Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πλούσιος ο απολογισμός δράσης των πρώτων 100 ημερών στην Δημοτική Κοινότητα Κυνοπιαστών

Τρεισήμισι μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για να κρίνει κανείς μια τοπική αρχή, αλλά στην κλίμακα ενός χωριού, όπου οι όποιες προσπάθειες παράγουν άμεσα ορατά αποτελέσματα, μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Αυτό ισχύει για την περίπτωση της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών, όπου ο νέος Πρόεδρος Μενέλαος Αρβανιτάκης, σε συνεργασία  με όλα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου αλλά και τους άλλους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους του χωριού, καταγράφει ήδη μια σειρά από μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες, βελτιώνοντας τους όρους της καθημερινότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τον τόπο,  περίοδο.
Και εξηγούμαστε:
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία είναι ότι ο νέος πρόεδρος Μενέλαος Αρβανιτάκης (φωτο), που προέρχεται από το συνδυασμό της υπό τον Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο, δημοτικής πλειοψηφίας, ξεπέρασε αντιθέσεις και μικροαντιπαλότητες του παρελθόντος, λειτουργώντας με πνεύμα καλής θέλησης προς κάθε κατεύθυνση, με μοναδικό κριτήριο το γενικότερο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας που εκπροσωπεί και μεθοδικά υπηρετεί. ΄Ετσι, εργαζόμενος καθημερινά επί πολλές ώρες για τα κοινά του χωριού, πέτυχε σε σύντομο χρόνο, την ευρύτατη αναγνώριση και αποδοχή, από τους κατοίκους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προτίμηση και την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές.
Ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών της θητείας του είναι ιδιαίτερα πλούσιος και αξίζει – υπηρετώντας την αλήθεια - να γίνει μια αναλυτική αναφορά, την οποία και επιχειρούμε, αντλώντας στοιχεία τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο, όσο και από τους κατοίκους.
Ειδικότερα:
  • Μόλις την περασμένη βδομάδα απέδωσε καρπούς η επίμονη προσπάθεια να ξαναδοθεί, μετά από δυόμισι χρόνια διακοπής, λόγω των γνωστών προβλημάτων, πόσιμο νερό της πηγής Γουράδων, στις βρύσες του Σχολικού Κέντρου Κυνοπιαστών, που είναι το πιο ζωντανό κύτταρο ζωής του τόπου, καθώς έχει 170 μαθητές το Δημοτικό Σχολείο, 60 μαθητές το Νηπιαγωγείο και υπηρετούν εκεί πάνω από 20 εκπαιδευτικοί!
  • Το ίδιο πόσιμο νερό διατίθεται πλέον και στις βρύσες στη Μηλιά και στου Μαστρογιάννη, που είχαν νεκρώσει από τον Αύγουστο του 2012!
  • Λίγο πριν, με μέριμνά του, τοποθετήθηκε κι εφέτος ενόψει Χριστουγέννων, ο λιτός εορταστικός φωτισμός στην πλατεία του χωριού.
  • Τακτική και αδιάκοπη είναι η προσπάθεια έγκαιρης αντικατάστασης για τις καμμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού και για τις ανάγκες αυτές έχει φέρει, δύο φορές ως τώρα, το καλαθοφόρο του Δήμου με τους τεχνικούς της υπηρεσίας που εργάστηκαν συστηματικά για πολλές ώρες στο δίκτυο της κοινότητας.
  • Στην ημερήσια διάταξη είναι η αντιμετώπιση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης με τον προϊστάμενο της τοπικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ Γιώργο Μάμαλο και τα συνεργεία της, ν’ ανταποκρίνονται θετικά στα καλέσματα που απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, για επίλυση παλιών ή νέων προβλημάτων.
  • Στο πλαίσιο αυτό, βελτιώθηκε το επίπεδο λειτουργίας της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού των λυμάτων, μετά από πολύμηνη εγκατάλειψη, ενώ αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά και τα προβλήματα στο κεντρικό αντλιοστάσιο του υδραγωγείου του χωριού για τα οποία χρειάστηκε και η ανατικατάσταση του καλωδίου παροχής ρεύματος από τον υποσταθμό της ΔΕΗ.
  • Επίσης, συνεργείο της ΔΕΥΑΚ στεγανοποίησε το φρεάτιο με σιφώνι δίπλα στο μνημείο των πεσόντων, καθάρισε όλα τα φρεάτια υποδοχής των ομβρίων υδάτων και αποκατέστηκε βουλωμένα τμήματα του αποχετευτικού δικτύου, ενώ τεχνικός αντικατέστησε το χαραλαμένο φλοτέρ στη δεξαμενή Γουράδων.
  • Την ίδια περίοδο, καθαρίστηκαν από την άγρια βλάστηση οι πλατείες οι κεντρικοί δρόμοι και οι παιδικές χαρές στους Κυνοπιάστες και τη Χρυσίδα, ενώ ασπρίστηκαν όπως κάθε χρόνο, τα άκρα των δρόμων ενόψει των γιορτών.
  • Το ενδιαφέρον του Προέδρου της Κοινότητας εκδηλώθηκε στην αρχή του Σχολικού Έτους, ξανά στο Δημοτικό Σχολείο, όπου ικανοποιήθηκε το αίτημα της νέας Διευθύντριας Μελπομένης Πουλημένου για περιποίηση και καθαρισμό του μεγάλου αύλιου χώρου του σχολείου.
  • Ένα από τα πρώτα θέματα που αντιμετώπισε ο νέος πρόεδρος, ήταν και αυτό της λειτουργίας του Μουσείου της Ελιάς «Δονάτος Παϊπέτης» που, αφού καθαρίστηκε και λύθηκαν κάποια μικρά παλιά προβλήματα, δέχτηκε από το φθινόπωρο, την επίσκεψη πολλών κρουπ τουριστών αλλά και μαθητών τα οποία ξενάγησε ο ίδιος.

  • Διαπιστώνοντας το πρόβλημα φωτισμού και ασφάλειας στη διάβαση από τον κεντρικό χώρο στάθμευσης, στην γειτονιά του Αη Γιάννη, φρόντισε για την τοποθέτηση χειρολαβών που είναι απολύτως αναγκαίες για τους ηλικιωμένους αλλά και παραδοσιακού τύπου φαναριών τα οποία αποκτήθηκαν και επίκειται η τοποθέτησή τους για τον επαρκή φωτισμό της διάβασης και των σκαλοπατιών.
  • Πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ξεκίνησε να ασχολείται με την υλοποίηση ενός ξεχασμένου χρηματοδοτημένου από το LEADER, έργου, προϋπολογισμού 68.000 ευρώ, που έχει εγκριθεί από το Νοέμβριο του 2011! Το έργο αυτό αναφέρεται στην αναμόρφωση και βελτίωση του περιπατητικού μονοπατιού «στα χνάρια του Έντουαρντ Ληρ» που συνδέει τα Δαφνάτικα Κυνοπιαστών με τον Άη Προκόπη. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στον χωρικό αντιδήμαρχο Γιώργο Καρύδη, τον αντιδήμαρχο Τ.Υ. Βασ. Καββαδία αλλά και στον ίδιο το Δήμαρχο και η εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να προωθηθεί άμεσα η δημοπράτησή του, κάτι που αναμένεται μέσα στο Γενάρη του 2015.
  • Με απόφασή του Συμβουλίου της κοινότητας, προτάθηκε για ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, το έργο οδοποιίας από τη θέση Αγκώνιασμα έως τα Μαζαρακέικα.
  • Με εισήγηση του Προέδρου του, το Συμβούλιο της κοινότητας, εξέφρασε ομόφωνα θετική γνώμη για την υλοποίηση πρόγραμματος σήμανσης ιστορικών μνημείων και αξιοθέατων του παραδοσιακού οικισμού των Κυνοπιαστών, το οποίο θα καταθέσει η ΕΣΤΙΑ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής» στη νέα προκήρυξη του προγράμματος LEADER. H απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, μετά από σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Γιώργου Καρύδη.
  • Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενέλαος Αρβανιτάκης είναι σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΕΣΤΙΑΣ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών για να λειτουργήσει σε τακτική βάση, η βιβλιοθήκη - δωρεά της οικογένειας Δαφνή - που στεγάζεται από το έτος 2000 σε αίθουσα του κοινοτικού γραφείου.
  • Παράλληλα προς όλα αυτά ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας έχει διαμορφώσει ένα άριστο επίπεδο συνεργασίας, με τον εφημέριο π. Χρυσόστομο Κουτσούρη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Χρυσίδας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

Ο μικρός αυτός απολογισμός αποδεικνύει ότι, ακόμη και στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και παρά τις μεγάλες εγγενείς αδυναμίες στη λειτουργία του δημοτικού μηχανισμού, το αδιάκοπο, επίμονο και μεθοδικό ενδιαφέρον του προέδρου μιας κοινότητας και εν προκειμένω, μιας κοινότητας πληθυσμού 2.300 κατοίκων, με την ευρύτατη στήριξη όλων, μπορεί να αποδώσει άμεσα καρπούς. Να αποδώσει, αν όχι στο επίπεδο εκτέλεσης μεγάλης κλίμακας έργων, τουλάχιστον στο επίπεδο των πολλών μικρών θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών, από την διαχείριση των οποίων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό, η ποιότητα της ζωής στον τόπο της διαμονής τους.
Αυτό έχουμε χρέος να το παρακολουθούμε και να το καταγράφουμε. Αλλά και να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια με τα όποια αποτελέσματά της, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον. Το καλό να λέγεται…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου