Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ρόδι: Σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση!

ΡΟΔΙΕΣ (ΡΟΙΑΙ) ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΝΟΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ
Αποτελεί το σύμβολο της γονιμότητας και της καλοτυχίας για πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες, ενώ παράλληλα ανήκει στα τρόφιμα που χαρίζουν μακροζωία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς (κρέμες, μάσκες, peeling προσώπου και σώματος). 
Το δέντρο που το παράγει, η ροδιά, βρίσκεται παντού στην Κέρκυρα, ενώ αναφέρεται η παρουσία του από τον Όμηρο, στην Η΄ Ραψωδία, στιχ.114 - 116, ως ένα από τα δέντρα των κήπων του Αλκινόου.
… ένθα δε δένδρεα μακρά πεφύκασι, τηλεθόωντα
όγχναι και ροιαί και μηλέαι αγλαόκαρποι,
συκέαι τε γλυκεραί και ελαίαι τηλεθόωσαι

Κατάλληλη περίοδος για την συγκομιδή των ροδιών στο νησί μας είναι τα μέσα Οκτωβρίου, όπως μαθαίνουμε από τους παλιούς παραγωγούς και το επιβεβαιώνουμε στην πράξη, διαπιστώνοντας την ωρίμανσή τους.
Στην Κέρκυρα κυριαρχούν δύο ποικιλίες ροδιάς. Η παλιά τοπική ποικιλία με μικρομεσαία πρασινοκίτρινα ρόδια και η εισαχθείσα από το Αιγαίο, που παράγει κοκκινωπά και πιο μεγάλα ρόδια (φωτο).
Πώς μπορούμε να το καταναλώσουμε;
Σαν φρούτο, ενδιάμεσα στα γεύματα, ως φυσικό χυμό με υπέροχη γεύση και ελκυστικό χρώμα, μέσα στο γιαούρτι ή στα δημητριακά πρωινού, το ρόδι μπορεί να ενταχθεί πολύ εύκολα στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Ποια είναι η θρεπτική του αξία;
Μισό φλιτζάνι τσαγιού σπόρια ροδιού (87 γρ.) αντιστοιχούν περίπου σε μία μερίδα φρούτου και αποδίδουν 72 θερμίδες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε κάλιο, σε βιταμίνες C, E, K, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες χαλκού, ψευδαργύρου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, σεληνίου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό ροδιού ισοδυναμεί με δυο μερίδες φρούτου (όπως και ο χυμός πορτοκαλιού) και αποδίδει περίπου 132 θερμίδες. Το ρόδι φαίνεται ότι έχει τρεις φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Πού μας ωφελεί;
1. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ρόδι βοηθάει την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
2. Το ρόδι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος έναντι των καρδιακών παθήσεων. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε κάλιο συντελεί στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει την οξείδωση της LDL (κακής χοληστερόλης) και τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
3. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες C, E, ψευδάργυρος, σελήνιο, πολυφαινόλες, μαγγάνιο, χαλκός) χαρίζει στο ρόδι αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά και προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου (όπως μαστού, προστάτη, δέρματος).
4. Λόγω του φυλλικού οξέος, συμμετέχει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ερυθροκυττάρων (ενίσχυση αιματοκρίτη, προστασία του εμβρύου από ανωμαλίες του νευρικού συστήματος).
5. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στο ρόδι, συμμετέχουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων.
6. Συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου (χαλκός, βιταμίνη C), που είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (χαλκός, σίδηρος) και στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα (σίδηρος).
7. Η τακτική κατανάλωση ροδιού οχυρώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις εποχικές ιώσεις.
8. Επιβραδύνει τη γήρανση. Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.
9. Προστατεύει τα νεφρά. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες .
10. Αναζωογονεί το ήπαρ. Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
11. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
12. Έχει αντιαλλεργική δράση. Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες .
13. Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα .
14. Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη. Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.
15. Δρα κατά του καρκίνου μαστού. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του εν λόγω καρκίνου.
16. Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος. Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.
17. Προστατεύει το DNA. Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού φαίνεται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.
18. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
19. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο. Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.
20. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό το φρούτο μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
21. Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα. Τα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των ερευνητών και σε άλλους τομείς, όπως τη συμμετοχή του στην ανακούφιση από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας και τη μείωση της φλεγμονής, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και του λιπιδαιμικού προφίλ στους διαβητικούς, την προστασία από το έλκος στομάχου, αλλά και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το σίγουρο είναι πως το ρόδι είναι ένα δώρο της φύσης και αξίζει να μπει στην καθημερινή διατροφή ολόκληρης της οικογένειας!
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που, είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν. 
Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρείται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, δείτε τους λόγους που πρέπει τάχιστα να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια, όπως αναφέρονται στην “Huffington Post”- αν δεν το κάνετε ήδη!
ΠΗΓΕΣ: perierga.gr , emprosnet.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου