Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η γιορτή της Αγίας Αικατερίνης στους Κυνοπιάστες

H εικόνα δια χειρός Γ. Σαμαρτζή
Με την πιστή τήρηση των παραδόσεων του τόπου γιορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, στους Κυνοπιάστες, μεγάλη εικόνα της οποίας δεσπόζει στο αριστερό κλίτος της τρίλιτης βασιλικής της Υ.Θ. Ελεούσας.
Η εικόνα αυτή είναι έργο του διακεκριμένου Κερκυραίου ζωγράφου και αγιογράφου Γεωργίου Σαμαρτζή, περί το 1900, όταν επεκτάθηκε στη σημερινή της μορφή, η μέχρι το 19ο αιώνα, μικρή μονόκλιτη βασιλική της Παναγίας.
Η γιορτή (25 Νοεμβρίου), συνέπεσε φέτος με την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, που τελέστηκε από τον αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Τζορμπατζόγλου*, λόγω απουσίας του εφημερίου π. Χρυσόστομου σε προσκηνηματική επίσκεψη σε μονές της Πελοποννήσου.
Τους άρτους προσέφερε για μια ακόμη χρονιά, η οικογένεια του Πρωτοπρεσβύτερου Δημ. Καρύδη, λόγω της εορτάζουσας κόρης του Κατερίνας.
Πιστή όμως στην παράδοση ήταν κι εφέτος η κ. Τασία Σκιαδοπούλου (Πέρικλε) που προσέφερε τα εξαιρετικά, όπως πάντα, σπερνά της γιορτής.
Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες. Και του χρόνου…

* Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τζορμπατζόγλου, ανήκει στη δύναμη της Μητροπόλεως Κερκύρας αλλά υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι Θεολόγος, δρ Βυζαντινολογίας και διετέλεσε Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου