Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Εγκώμια από το γιατρό Χρυσόστομο Μπούκα για την εμφάνιση της ΓΕΙΤΟΝίΑΣ στο Καμπιέλο (20 Αυγ. 2015)



Με τα πλέον εγκωμιαστικά λόγια περιγράφει, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook, ο γιατρός – διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Κερκυρας, Χρυσόστομος Μπούκας, την εμφάνιση του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝίΑ» στο Καμπιέλο, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015.
Την παραθέτουμε αυτούσια.
«Παρακολούθησα στο Καμπιέλο, στο χώρο της πλατείας Αγίας Ελένης, το πολυφωνικό συγκρότημα Κυνοπιαστών ”ΓΕΙΤΟΝίΑ”.
Ενθουσιάστηκα!
Ακούστε τώρα: ένας επιλεγμένος χώρος που δύσκολα σκηνοθέτης με περγαμηνές θα μπορούσε να αποδώσει την ομορφιά του. Ένα δομημένο περιβάλλον, αυθεντικό που εκπέμπει εκεί σιωπηλό και ταυτόχρονα μεγαλειώδες, την ιστορία του τόπου. Αριστοκρατικό με την ετυμολογική απόδοση του όρου (άριστον και κρατώ). Όχι όμως μαυσωλείο, αλλά ζωντανό, κατοικήσιμο, με την μπουγάδα απλωμένη ψηλά. Κτίρια ψηλά, αρχοντικά, μεγαλειώδη, σιωπηλά, αλλά καταλαβαίνεις το βλέμμα τους: σαν έτοιμα να σε επιτιμήσουν για την αταξία σου ή να σε επιδοκιμάσουν χαϊδεύoντας τρυφερά το κεφάλι σου, δίνοντας κουράγιο για συνέχεια της προσπάθειας. Καμπιέλο, παλαιά πόλη, ιστορία, παράδοση, ζωντάνια, ζωή, συνέχεια!
Ένα λιτό πάλκο με εξαίσιο φωτισμό που εναλλάσσονταν ήρεμα, γλυκά, χρωματιστά κι έπαιζαν τα χρώματά του με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα πρόσωπα του συγκροτήματος. Έπαιρνε και ο φωτισμός μέρος στην παράσταση του συγκροτήματος. Ένα συγκρότημα είκοσι τεσσάρων ατόμων, γυναικών στην πλειοψηφία τους και ανδρών, απλών καθημερινών που έχουν μεράκι και πάθος να ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια, ιστορικά ή της καθημερινότητας της υπαίθρου (μάζεμα ελιάς, αμπέλι, ερωτικά, περιγραφής των πόθων και της ελπίδας της κοινωνίας κ.α.) Διαδρομή χρόνου, διαδρομή κοινωνίας, διαδρομή δυσκολιών, ιστορική διαδρομή αιώνων!
Ενδυμασίες παραδοσιακές. Η εικόνα της κοινωνίας του παρελθόντος, ζωντανή μπροστά στα μάτια μας. Άπλωνες τα χέρια σου και άγγιζες την πολύχρονη ιστορία και διαδρομή αυτού του τόπου. Φωνές πολύχρωμες, σκερτσόζικες, διαφορετικές, δεμένες μεταξύ τους που έλεγες η φωνή της μίας αποτελεί γέφυρα να ξεδιπλωθεί και να περπατήσει πάνω της η φωνή της άλλης.
Η παρουσίαση και επεξήγηση των τραγουδιών που ερμηνεύονταν έγινε λιτά, απέριττα, αλλά σε έβαζαν στον ιστορικό χρόνο και τόπο από τον αγαπητό Στέφανο Πουλημένο.
Η μαεστρική καθοδήγηση από τον επικεφαλής του συγκροτήματος κ. Ανυφαντή. Στην άκρη αριστερά όπως κοιτούσαμε το συγκρότημα. Έχει χάρισμα αυτός ο άνθρωπος! Νόμιζες ότι είναι ένα μέλος του συγκροτήματος. Αμ δε!  Ήταν εκεί και έδινε τον τόνο, καθοδηγούσε, απαλά, αρχηγικά θα έλεγα, χωρίς καν να επιδιώκει να είναι κάτι το ξεχωριστό. Ήταν ένας από όλους, αλλά καθοδηγητής, μαέστρος, αρχηγός!
(Θα μου το επιτρέψεις κ. Ανυφαντή να εκφραστώ όπως το εισέπραξα. Ξέρω, ξέρω: είσαι λιτός και ταπεινός.  Ίσως έσκυβες ελαφρά το κεφάλι σου και μονολογούσες ότι λέω υπερβολές. Γι αυτό σε χάρηκα δύο φορές!)
Αυτό λοιπόν ήταν το σκηνικό: με χρώματα, γάργαρες, κρυστάλλινες φωνές, τραγούδι, βουτηγμένο βαθειά στην ιστορία και την παράδοση.
Είμαστε ευγνώμονες ΓΕΙΤΟΝίΑ, σας ευχαριστούμε εκ βάθους ψυχής!
Εύγε! Να έχετε όλοι σας υγεία και δύναμη να συνεχίσετε!
Επιμύθιον 1: Αυτός ο τόπος είναι μοναδικός στον πλανήτη μας. Δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο. Φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ιστορία, παράδοση με το μεράκι των ανθρώπων όχι να το ανασύρουν σε επετείους από το σεντούκι και να το καταχωνιάζουν εκ νέου μέχρι την επόμενη επέτειο, αλλά ιστορία που συνεχίζει να γράφεται, ζώσα, βιώσιμη, σαν ένα στίγμα στο πέρασμα του χρόνου. Συνεχίζει την ιστορική της πορεία με την κοινωνική της διάσταση και διήγηση. Και ανθρώπους. Ανθρώπους με δύναμη να διατηρήσουν και να συνεχίσουν την ιστορία αυτού του τόπου.
Επιμύθιον 2: Αυτή είναι η παραγόμενη υπεραξία αυτού του τόπου. Ακούω συχνά λογιστικού τύπου αναλύσεις του τουρισμού: Τόσοι ήρθαν από εκεί, τόσοι από αλλού, τρεις, δώδεκα, τριάντα έξη, πολλοί ήρθαν, αλλά δεν άφησαν τα αναμενόμενα όβολα. Τι λέτε βρε παιδιά. Τι λέτε! Ακόμα και με όλες τις αδυναμίες μας στις υποδομές, παρά τα λάθη μας και την όχι και τόση ικανότητά μας και πάλι μακράν πρώτοι είμαστε.
Αυτή η υπεραξία που κρύβεται σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου, αυτό το μεγαλείο, αυτή η διαδρομή της και η συνέχεια που κάποιοι πείσμονες “χωρικοί” της δίνουν, είναι αξιολάτρευτη και ανεκτίμητη.
Σε αυτούς τους άδολους εργάτες και θεματοφύλακες των αξιών του τόπου, υποκλίνομαι ταπεινά.
Μπούκας με υπογραφή».


Θερμά συγχαρητήρια και από τον π. Γεώργιο Σούλο

Θερμό μήνυμα προς τη ΓΕΙΤΟΝίΑ, απέστειλε και ο Κυνοπιαστινός Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σούλος, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:
"Θερμά συγχαρητήρια. Είστε αξιέπαινοι για την προσπάθεια που κάνετε αφιλοκερδώς, καταβάλλοντες πολύ κόπο και χρόνο από την προσωπική σας βιωτή. 
Ως συγχωριανός και φίλος σας αισθάνομαι υπερήφανος για την προκοπή και την πολιτιστική πορεία της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ και σας εύχομαι να είσθε πάντα ενωμένοι, αγαπημένοι, για να παράγετε έργα πολιτισμού, προβάλλοντας την κουλτούρα την κερκυραϊκή παράδοση. 
Ο Παντοδύναμος Θεός, να σας δίνει δύναμη και ΄να σας αυξάνει τη θέληση στο θεάρεστο έργο που παράγετε και προσφέρετε. Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου