Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων: Μια πρωτοβουλία του Κερκυραίου προπονητή ΑμεΑ, Άρη Μαυρόπουλου

Με ένα άκρως τιμητικό και ενδιαφέρον ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θοδωρής Φελάνης, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της 21.11.2018, παρουσιάζει την εξαιρετική, από κάθε άποψη, πρωτοβουλία του κερκυραίου της Αθήνας, προπονητή ΑμεΑ, Άρη Μαυρόπουλου, να συγκροτηθεί ομάδα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων στη χώρα μας.
Ο Άρης, Κερκυραίος και από τους δύο γονείς του (από Καστελλάνους Γύρου και Κυνοπιάστες) φέρνει στο προσκήνιο τους δικούς του ήρωες, που δίνουν τη μάχη τους όχι μόνο στη ζωή αλλά και στα γήπεδα, προσφέροντάς τους τη χαρά της συμμετοχής στην αθλητική δράση.


Το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ
Αλλά ας δούμε ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ:
Αν και στάθηκαν άτυχοι, δεν έχασαν τη θέληση  για αγώνα εντός και εκτός γηπέδων. Η Εθνική Οµάδα Ακρωτηριασµένων ζητά οικονοµική... ασίστ προκειµένου να σκοράρει στο Euro 2020
Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει». Η φράση του Νίκου Καζαντζάκη αποτυπώνει µε τον πιο γλαφυρό τρόπο την περίπτωση της Εθνικής Οµάδας Ακρωτηριασµένων. Μιας συγκινητικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2016 ­ και φιλοδοξεί να προσφέρει τη χαρά της συµµετοχής, της επανένταξης στον αθλητισµό παιδιών που είχαν την ατυχία στο άνθος της ηλικίας τους να καταστούν ανάπηροι.
Το Amputee Football είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένο ανά τον κόσµο και µάλιστα πρόσφατα η δυναµική του επιβεβαιώθηκε µε αφορµή τη µεγάλη προσέλευση που σηµειώθηκε στα γήπεδα του Μεξικού, όπου διοργανώθηκε το Μουντιάλ.
Ο Άρης Μαυρόπουλος και ο Amputee Football
Στη χώρα µας το Amputee Football ήρθε ύστερα από πρωτοβουλία του Αρη Μαυρόπουλου, ενός προπονητή µε µεγάλη εµπειρία στον αθλητισµό ανθρώπων µε αναπηρία, ο οποίος σήµερα έχει αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή της Εθνικής Ακρωτηριασµένων. «Η οµάδα µας είναι σχετικά καινούργια, δηµιουργήθηκε το 2016. Η αφορµή δόθηκε από παιδιά - αθλητές, γιατί τυγχάνει να είµαι προπονητής της οµάδας ΑµεΑ Καστελλάνοι, σε κολύµβηση, ποδηλασία, παρατρίαθλο, στίβο και µπότσια.
Κάποια παιδιά, λοιπόν, έριξαν την ιδέα. Ξέρεις, του τύπου “γιατί όχι κι εµείς”. Μπήκα σε αυτήν τη διαδικασία, ήρθα σε επαφή µε την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία και κάπως έτσι έγιναν τα πρώτα βήµατα µε στόχο τη δηµιουργία της οµάδας» δηλώνει στο «Εθνος» ο κ. Μαυρόπουλος και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγµή παγκοσµίως πάνω από 40-45 χώρες αναπτύσσουν και καλλιεργούν το άθληµα. Μεγάλη επιτυχία είχε πρόσφατα το Μουντιάλ που φιλοξενήθηκε στο Μεξικό, µε την Ευρώπη να εκπροσωπείται από Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ουκρανία, Γαλλία, Ισπανία».
Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή. Το Amputee Football είναι άθληµα στο οποίο συµµετέχουν ποδοσφαιριστές είτε µε ακρωτηριασµό, είτε µε εκ γενετής ανωµαλία στο κάτω άκρο, χρησιµοποιώντας πατερίτσες, ή στο άνω άκρο για τους τερµατοφύλακες. Σε ό,τι αφορά τους κανονισµούς, µιλάµε για ένα παιχνίδι 7Χ7, χρονικής διάρκειας 50 λεπτών, µε δύο ηµίχρονα και ενδιάµεση ξεκούραση των  10 λεπτών. Βασικός κανόνας του παιχνιδιού είναι πως απαγορεύεται η εσκεµµένη επαφή µε πατερίτσες και τιµωρείται µε πέναλτι. Ενας άλλος κανόνας είναι πως ο τερµατοφύλακας απαγορεύεται να βγει από την περιοχή, ενώ δεν υπάρχει περιορισµός ως προς τις αλλαγές. Σύµφωνα µε τις οδηγίες της διεθνούς Οµοσπονδίας, οι διαστάσεις του γηπέδου πρέπει να είναι έως 70Χ60μ.».
Για την Εθνική µας οµάδα ο κ. Μαυρόπουλος υποστηρίζει: «Η οµάδα αποτελείται από 15 ποδοσφαιριστές. Το µεγαλύτερο ποσοστό παιδιών έχει χάσει κάποιο µέλος του είτε από καρκίνο είτε από κάποιο ατύχηµα. Εµείς δηµιουργήσαµε αυτήν την οµάδα για να τους κάνουµε να νιώσουν, να αισθανθούν ενεργοί µέσω του αθλητισµού, µέσω του ποδοσφαίρου, να αναδείξουν ικανότητες και ψυχικά χαρίσµατα».
Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν όµως και δυσκολίες: «Αυτήν τη στιγµή η Εθνική Ακρωτηριασµένων τελεί υπό την αιγίδα της οµάδας AΣ ΑµεΑ Καστελλάνοι -δεν υπάρχει Οµοσπονδία στην Ελλάδα-, ωστόσο µας έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία.
∆εν θεωρούµαστε ακόµη παραολυµπιακό άθληµα, όµως γίνεται προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχει καµία επιχορήγηση, ό,τι κάνουµε προσπαθούµε να το κάνουµε µόνοι µας. Αναζητούµε χορηγίες ώστε να µπορέσουµε να ανταποκριθούµε στα βασικά, όπως είναι η µετακίνηση της οµάδας και η συµµετοχή της σε κάποιο τουρνουά ή να λύσουµε το θέµα της ένδυσης. Είµαστε σε φάση προσπάθειας ώστε να δηµιουργήσουµε τις συνθήκες που χρειάζονται, µε στόχο τη συµµετοχή µας στο Euro 2020».
Ο προπονητής της Εθνικής Ακρωτηριασµένων
Προπονητής της Εθνικής Ακρωτηριασµένων είναι ο Αποστόλης Μπάλτουµας, ο οποίος, µιλώντας στο «Εθνος», αναφέρθηκε στις αγωνιστικές επιτυχίες της οµάδας αλλά και στη µεγάλη θέληση των ποδοσφαιριστών του: «Είµαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτά τα παιδιά και την προσπάθεια που καταβάλλουν. Στα µάτια µου είναι υπερήρωες. Για να παίξεις το Amputee Football πρέπει να καταβάλεις πενταπλάσια προσπάθεια. Για σκεφτείτε το, εµείς θεωρούµε αυτονόητο να περπατάµε ή να τρέχουµε και στην περίπτωση αυτή έχουµε παίκτες που εκτελούν ενέργειες µε πατερίτσες. Για να συµβεί αυτό, πρέπει να έχεις δύναµη στον κορµό, στα πόδια, αντοχή και ταυτόχρονα να διαβάζεις το παιχνίδι. Είναι πραγµατικά πολύ δύσκολο άθληµα, καθώς απαιτεί επίπονη προπόνηση για να φτάσεις σε ένα επιθυµητό επίπεδο. Για µένα, επίσης, είναι πολύ εντυπωσιακό παιχνίδι και αυτό µπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε δει ένα µατς ή παρακολουθήσει κάποιο βιντεάκι στο youtube».
Ο προπονητής της οµάδας αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες προπόνησης: «Η οµάδα µας αποτελείται από παίκτες που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: από τη ∆ράµα, τη Νάουσα, τη Ρόδο, τη Χαλκίδα, την Ξάνθη, τον Βόλο, τη Χίο. Υπάρχει ένας σταθερός κορµός παικτών στην Αθήνα που µας επιτρέπει να προπονούµαστε τακτικά. Με τα υπόλοιπα παιδιά τα πράγµατα, όπως αντιλαµβάνεται ο καθένας, είναι κάπως δύσκολα, υπάρχει µέριµνα ώστε ανά τακτά διαστήµατα µέσα στον χρόνο να γίνονται κάποιες προπονήσεις.
Η προσπάθειά µας ξεκίνησε το 2016 και σταδιακά η βελτίωση που υπάρχει είναι µεγάλη και ορατή από τον καθένα. Η οµάδα είχε συµµετάσχει το 2017 για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά αρχικά στην Πολωνία και µετά στο Ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης. ∆υσκολευτήκαµε πολύ στα πρώτα επίσηµα µατς, είδαµε όµως και το επίπεδο του ανταγωνισµού, αντιληφθήκαµε τις αδυναµίες µας και επανήλθαµε. ∆εν το βάλαµε κάτω, συνεχίσαµε να προσπαθούµε και πριν από µερικές εβδοµάδες η οµάδα έκανε τις πρώτες νίκες στο Amp Football Weekend, που έγινε στο Βέλγιο και συγκεκριµένα στην πόλη Μπριζ, κατακτήσαµε την πρώτη θέση µε απολογισµό δύο νίκες, µία ισοπαλία και µία ήττα. Επίσης, µας απονεµήθηκε το βραβείο Fair Play για τη συνολική µας παρουσία. Ζήσαµε ωραίες στιγµές. Τονώθηκε η αυτοπεποίθησή µας καθώς και η σιγουριά πως βαδίζουµε στον σωστό δρόµο. Οσο προχωράµε ανεβαίνει, βέβαια, ο βαθµός δυσκολίες, έχουµε µπει ήδη έντονα σε λεπτοµέρειες, θέµατα τακτικής για να βελτιωθούµε και να γίνουµε περισσότερο ανταγωνιστικοί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου