Η γιορτή στην μνήμη των δύο αγίων της Εκκλησίας μας έγινε καθώς, από τη δεύτερη φάση ανακατασκευής του ναού της Υ.Θ. Ελεούσας, στα 1720, η εικόνα τους, φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε σε μία από τις τέσσερις θέσεις των δεσποτικών εικόνων του πέτρινου τέμπλου της, στην δεξιά πλευρά του, δίπλα στην είσοδο στο προσκηνητάρι της παμπάλαιης εφέστιας εικόνας της Θεοτόκου.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα κατάστιχα της εκκλησίας, η εικόνα αγιογραφήθηκε κατά τα πρότυπα της τεχνοτροπίας της Επτανησιακσής σχολής, από τον παπα Ανδρέα Μεταξά, πιθανότατα από τη Λευκίμμη, κατά το έτος 1721 και κόστισε ριάλια ενετικά έξι (6).
Στην εικόνα, οι ισαπόστολοι Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, κρατούν τον Τίμιο Σταυρό, φέρουν στο κεφάλι βασιλικά στέμματα (διαδήματα) ενώ φορούν την αυτοκρατορική στολή, στον διάκοσμο της οποίας απεικονίζεται ο δικέφαλος αετός, το σύμβολο της αυτοκρατορίας.
- Η δοξολογία, η κατάθεση στεφάνων και η τοπική παρέλαση που οργανωνόταν από τον πρώην Δήμο Αχιλλείων, στα πλαίσια του εορτασμού της Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα (21 Μαϊου 1864), δεν τελούνται πια, μετά την δημιουργία του καλλικράτειου ενιαίου Δήμου της Κέρκυρας και την ενσωμάτωση σ' αυτόν όλων των δήμων του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου