Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας και τα τραγούδια της

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Συνεχίζεται η παρουσίαση θεμάτων της τοπικής ιστορίας στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος που υλοποιεί και για την περίοδο 2018 – 2019, το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας.
Έτσι, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, σε αίθουσα του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας, ο Στέφανος Πουλημένος, παρουσιάζει το θέμα: Η λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας και τα τραγούδια της.
Το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Εργαστηρίου, περιλαμβάνει στη συνέχεια τις ακόλουθες παρουσιάσεις:
·      28 Νοεμβρίου, η Νέλλα Πανταζή το θέμα «Τα Αρχεία της Κέρκυρας».
·      5 Δεκεμβρίου, η Ελένη Γιαγκούδη το θέμα «Προϊστορική Κέρκυρα».
·      19 Δεκεμβρίου, οι Γεράσιμος Δημουλάς και Γιώργος Πουλής το βιβλίο «Χώροι λατρείας. Απογραφή ναών 1635»
Σημειώνεται ότι στην ίδια θεματική ενότητα έχουν παρουσιαστεί από τα μέσα Οκτωβρίου, τέσσερα ακόμη θέματα, και συγκεκριμένα:
·      «Εισαγωγή, Ιστορικές περίοδοι», στις 17 Οκτωβρίου, από την Βιβή Κουρή.
·      «Οι νορμανδικές εισβολές στην Κέρκυρα 11ος - 12ος αιώνας», στις 24 Οκτωβρίου από τη Βιλχελμίνα Ζάχου.
·      «Ιόνιος Εταιρεία» 1934-1939» στις 31 Οκτωβρίου, από την  Αλίκη Νικηφόρου και
·      «Η κατοικία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου. Νεότερα στοιχεία» στις Νοεμβρίου από τον Στέλιο Μπιρμπίλη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 2009 και είναι, όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του, «μια ομάδα ανθρώπων με ιδανικά και όνειρο για μια κοινωνία που την κυβερνά η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η αλληλοϋποστήριξη».
Εκεί αναφέρεται ακόμη, μεταξύ άλλων ότι:
«Το Εργαστήρι ανήκει εξίσου σ’ όλα τα μέλη του (διδάσκοντες, διδασκόμενους, μέλη Ομάδων, φίλους, υποστηρικτές) και αυτό αφορά τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις, αν και εδώ τίποτα δεν γίνεται με καταναγκασμό. Το Εργαστήρι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να αποφασίζουμε για τις ζωές μας όλοι μαζί. Και σαν τέτοιο, έχει ανάγκη από την κατάλληλη και επαρκή οργάνωση της Γραμματείας, των Συνελεύσεων, των Ομάδων, των κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα Δράσεών του, του Ετήσιου Φεστιβάλ επίσης.
Οι δραστηριότητες αυτές χρειάζονται ανθρώπους που θα δώσουν λίγο από τον χρόνο τους, αλλά, πιθανότατα, θα κερδίσουν φίλους, αξιοπρέπεια, ανένοχη χαρά, έμπνευση, όρεξη για ζωή. Χρειάζονται τη συμμετοχή μας. Όλων μας. Έτσι, ναι, ίσως ένας άλλος, καλύτερος κόσμος να είναι εφικτός».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου