Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

«Για δυο ζευγάρια ρόδα». Το θεατρικό μονόπρακτο από ομάδα νέων των Κυνοπιαστών, που συγκίνησε και χειροκροτήθηκε θερμά

Η κορύφωση του δράματος στο μονόπρακτο "Για δυο ζευγάρια ρόδα". Μάνα κι αδέλφια ξυλοκοπούν την κόρη
Μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των Κυνοπιαστών, μικρή θεατρική παράσταση δρόμου, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012, το βράδυ, στη μικρή πλατεία μπροστά στον Αη Γιάννη. Παιδιά του χωριού με την επιμέλεια και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή, απέδωσαν με εντυπωσιακή επιτυχία, το θεατρικό μονόπρακτο «Για δυο ζευγάρια ρόδα», που είναι βασισμένο στο ομώνυμο παμπάλαιο δημοτικό ποίημα (παραλογή), διασκευασμένο προ 12ετίας, από τον εκπαιδευτικό Κώστα Μάμαλο.

Η υπόθεση του μονόπρακτου
Μια κοπελιά μάζευε τριαντάφυλλα ρόδα στον κήπο του σπιτιού της. ΄Ένα λεβεντόπαιδο – του Ρήγα ο γιος – περνάει από εκεί, τη χαιρετάει και ευγενικά της ζητάει να του χαρίσει δυο ρόδα. Η κοπελιά ανταποκρίνεται και του χαρίζει δυο ζευγάρια. Ο νιος της ζητάει να δεχτεί να της φιλήσει το χέρι, κάτι που εκείνη αρνείται.
Το όλο σκηνικό όμως, παρακολουθούσε η μάνα της κοπελιάς από το παραθύρι του σπιτιού, που θεώρησε – με βάση τα αυστηρά και σκληρά ήθη της εποχής – ότι θίχτηκε η τιμή και η υπόληψη της οικογένειας, γιατί απλά η κόρη της μίλησε στο γιό του Ρήγα!
Ενημερώνει λοιπόν τ’ αδέλφια της που την παραλαμβάνουν και μαζί με τη μάνα, άγρια την ξυλοκοπούν.
Ο γιος του Ρήγα μαθαίνει τι συμβαίνει και πάει αμέσως στο σπίτι της κοπελιάς, όπου την βρίσκει ματωμένη από τα κτυπήματα. Διακόπτει με την παρουσία του τη μεσαιωνική αγριότητα, δίνει εξηγήσεις στην οικογένεια, παίρνει την ευθύνη για το διάλογο που είχε μαζί της και αλλάζει τη ροή των πραγμάτων.
Με την συγκατάθεση όλων παίρνει την αγαπημένη του στην εκκλησιά όπου στεφανωθήκαν.
Τα άλλα της εκδήλωσης
Την παρουσίαση του συγκινητικού θεατρικού μονόπρακτου, πλαισίωσε ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», που απέδωσε μελωδικά στίχους του έμμετρου (δεκαπεντασύλλαβου) ποιήματος.
Την παράσταση παρακολούθησε με μεγάλη αφοσίωση και συγκίνηση, πλήθος κατοίκων του χωριού και πολλά μικρά παιδιά, καθισμένα οκλαδόν, στο δάπεδο της μικρής πλατείας.
Για τη διοργάνωση της σύντομης αυτής θεατρικής εκδήλωσης, δεν χρειάστηκαν σκηνικά, καθώς υπήρχε το φυσικό σκηνικό της γειτονιάς. Δεν χρειάστηκαν μικρόφωνα, καθώς οι νεαροί ερασιτέχνες ηθοποιοί απευθυνόταν εκφραστικά και άμεσα στο κοινό που ήταν δίπλα και ανάμεσά τους. Δεν χρειάστηκαν επίσης εξέδρα και καθίσματα, παρά μόνο 5 ενημερωτικές αφίσες για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Έτσι δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ, σε απόλυτη προσαρμογή προς τις δύσκολες συνθήκες που ζει αυτήν την περίοδο και η τοπική κοινωνία.
Εισέπραξαν ωστόσο, όλοι οι συντελεστές της μικρής αυτής θεατρικής παράστασης, το ζεστό χειροκρότημα και τα πιο ευμενή σχόλια για την εξαιρετική επίδοσή τους, από το κοινό που την παρακολούθησε.
Tα μέλη της εφηβικής θεατρικής ομάδας από αριστερα: Κατερίνα Σπίνουλα (αηδόνι), Νίκος Θ. Ανυφαντής (αδελφός), Φωτεινή Ν. Φαγογένη (κόρη), Γιάννης Σπ. Μοναστηριώτης (γιός του Ρήγα), Θάλεια  Χ. Φούκα (μάνα), Τάσος Δ. Δαφνής (αδελφός) και Αννη Σπ. Πουλημένου (αφηγήτρια).
Συγχαρητήρια σε όλους! Και σ’ άλλα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου