Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Συγκίνησαν σε Σωκράκι και Βιρό τα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης

Ο Π.Χ.Κ. «ΓΕΙΤΟΝίΑ» συνεχίζει την περιοδεία του στην κερκυραϊκή ύπαιθρο, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις τοπικών πολιτιστικών φορέων
O Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", μπρος στα γραφεία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Σωκρακίου
Mε εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Σωκράκι (στη Ρούγα) το Σάββατο 20 Ιουλίου και στο Βιρό (στο Αγιο Νικόλαο) την Κυριακή 21 Ιουλίου, οι Βραδιές Κερκυραϊκής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης, που οργάνωσαν οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, με τη συμμετοχή του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝίΑ».
Στις δύο εκδηλώσεις που παρακολούθησε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεότεροι, αντιπροσωπευτικά στοιχεία, από την πλούσια λαϊκή παράδοση της υπαίθρου, με τραγούδια απ’ όλους τους θεματικούς κύκλους της ζωής των απλών ανθρώπων των χωριών μας.
O Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", μπρος στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου Βιρού
Η «Γειτονία» απέδωσε τραγούδια της αγάπης, του γάμου, της δουλειάς, της ελιάς, της ξενιτιάς, των γιορτών και των πανηγυριών μας, που συγκινούν με τις μοναδικές τοπικές μελωδίες, καταγεγραμμένες σε διάφορα χωριά του νησιού μας.
Ανάμεσα σ’ αυτά, αποδόθηκε και το μεσαιωνικό αφηγηματικό τραγούδι με τον τίτλο «ο Γαζιανάκης ο μικρός», που είναι απόσπασμα από το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Λιογέννητη» του 11ου αιώνα. Το τραγούδι βασισμένο σε ιαμβικό 15σύλλαβο στίχο, αποδίδεται στίχο – στίχο από την πρωτοχορεύτρια και επαναλαμβάνεται από τον χορό, δίνοντας το ρυθμό της αρχέγονης χορευτικής κίνησης.
Τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία» συντόνισε όπως πάντα ο Γιώργος Ανυφαντής, την λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος. Στην κιθάρα συνοδεύει ο Γιώργος Χονδρογιάννης (Μπεζερής) και ο νέος κιθαρίστας Γιάννης Μοναστηριώτης.

Φωτό από το κέρασμα του Πολιτιστικού Σύλλογου Βιρού, στα μέλη της "Γειτονίας", στον κήπο της ταβέρνας του ΠΙΝΙΑ


Το Σάββατο (27/7) στον ΄Αγ. Ματθαίο

Η επόμενη Βραδιά Κερκυραϊκής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης, με την «Γειτονία», οργανώνεται το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, στις 9 το βράδυ, τον ΄Αγιο Ματθαίο (θέση Κάτω Πηγάδι) από την Φιλαρμονική Αγ. Ματθαίου «Λορέντζος Μαβίλης».
Θ’ ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις, μέσα στον Αύγουστο, στους Κουραμάδες, τους Κυνοπιάστες, τους Καστελλάνους Μ. και τους Βαρυπατάδες, ενώ εκκρεμούν αρκετές ακόμη προσκλήσεις διάφορων πολιτιστικών φορέων.

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται δωρεάν, χωρίς κατασκευή εξέδρας και χρήση μικροφωνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου