Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση εμβάθυνσης και προβληματισμού για τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και το Έπος του ΄40, σε Κυνοπιάστες και Κορακιάνα

Ήταν πράγματι μια ασυνήθιστη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκδήλωση, αφιερωμένη στο Έπος του ’40, που συνδιοργάνωσαν φορείς των Κυνοπιαστών και της Άνω Κορακιάνας, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών και την επομένη, Τρίτη 28 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγίου  Γεωργίου, στην Κορακιάνα.
Στις εκδηλώσεις αυτές, προβλήθηκε ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκυμανταίρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ηρωικό ΟΧΙ της Ελλάδας, διάρκειας 14 λεπτών, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους Γιώργο Σκλαβούνο, οικονομολόγο – ιστορικό να αναλύει τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και τον Δημήτρη Γ. Μεταλληνό, δρα Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, να προσεγγίζει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο μετά το ΟΧΙ του Μεταξά στους Ιταλούς. Στη συζήτηση δόθηκε η  δυνατότητα συμμετοχής και του κοινού, ενώ η Κατερίνα Φακιολά, παρουσίασε κείμενο του αδελφού της κοινωνιολόγου – συγγραφέα Νίκου Φακιολά, για το απόσπασμα Λατζίδη, που με απόβαση στον Κάτω Αετό Σαγιάδας, επιχείρησε να δημιουργήσει σύγχυση στις επιτιθέμενες ιταλικές δυνάμεις κτυπώντας τες από πλάγια και πίσω.



Στους Κυνοπιάστες, τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος - διευθυντής της εφημερίδας «Κερκυραϊκά Νέα», Σπύρος Ζηνιάτης και το «παρών» έδωσαν ο αντιναύαρχος ε.α. Αντώνιος Σουρβίνος, οι εφημέριοι Κυνοπιαστών και Καμάρας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουτσούρης και πρεσβ. Ανδρέας Μαζαράκης, ο πρώην Γ.Γ. της ΠΙΝ Κ. Γεωργαλίδης, ο πρώην Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, ο Πρόεδρος τη Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Μενέλαος Αρβανιτάκης, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνης Πουλημένος, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών Μελπομένη Πουλημένου, ο Πρόεδρος του συνδέσμου «Φέρελπις» Φ. Χριστοδούλου, η πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κορακιάνας Δώρα Μεταλληνού, ο πρώην αντιδήμαρχος Αχιλλείων και νυν αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γεν. Νοσοκομείου Κέρκυρας Γιάννης Κεφαλλωνίτης, η δημοσιογράφος Αννα Δαφνή, ο εμπνευστής της ιδέας διοργάνωσης της εκδήλωσης γιατρός Σπ. Σαββανής κ.α.


Στην Κορακιάνα, την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος – διευθυντής της εφημερίδας «Η Κέρκυρα Σήμερα» Στέφανος Πουλημένος με τους ίδιους ομιλητές.
Και εδώ οι ομιλητές ανέπτυξαν το θέμα τους ανταποκρινόμενοι και στους προβληματισμούς του κοινού, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν.
Στην Κορακιάνα επίσης, η Κατερίνα Φακιολά παρουσίασε το θέμα της επιχείρησης του αποσπάσματος Λατζίδη, ενώ η πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κορακιάνας Δώρα Μεταλληνού αναφέρθηκε στο ιστορικό της μαθητικής αντίδρασης το Πρωτοκύριακο του 1941, που καταγράφηκε ως η πρώτη σημαντική αντιστασιακή πράξη, για την οποία έγραψε και ένα ποίημα η Κερκυραία ποιήτρια Ειρήνη Δενδρινού.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε επίσης o Τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ο ταξίαρχος ε.α. Αντώνης Πρεντουλής, ενώ το «παρών» έδωσαν ο νέος Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ – Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Απέργης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φωκίων Μάνδυλας, ο γιατρός Σπύρος Σαββανής κ.α.

Συμπράττοντες φορείς στις εκδηλώσεις είναι, οι Δημοτικές Κοινότητες Κορακιάνας και Κυνοπιαστών, ο Πολιτιστικός ΄Ομιλος – Φιλαρμονική Κυνοπιαστών και η Φιλαρμονική Κορακιάνας «Σπ. Σαμάρας» και τέλος, η ΕΣΤΙΑ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου