Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κτήριο Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών: Tο Όραμα που έγινε πραγματικότητα - Πανηγυρική η τελετή των εγκαινίων


Το όραμα για την ανάδειξη του πολιτισμού, για τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής κυψέλης, το αποτέλεσμα μιας κοινής, μεγάλης προσπάθειας των κατοίκων, των φορέων των Κυνοπιαστών και όλων των βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, εγκαινίασε ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης, το βράδυ της Δευτέρας 5 Μαίου 2014, στην πλατεία του χωριού.

Το «σπίτι» της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, ανακατασκευασμένο με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρομηχανολογικά μέσα, αγιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο και παραδόθηκε για χρήση στο μουσικό κοινό από τους ανθρώπους που δούλεψαν πολλά χρόνια για την υλοποίηση του οράματος.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατάφερε να υπερπηδήσει πλήθος προβλημάτων και να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα έργο δαπάνης 572.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2010 από τον Περιφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου και τον Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο.
Κατά το χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης τόνισε ότι «ήταν χρέος μας να σας παραδώσουμε σήμερα αυτό το στολίδι του πολιτισμού μας στην Φιλαρμονική Κυνοπιαστών. Στην σχέση μας υπάρχει παρελθόν όπως με την αγορά στολών και οργάνων και θα υπάρξει και μέλλον. Η Π.Ε. Κέρκυρας και ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών, έχουμε προβεί στην σύνταξη των μελετών για δύο νέα υποέργα που θα περιλάβουν κάποιες επιπλέον κατασκευαστικές εργασίες, όπως την σκίαση του αίθριου και την αξιοποίηση της υποστέγης, καθώς και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού (ήχου και εικόνας, επίπλων, μουσικού εξοπλισμού, εξοπλισμού ΗΥ). Ο προϋπολογισμός των νέων υποέργων που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, θα υπερβεί τις 200 χιλιάδες ευρώ».

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής απένειμε τα εύσημα στους θεσμικούς φορείς (Νομαρχία, Περιφέρεια, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α.), σε όσους βοήθησαν στην σύνταξη των μελετών για το έργο, στην υλοποίηση του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου αλλά και στο συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που παραχώρησε το δικό του χώρο προς όφελος της Φιλαρμονικής.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας επίσης τόνισε ότι η συμβολή και του πρώην Δήμου Αχιλλείων αλλά και των παλαιών διοικητικών συμβουλίων της Φιλαρμονικής είναι μεγάλη, καθώς προχώρησαν με επιτυχία όλες τις απαραίτητες, χρονοβόρες διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου. Τέλος δήλωσε την ικανοποίησή του για τον σύγχρονο χώρο πολιτισμού που δημιουργήθηκε και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Κέρκυρας θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των πολιτιστικών σωματείων, όπως έχει πράξει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι άλλοι χαιρετισμοί και ομιλίες

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο πρώην Γ.Γ. της ΠΙΝ Κώστας Γεωργαλίδης, ο τελευταίος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού που παραχώρησε δωρεάν στην φιλαρμονική την ιδιοκτησία του, Χρύσανθος Τσαγκαρόπουλος, ο αρχιτέκτονας του έργου Αρσένης Ρίγγας, ο εφημέριος του χωριού αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουτσούρης και ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Στέφ. Γκίκας, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Νίκος Δένδιας και η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου.
Το ιστορικό της Φιλαρμονικής, της στέγασή της στα 48 χρόνια ζωής της, αλλά και την αξία του έργου που εκτελέστηκε, με ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές του παρουσίασαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Αντώνης Ν. Πουλημένος και η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Έλενα Πουλημένου.
Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της Ενορίας Κυνοπιαστών και παραδοσιακά κερκυραϊκά τραγούδια που παρουσίασε το πολυφωνικό συγκρότημα “Γειτονία” με συντονιστή τον Γιώργο Ανυφαντή, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε σε πρόβλημα πρόσβασης στη βιβιλιοθήκη της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού “Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής”, που είναι εγκατεστημένη από τη 10ετία του 1990 σε αίθουσα του πρώην κοινοτικού γραφείου.
Παρουσίες
Στην τελετή των εγκαινίων συμμετείχαν και παρακολούθησαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο πρώην Γ.Γ. της ΠΙΝ Γεωργαλίδης, ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Αχιλλείων Στέφανος Πουλημένος, ο πολιτευτής Στ. Γκίκας, οι Αντιδήμαρχοι Β. Βλάσση και Γ. Μάμαλος, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Μ. Καταβάτη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Μερόπη Υδραίου και Κώστας Νικολούζος, ο πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Αντ. Μάμαλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Θ. Σούλος, ο μαέστρος της "Παλαιάς" Φιλαμονικής Σπ. Προσωπάρης, οι υποψήφιοι αντιπεριφεριάρχες της Επτανησιακής Αναγέννησης, πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων Χρύσανθος Σαρλής, και της Νέας Ιόνιας Πολιτείας, Τάκης Μεταλληνός, σύσσωμη η Φιλαρμονική και βέβαια εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.


1 σχόλιο:

  1. Η ολοκλήρωση του κτιρίου της Φιλαρμονικής Κοινοπιαστών έργο μουσικής παιδείας και πολιτισμού με παγκερκυραϊκή σημασία και αξία. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο.Τις καλύτερες ευχές για διαρκή πρόοδο και ανάπτυξη της Φιλαρμονικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή