάπη υπέρ του ανθρώπου. Τα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού και κατ’ επέκταση ολόκληρη η φύση και ο κόσμος αγιάσθηκαν και καθαγιάσθηκαν, από τον Χριστό και μεταβλήθηκαν από κοινά ύδατα σε «αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον, δαίμοσιν ολέθριον, ταις εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον». 
Ευρισκόμενος πάντοτε νοερά μαζί σας, εύχομαι ο Βαπτισθείς Κύριος, να αγιάζει και να φωτίζει όλους εσάς τους αγαπητούς φίλους και συγχωριανούς. Κι ο νοικοκύρης του ιστολογίου χρόνους πολλούς να ζήσει! 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 
Πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΟΣ ΣΟΥΛΟΣ
ΕΥΧΕΣΘΕ!



1 σχόλιο:

  1. Η βάπτιση του Χριστού, που εορτάζουμε τα Θεοφάνεια αναδεικνύουν τον Ενανθρωπίσαντα Ιησού Χριστό, ως Μεσσία και Λυτρωτή, καθώς μας το επιβεβαιώνει η φωνή του Πατέρα που ακούγεται τη στιγμή της Βάπτισής Του, δηλώνοντας την παρουσία Του, ως του μόνου αληθινού Βασιλέως του κόσμου. Η Βάπτιση του Χριστού εισάγει στον κόσμο νέο ήθος και ύφος, που πηγάζουν από τη θυσιαστική αγάπη υπέρ του ανθρώπου. Τα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού και κατ’ επέκταση ολόκληρη η φύση και ο κόσμος αγιάσθηκαν και καθαγιάσθηκαν, από τον Χριστό και μεταβλήθηκαν από κοινά ύδατα σε «αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον, δαίμοσιν ολέθριον, ταις εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον».
    Ευρισκόμενος πάντοτε νοερά μαζί σας, εύχομαι ο Βαπτισθείς Κύριος, να αγιάζει και να φωτίζει όλους εσάς τους αγαπητούς φίλους και συγχωριανούς.
    Κι ο νοικοκύρης του ιστολογίου χρόνους πολλούς να ζήσει! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΡΩΤ. ΓΕΩΡΓΟΣ ΣΟΥΛΟΣ. ΕΥΧΕΣΘΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή