Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ήρθε από τις ΗΠΑ, αναζητώντας τις ρίζες του στην Κέρκυρα και τις βρήκε βαθιά μέσα στο χρόνο!

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ ΕΙΔΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΕΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Κερκυραίο (από τους Κυνοπιάστες) και ζει, από το 1973, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Εκεί δημιουργεί οικογένεια με την Ελληνίδα σύζυγό του Κατερίνα και μεγαλώνει και σπουδάζει τα τέσσερα παιδιά του. Οι άμεσοι, στενοί συγγενείς του στην Ελλάδα, δεν είναι πια στη ζωή, αλλά το ενδιαφέρον για τις ρίζες της οικογένειάς του, παραμένει ζωντανό και ισχυρό. Αυτό είναι που φέρνει τον επιτυχημένο μηχανολόγο μηχανικό, Χρήστο Σπ. Πουλημένο και τη σύζυγό του, στην Κέρκυρα και στους Κυνοπιάστες, μέρες Νοεμβρίου του 2017.
Εδώ αναζητά στοιχεία για την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους προγόνους του, και ξαφνιάζεται ευχάριστα όταν συναντά κατοίκους από το ευρύτερο σόι των Πενηνταρχαίων και βρίσκεται μπροστά σε εντυπωσιακά αρχειακά έγγραφα, κυρίως της Ενορίας και της Κοινότητας των Κυνοπιαστών, που πάνε αιώνες πίσω!
Βρίσκει, τα βλέπει στην πρωτότυπη μορφή τους, στοιχεία για τον πατέρα του Σπύρο, τον παππού του Ευστάθιο, τον προπαππού του Χριστόδουλο, τον πατέρα του Χριστόδουλου, Σπύρο και τον πατέρα του Σπύρου, Ευστάθιο. Με τους δυό τελευταίους να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του χωριού, κατά το 19ο αιώνα!
Βλέπει από κοντά, με συγκίνηση, τα απομεινάρια του σπιτιού του παππού του και τα σπίτια των συγγενών του, μπαίνει στην εκκλησία του χωριού, όπου εντυπωσιάζεται από τον εικονογραφικό πλούτο και τον αρχιτεκτονικό της διάκοσμο και ανάβει ως ταπεινός προσκυνητής το κεράκι του, στη μνήμη των προγόνων του. Περιδιαβαίνει τους δρόμους των Κυνοπιαστών και δεν παραλείπει να επισκεφτεί το Μουσείο της Ελιάς «Δονάτος Παϊπέτης», που παραπέμπει στη συλλογική μνήμη αιώνων…
Δοκιμάζει τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας που τις βρίσκει αυθεντικές και ανώτερες απ’ οπουδήποτε αλλού και μιλά άριστα ελληνικά με τους ντόπιους, με απλότητα και άνεση, σα να τους γνώριζε από παλιά.
Περπατά και τους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης και θαυμάζει το πλήθος των μνημείων της, ενώ χαίρεται και απολαμβάνει την ομορφιά του κερκυραϊκού τοπίου.
Και όταν έρχεται η ώρα της αναχώρησης, δεσμεύεται να επανέλθει εδώ που βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειάς του, και με τα παιδιά του αυτή τη φορά…
Tα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Χρήστου Σπ. Πουλημένου, (από αριστερά) Δέσποινα (28), Βίκη (22), Σπύρος (25) και Αλέξανδρος (20), μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου