Η διεξαγωγή των εκλογών της 18ης και 25ης Μαϊου 2014, στους Κυνοπιάστες, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, τα προηγμένα και ώριμα πολιτικά ήθη, που είναι από πολύ παλιά, στοιχείο ταυτότητας του εκλογικού σώματος.
Στην Κέρκυρα μάλιστα - και εν προκειμένω στους Κυνοπιάστες -
τα δημοκρατικά πολιτικά ήθη, είναι υπόθεση εμπεδωμένη εδώ και αιώνες, ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού, πολύ πριν δημιουργηθεί το νεοελληνικό κράτος.
Τούτο μαρτυρεί πρακτικό εκλογής δύο Επιτρόπων της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών, που βρέθηκε σε παλιό βιβλίο της Ενορίας, όπου είναι καταγεγραμμένες
άκρως ενδιαφέρουσες διοικητικές και οικονομικές πράξεις, από το 1686!
Ναι, καλά διαβάσατε.
Οι Εκκλησιαστικοί
Επίτροποι παλαιότερα, δεν διορίζονταν από τον Μητροπολίτη, αλλά εκλέγονταν, στους συναδελφικούς ναούς, από ένα εκλεκτορικό σώμα στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι οικογενειών στις οποίες ανήκε ο ναός.
Το πρακτικό λοιπόν της Εκκλησίας των Κυνοπιαστών (φωτο πάνω), αναφέρεται στην διαδικασία εκλογής δύο Επιτρόπων, που η θητεία τους είχε λήξει, κατά το έτος 1752, από το εκλεκτορικό σώμα που συγκροτούσαν οι Αδελφοί και «γιους πατρονάτοι», οι έχοντες δηλαδή συναδελφικά και κτητορικά δικαιώματα στο ναό.
Η διαδικασία εκλογής
Αυτοί που ανταποκρίθηκαν – αναφέρεται στο πρακτικό - στο σχετικό κάλεσμα της καμπάνας «μετά τη θεία και ιερά λειτουργία», ήταν 19 Κυνοπιαστινοί και στο σχετικό πρακτικό αναγράφεται ο ονομαστικός τους κατάλογος.
Υποψήφιοι Επίτροποι (κουμέσιοι κυβερνήται) ήταν έξη, σε τρεις δυάδες (συνδυασμούς θα λέγαμε σήμερα) για τους οποίους γίνεται χωριστή ψηφοφορία με σφαιρίδια και κάλπη (σκορτίνιο), χωρισμένη σε δύο διαμερίσματα, ένα για το «ΝΑΙ» και ένα για το «ΟΧΙ».
Νικητής από την μυστική και απόλυτα δημοκρατική διαδικασία, αναδείχτηκε ο συνδυασμός των Κωσταντή Σουρμπίνου του ποτέ Σταματέλου και Βασίλη Πουλημένου του ποτέ Νικολάου, που έλαβε στο «ΝΑΙ» 16 και στο «ΟΧΙ» 3 σφαιρίδια (μπάλες).
Από τους άλλους δύο συνδυασμούς, ο ένας που αποτελούσαν οι Καποδήμος Πουλημένος και Αντώνης Σκόρτσης, έλαβε «εις το ΝΑΙ μπάλες δέκα και εις το ΟΧΙ μπάλες εννιά». Και ο τρίτος συνδυασμός των Νικολού Σουρμπίνου και Σπύρου (Σ)κορδίλη, πήρε «εις το ΝΑΙ μπάλες εννιά και εις το ΟΧΙ μπάλες δέκα». «Κι επιάστηκε η πάρτη δια κυβερνήτας πριόρηδες, δια χρόνους δύο…» καταλήγει το πρακτικό εκλογής της 2ας Νοεμβρίου του 1752.
Αντί της αυθαιρεσίας, αίσθηση δημοκρατίας
Αυτά, στα μέσα του τελευταίου αιώνα της μακράς περιόδου της Ενετοκρατίας,
κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν καταργημένος ο Ορθόδοξος Μητροπολιτικός θρόνος της Κέρκυρας και επικεφαλής του ορθόδοξου κλήρου ήταν ο «Μέγας Πρωτόπαπας».
Η άκρως ενδιαφέρουσα αυτή πράξη εκλογής Επιτρόπων, αποδεικνύει ότι ακόμη και σ’ εκείνες τις σκοτεινές εποχές, οι απλοί κάτοικοι των Κυνοπιαστών και όχι μόνο, έθεταν σε εφαρμογή τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ίδια ώρα που αλλού κυριαρχούσε ο αυταρχισμός και η επιβολή της θέλησης του ισχυρού. Επιβολή χωρίς κανείς να μπορεί και να διανοηθεί ακόμη, να την αντικαταστήσει με την δημοκρατική εκλογή και μάλιστα με μυστική ψηφοφορία.
Είναι κι αυτό ένα σαφές δείγμα του τρόπου με τον οποίο στους έξη αιώνες ξενοκρατίας (1267 – 1864), κρατήσαμε σ’ αυτόν τον τόπο, ζωντανή μια, έστω και υποτυπώδη, αίσθηση δημοκρατίας, διατηρήσαμε τη γλώσσα μας, έμεινε αλώβητη η ορθόδοξη πίστη μας και ακέραια η εθνική μας συνείδηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου