Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Αθώες μελωδικές φωνές «πλημμύρισαν» τους Κυνοπιάστες


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015, στον αύλιο χώρο της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, η ετήσια καλοκαιρινή συναυλία της Παιδικής Χορωδίας της Ενορίας Κυνοπιαστών, που φέρει πλέον τη βιβλική επωνυμία «Γαλιλαία»*. Το νέο στοιχείο φέτος, ήταν η σύμπραξη με την πολυπληθή Παιδική Χορωδία του ιστορικού Ωδείου Κέρκυρας, που φέρει την ιταλική (!) επωνυμία «Voci Innocenti”, ο εστί μεθερμηνευόμενον, «Αθώες φωνές».
Τα δύο παιδικά χορωδιακά σχήματα διηύθυναν αντίστοιχα, η καταξιωμένη μαέστρος Δήμητρα Καλογεροπούλου και η καθηγήτρια μουσικής Πέλη Κοντογούρη, που είναι Κυνοπιαστινή από τη μητέρα της.

Η συναυλία με τον γενικό τίτλο «Τα παιδιά ζωγραφίζουν… χορεύουν… τραγουδούν», σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς την απόδοση των εκατό και πλέον παιδιών των δύο χορωδιών όσο και ως προς την προσέλευση κοινού, που χειροκρότησε θερμά την μελωδική απόδοση των τραγουδιών του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν χωρισμένο σε τέσσερα μέρη.
Στο πρώτο, το προπαιδικό τμήμα της Π.Χ. Κυνοπιαστών απέδωσε πέντε (5) όμορφα τραγούδια από τα οποία τέσσερα του ελληνικού ρεπερτορίου και ένα παραδοσιακό του Ισραήλ.
Στο δεύτερο μέρος η πολυθληθής Π.Χ. του Ωδείου Κέρκυρας απέδωσε τέσσερα τραγούδια ελλήνων συνθετών και τρία του διεθνούς ρεπερτορίου, συνοδευόμενη στο πιάνο από την Μαρία Καλουτσάκη.

Στο τρίτο μέρος η Π.Χ. της Ενορίας Κυνοπιαστών απέδωσε εξαιρετικά τέσσερα τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και ένα παραδοσιακό της Νότιας Αφρικής, συνοδευόμενη στο πιάνο από την Μαρία Υφαντή.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος οι δύο παιδικές χορωδίες μαζί απέδωσαν τρία παιδικά τραγούδια, από τα οποία το ένα στην γλώσσα των Σουαχίλι.

Από την αστικοποίηση στην παγκοσμιοποίηση!

Από τη συναυλία απουσίασε οποιοδήποτε στοιχείο τραγουδιού που να παραπέμπει στο νησί της μουσικής, την Κέρκυρα, αλλά και γενικότερα στα Επτάνησα. Τίποτε απολύτως από την πλούσια λαϊκή μουσική μας παράδοση.
Το περιεχόμενο του προγράμματος ήταν – συνειδητά ή ασυνείδητα – διαμορφωμένο στο πλαίσιο εμπέδωσης της ομογενοποιητικής αστικοποίησης των μουσικών ακουσμάτων με τραγούδια που μπορεί να ακούσει κανείς σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και μια προετοιμασία για το επόμενο της αστικοποίησης στάδιο που είναι η παγκοσμιοποίηση και στο τραγούδι.
Οι επιλογές αυτές συμβάλλουν στο να χαθεί οποιοδήποτε νήμα μας συνδέει ακόμη με τις παραδόσεις μας και προσδίδει τοπική ταυτότητα στη σύγχρονη μουσική μας πραγματικότητα.
Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει…
Και με τις ευλογίες της Εκκλησίας αλλά και του ιστορικού Ωδείου Κέρκυρας!





* Γαλιλαία είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γαλείλ (= κύκλος, περιοχή) και αναφέρεται στη βορειότερη περιοχή της σημερινής Παλαιστίνης. Είναι πολύ γνωστή τοποθεσία λόγω της αναφοράς της στην Καινή Διαθήκη, ως η περιοχή όπου έζησε και δίδαξε ο Χριστός.
Η  προφητεία του Ησαΐα, ανέφερε σχετικά: «Γη Ζαβουλών και γη Νεφθαλείμ, οδόν θαλάσσης, πέραν του Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών, ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς».
Την επωνυμία «Γαλιλαία» φέρουν επίσης η Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και η Ενοριακή Νεανική Συντροφιά του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Λαρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου