Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ζεστά και μελωδικά Χριστούγεννα στους Κυνοπιάστες


Σε ζεστή ατμόσφαιρα, γεμάτα μελωδικές φωνές και μηνύματα αγάπης, ενότητας και αισιοδοξίας, όπως αρμόζει στην μικρή κοινωνία του χωριού, γιορτάστηκαν και φέτος τα Χριστούγεννα στους Κυνοπιάστες.
Tην παραμονή, από το πρωί, ομάδες παιδιών είπαν τα κάλαντα γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι, σε όλες τις γειτονιές του χωριού. Το απόγευμα το ίδιο έκαναν τμήματα της Φιλαρμονικής των Κυνοπιαστών, ενώ το βράδυ τα κάλαντα επέδωσε σε κεντρικά σημεία του χωριού, η εκκλησιαστική χορωδία, σε διεύθυνση Σταματίνας Καρύδη και με τη συνοδεία δύο νεαρών Κυνοπιαστινών στην κιθάρα.

Το πρωί των Χριστουγέννων

Επίκεντρο της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, η εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσας, που γέμισε κόσμο στην πρωινή Θεία Λειτουργία, την οποία ετέλεσε ο εφημέριος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουτσούρης, με τη συμμετοχή του χορού των ιεροψαλτών στον όρθρο αλλά και της τετράφωνης εκκλησιαστικής χορωδίας του χωριού στη συνέχεια, η οποία έψαλε αρμονικά σε μια εκδοχή της κερκυραϊκής ψαλτικής.
Ένα σημαντικό τμήμα του εκκλησιάσματος μετέλαβε της Θείας Κοινωνίας.
Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, ήχησαν πανηγυρικά οι καμπάνες της εκκλησίας, οι εκκλησιασθέντες αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικες ευχές και στη συνέχεια η Παιδική Χορωδία της Ενορίας, σε διεύθυνση της Δήμητρας Καλογεροπούλου, απέδωσε στο προαύλιο της εκκλησίας (φωτο) ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων, επιτείνοντας το μελωδικό χρώμα στην εορταστική ατμόσφαιρα στους Κυνοπιάστες.
Παραδίπλα, οι Επίτροποι της Εκκλησίας πρόσφεραν, συνεχίζοντας το παλιό έθιμο του χωριού, μαντολάτο και κέρασαν λικέρ μαστίχας.
Το γιορταστικό τραπέζι στρώθηκε σε όλα τα σπίτια του χωριού, παρά τα προβλήματα που βιώνει και η τοπική κοινωνία αυτήν την εποχή, σύμφωνα με τα έθιμα του τόπου, ενώ η Ενορία φρόντισε και τις ελάχιστες περιπτώσεις εκείνων που δεν μπόρεσαν μόνοι τους, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς τούτο.
Η κοινωνία του χωριού αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά «κοινωνία αλληλεγγύης», όπως ακριβώς απαιτεί και το χριστιανικό μήνυμα των ημερών.

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή από την Παιδική Χορωδία της Ενορίας, που διηύθυνε η Δήμητρα Καλογεροπούλου. Στο αρμόνιο συνόδευσε η Μαρία Υφαντή ενώ την αφήγηση έκανε ο Χρήστος Μπογδάνος. 
Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα της Φιλαρμονικής των Κυνοπιαστών, στο κέντρο του χωριού.
Η σκηνή γέμισε παιδιά (περ. 70) από τα δύο τμήματα της Παιδικής Χορωδίας που απέδωσαν μελωδικά ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού αλλά και από την Ευρώπη, αποσπώντας το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ακολούθησε κέρασμα στο κοινό και τα μέλη της χορωδίας, από τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής της Ενορίας, στην ισόγεια αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Την Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Κυνοπιαστών, παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Μέσης Γιώργος Καρύδης, ο εφημέριος Κυνοπιαστών αρχιμ. Χρυσόστομος Κουτσούρης, ο εφημέριος Καμάρας π. Ανδρέας Μαζαράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνός, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άννα Ρώσση - Πουλημένου (ο πρόεδρος Μενέλαος Αρβανιτάκης απουσίαζε στην Αθήνα), ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνης Πουλημένος, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών, Γιώργος Ανυφαντής, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών Μελπομένη Πουλημένου, ο πρώην Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Σπύρος Νίκας κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου