Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Κυνοπιάστες, 1853: Πώς ενέκριναν άνοιγμα "θυρών και παραθύρων" αλλά και κατασκευή "ανωγείου επί χαμογείων"

Μερικές από τις δομές και λειτουργίες του Ιονίου Κράτους (1816 -1864, περίοδος Αγγλοκρατίας) εντυπωσιάζουν για την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και σήμερα. Είναι δε χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν ζητήματα της καθημερινής ζωής των μικρών κοινωνιών στην ύπαιθρο Κέρκυρα, όπως είναι η προσθήκη ενός ορόφου σε ισόγεια οικοδομή ή το άνοιγμα πόρτας και παραθύρων προς την πλευρά του κοινόχρηστου δρόμου. 


Για την άσκηση αποτελεσματικής διοίκησης είχαν χωρίσει τότε, το νησί σε ενότητες.  
Η πρώτη ανθρωπογεωγραφική κατανομή, πρόγονος των δήμων που κατά καιρούς συγκροτήθηκαν, συντελέστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1850, όταν με κοινοβουλευτική πράξη η Ιόνιος Βουλή συνέστησε τα «Περιοχικά Επιχώρια Συμβούλια». Οι Κυνοπιάστες συμπεριλήφθηκαν στο Περιοχικό Επιχώριο Συμβούλιο Μέσης Κέρκυρας. 
Μέσα στις αρμοδιότητές των συμβουλίων αυτών ήταν και θέματα που θα τα ορίζαμε σήμερα ως πολεοδομικά τα οποία χειριζόταν στη βάση - εκτός της όποιας νομοθεσίας - και της κοινής λογικής.
Μια τριμελής επιτροπή του Περιοχικού Επιχώριου Συμβουλίου αποτελούμενη από τον Νικόδημο Δροσόπουλο, ως Πρόεδρο και τους Τμηματικούς Συμβούλους Χριστόδουλο Πουλημένο του ποτέ Εμμανουήλ και Αρσένιο Κοντό του Δημητρίου, έκανε επιτόπιο έλεγχο και αποφάσιζε με πράξη της επί του αιτήματος του πολίτη - κατοίκου του χωριού.

Ας δούμε δύο σχετικές πράξεις της επιτροπής του Περιοχικού Επιχώριου Συμβουλίου Μέσης, το 1853, επί δύο αιτήσεων του Νικολάου Σκιαδόπουλου του Αντωνίου ιδιοκτήτη κατοικίας  στους Κυνοπιάστες.
  • Στην πρώτη, η Επιτροπή κάνει δεκτό το αίτημα του πολίτη "να ανοίξη μίαν θύραν και εν παράθυρον εις το οσπίτιον ονομαζόμενον Νιάχου εις την άνωθεν Κώμην" με το σκεπτικό ότι αφού "δεν κατέχει ούτε στενώνει τον Δημόσιον δρόμον του χορηγεί την ζητηθείσαν άδειαν".
  • Στην δεύτερη, η Επιτροπή κάνει δεκτό το αίτημα του ιδίου "να εγείρει ανώγειον επί δύο χαμογείων" και να ανοίξει δύο παράθυρα στον Δημόσιο δρόμο και ένα παράθυρο στην πίσω πλευρά, με το ίδιο σκεπτικό.
Ο χειρισμός και των δύο υποθέσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει και σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυθαιρεσιών αλλά και κατασκευών που δεν είναι σύμφωνες με τους κανόνες που ισχύουν στον παραδοσιακό οικισμό των Κυνοπιαστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου