Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - Αρθρο του γιατρού Σπύρου Σαββανή για τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών "Γειτονία"

Ο γιατρός Σπ. Σαββανής
Πώς μπορείς να συνδεθείς με το συλλογικό σου παρελθόν; Με την γνήσια τοπική σου παράδοση;
Πώς μπορείς να ανιχνεύσεις τους αιώνες της τοπικής σου ιστορίας και να φωτίσεις τα δείγματα μιας σπουδαίας δημιουργίας στο χώρο της Μουσικής (οργανικής και ωδικής);
Πώς μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι συνέχεια της ιστορικής σάρκας, που θέλει τον Βασιλιά αυτού του τόπου να βάζει τον αυλικό τραγουδιστή (και όχι άλλα πρόσωπα ή άλλα επιτηδεύματα) να ψυχαγωγήσει και να παρηγορήσει τον «πολλών ανθρώπων ιδόντα άστεα και νόον γνώντα», τον πολύπλαγκτο Οδυσσέα;
Ζήτησε για όλα αυτά την συνταγή από τον ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΧΟΡΟ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ «Η ΓΕΙΤΟΝiΑ».
Ο Νεοέλληνας Εθνικός Βάρδος, ο Οδ. Ελύτης, προτρέπει «εν ημέραις θλίψεως μνημόνευε Διονύσιον Σολωμόν και Αλέξανδρον Παπαδιαμάντη». Μνημόνευε αυτούς αλλά και κάθε Παππού, Γιαγιά, Πατέρα, Μάνα, επώνυμους και ανώνυμους, που εκαλλιέργησαν τον πεζό και τον έμμετρο λόγο.
Έμμετρος λόγος είναι και το Δημοτικό Τραγούδι. Έμμετρος και μουσικός λόγος.
Το πλούσιο και λαμπρό Κερκυραϊκό τραγούδι. Αυτό το είδος που ξεχώνει μέσα από τις στάχτες του χρόνου, καλλιεργεί και μας φανερώνει η ΓΕΙΤΟΝίΑ.
Και μας θυμίζει ότι ο μουσικός Κερκυραϊκός Πλούτος δεν είναι απόκτημα των δύο τελευταίων αιώνων (19ου και 20ού) μόνον. Έχει βαθειές ρίζες και μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή.
Μας θυμίζει με λίγα λόγια η ΓΕΙΤΟΝίΑ τον στοίχο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «...κι αν εξεράθη το κλαρί πάντα χλωρ’ είναι η ρίζα...». Και αν η σύγχρονη Κέρκυρα κατάντησε σε πολλά της μια ξεπεσμένη κοκότα, οι ζωτικές της ρίζες δεν εκπορνεύτηκαν. Μένουν ζωογόνες όπως τότε... Μένουν σε μια κατάσταση νεκροφάνειας μεν όχι όμως θανάτου.
Μένουν και περιμένουν. Τι περιμένουν; Μα την ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Πρόγευση αυτής της Ανάστασης δίνει ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών. Την δίνει με το καταπληκτικό, το επιστημονικά μελετημένο, το ιστορικά ντοκουμενταρισμένο ρεπερτόριο του: Παραδοσιακά Δημοτικά Κερκυραϊκά Τραγούδια.
Πόθους, όνειρα, πάθη, καημούς, ΨΥΧΗ και ΙΣΤΟΡΙΑ ενός Λαού «πάντοτε ευκολόπιστου και πάντα προδομένου» αλλά συγχρόνως «καλού και ηγαπημένου» απλώνει στην ποδιά του καθενός μας η ΓΕΙΤΟΝίΑ.
Να τους πούμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ; Να τους δώσουμε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ; 
Θα φτωχαίναμε άθελά μας την προσφορά τους στην Κέρκυρα.
Να τους πούμε ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ αυτό που κάνουν. Και προ πάντων: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ!


ΣΧΟΛΙΟ 
από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γιώργιο Σούλο

Αγαπητέ μου Στέφανε!
Μετά την ανάγνωση τούτου του αριστοτεχνικά δομημένου εγκωμίου - άρθρου, υπό τον τίτλον «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», προς έπαινον της παρουσίας και των δραστηριοτήτων του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝΙΑ», αισθάνομαι την υπέρμετρη ανάγκη έκφρασης των θερμοτέρων μου ευχαριστιών, προς τον πάνυ περισπούδαστον την ιατρικήν επιστήμην, με αρίστη διαδρομή και ιερή αφοσίωση εις τον «Ιατρικόν Όρκον» του Ιπποκράτους, σε απόλυτο συνδυασμό με την βίωση της Ορθόδοξης Πίστης, με την καθολικά ερωτική στήριξη της ντόπιας κερκυραϊκής μας Παράδοσης, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής, ο ιατρός των παιδιών μου, ο Λογιώτατος και  διακεκριμένος επιστήμων της παιδιατρικής  κ. Σπυρίδων Σαββανής, διότι με τον οξυδερκή του στοχασμό, εκφράζει τα εσώτερα των αισθημάτων μου, δια αυτόν τον τόπον, τω όντι «προδομένου», αλλά δι’ ημάς «καλού και ηγαπημένου», όπου εκλεκτά πρόσωπα και προσωπικότητες της μετανεωτερικής κερκυραϊκής κοινωνίας, συμβάλλουν στην αναβίωση της κερκυραϊκής παράδοσης και του πολιτισμού,όπως όλοι οι συμμετέχοντες στον Πολυφωνικό Χορό “Γειτονία”, όντως πρέπον εστί, το «Άξιον Εστί», εξαιρέτως δε και ευλάλως ανήκει το «Άξιον Εστί» και δη «ως αληθώς…» στον διάκονον της επιστήμης και του λόγου, της παράδοσης και του πολιτισμού, τον ερατεινόν μου Ιατρόν κ. Σπυρίδωνα Σαββανή.
Εύχομαι στα καλλικέλαδα μέλη του Πολυφωνικού Χορού «ΓΕΙΤΟΝΙΑ», να δέχεστε τέτοια εύσημα και από τέτοιες επιφανείς προσωπικότητες, ωσάν αυτήν του Λογιωτάτου Επιστήμονα της Ιατρικής κ. Σπυρίδωνα Σαββανή!
Δεχθείτε και τα δικά μου ταπεινά, μα πολύ ειλικρινή συγχαρητήρια, δια τα άριστα που προσφέρετε!
Σας βεβαιώ ότι είμαι νοερά και αέναα κοντά σας.
ΕΥΓΕ ΣΑΣ!
Με άπειρη εκτίμηση και αγάπη!
Πρωτ. Γεώργιος Σούλος
Εν Ελληνικώ τη 20η Οκτωβρίου 2012

Η ιστοσελίδα της Κορακιάνας, παρουσίασε την εκδήλωση με τον Πολυφωνικό Χορό των Κυνοπιαστών στην Κορακιάνα, προσκεκλημένο της διοίκησης της Φιλαρμονικής του χωριού, που ήταν και η αφορμή για το άρθρο του προέδρου της κ. Σπ. Σαββανή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου