Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Καπνιά, ψώρα, αλευρώδης και όχι μόνο, προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή και στην Κέρκυρα, με καταστροφικές συνέπειες!

ΕΙΝΑΙ "ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ", ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ...
.
Δεν έφτανε η μύγα της Μεσογείου, που πρόσβαλε πάντα τα πορτοκάλια και μανταρίνια στην Κέρκυρα και τελευταία προστέθηκαν με εκτεταμένες προσβολές σε φύλλα και καρπούς όλων σχεδόν των εσπεριδοειδών στο νησί μας, η κόκκινη και μαύρη ψώρα και η καπνιά, με καταστροφικά αποτελέσματα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, με τα κατάλληλα φάρμακα και μεθόδους.
Για την αντιμετώπιση των πλέον σοβαρών απειλών στις μικρές αλλά όχι αμελητέες καλλιέργειες εσπεριδοειδών στο νησί μας, βρήκαμε τις στοιχειώδεις αλλά αναγκαίες οδηγίες, λίγο μακριά μας, στην Κρήτη!
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Ηράκλειο,  εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα Μαρία Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810 224948.
Το Κέντρο αυτό Φυτοπροστασίας, επισημαίνει ότι πρέπει να επιλέγονται τα κατάλληλα εγκεκριμένα φάρμακα και να αποφεύγονται οι άσκοπες χημικές επεμβάσεις όταν δεν υπάρχει σοβαρή προσβολή.
Οι χρόνοι που αναγράφονται στις συσκευασίες μεταξύ επέμβασης και συγκομιδής πρέπει να τηρούνται.
Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης βρίσκονται σε άνοδο. Στις πρώιμες  ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς oι καρποί προσβάλλονται με την έναρξη της ωρίμανσης. Οι προσβεβλημένοι καρποί ωριμάζουν πρόωρα, κιτρινίζουν και πέφτουν. Υπενθυμίζεται ότι η μύγα καταπολεμάται πριν προλάβει να ωοτοκήσει μέσα στους καρπούς.
Για την προστασία των καρπών των πρώιμων ποικιλιών συστήνεται έναρξη δολωματικών ψεκασμών 15 ημέρες πριν την αλλαγή (ξεθώριασμα) του πράσινου χρώματος των καρπών.
Το δόλωμα ψεκάζεται στο εσωτερικό των δέντρων σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στον κορμό, περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές οι δολωματικοί ψεκασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες.
Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να αποφεύγονται για να προστατεύονται τα ωφέλιμα παρασιτοειδή.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ  (Μαύρη ψώρα)
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Παρατηρείται αυτήν την εποχή, αύξηση των ευαίσθητων σταδίων, ερπουσών και νεαρών προνυμφών και στα δύο είδη κοκκοειδών. Το φθινόπωρο είναι κατάλληλη περίοδος για την καταπολέμησή της σε δέντρα που εμφανίζουν σοβαρές προσβολές στη βλάστηση και στους καρπούς.
Συνιστάται ψεκασμός στο διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και μέσα Οκτωβρίου.
Να προτιμηθούν οι θερινοί πολτοί για λόγους προστασίας των ωφέλιμων εντόμων. Όταν χρησιμοποιούνται θερινοί πολτοί πρέπει τα δέντρα να είναι καλά ποτισμένα και να βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.

ΚΑΠΝΙΑ:
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Η Καπνιά (μαυρίλα) είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα φύλλα και στους καρπούς από τις άφθονες μελιτώδεις εκκρίσεις των εντόμων (Ψώρες, Ψευδόκοκκος, Εριώδης αλευρώδης, Διαλευρώδης).
Η αντιμετώπιση της συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση των εντόμων.
Επεμβάσεις με μυκητοκτόνα χαλκούχα σκευάσματα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από τη φυτόφθορα.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Προσβάλει τους βλαστούς, τα φύλλα και κυρίως τους καρπούς των εσπεριδοειδών υποβαθμίζοντας την εμπορική τους αξία με τα λευκά κηρώδη νημάτια και τα μελιτώματα (κόλλα) που εκκρίνει, δευτερευόντως με την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς πάνω σε αυτά. Ιδιαίτερα στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια εγκαθίσταται και στην κοιλότητα του ομφαλού. Στα δενδροκομεία που οι προσβολές των καρπών ξεπερνούν το 15% (κάτω από τον κάλυκα, στον ομφαλό, στα σημεία επαφής με άλλους καρπούς ή με κλάδους) να γίνει άμεσα επέμβαση ή εάν συνυπάρχει με τις ψώρες να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση.

ΦΥΛΛΟΚΝIΣΤΗΣ
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Οι προσβολές στην τρυφερή βλάστηση συνεχίζονται. Να προστατευθούν νεαρά δέντρα, εμβόλια και φυτώρια.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ:
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Συνήθως σε δέντρα που έχουν πυκνό φύλλωμα και βρίσκονται σε υγρές περιοχές παρουσιάζονται πυκνοί και επιζήμιοι πληθυσμοί. Η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών και ο περιορισμός των όψιμων λιπάνσεων και αρδεύσεων αποτρέπουν την ανάπτυξη του Διαλευρώδη.
Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται ψεκασμός με θερινό πολτό.

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Παρατηρούνται αυξημένες προσβολές σε δέντρα με τρυφερή βλάστηση.
Ο Εριώδης αλευρώδης αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικές τεχνικές όπως και ο Διαλευρώδης. Πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις για να μην διαταράσσεται η δράση του ωφέλιμου παρασιτοειδούς υμενοπτέρου Cales noacki, που εγκαθίσταται και ελέγχει τον πληθυσμό του Εριώδη. Όπου η προσβολή είναι έντονη να προτιμηθεί ο θερινός πολτός.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ  (Eutetranychusorientalis)
Οδηγίες : Τρόπος επέμβασης:
Από παρατηρήσεις και δειγματοληψίες διαπιστώνεται η έναρξη της δραστηριότητας του E u t e t r a n y c h u  o r i e nt a l i s . 
Στην Κρήτη έχει βρεθεί να προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά την περίοδο του φθινοπώρου.
Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και λιγότερο τους καρπούς όλων των εσπεριδοειδών, με μεγαλύτερη προτίμηση στις λεμονιές. Στα φύλλα προκαλεί πολυάριθμες σταχτόχρωες κηλίδες που καλύπτουν ολόκληρη τη φυλλική επιφάνεια προσδίδοντας στο προσβεβλημένο δέντρο μια χλωρωτική όψη ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί αποκτούν όψη υπόφαιη. Τα φύλλα καθίστανται ασθενικά και με ένα ελαφρύ άνεμο πέφτουν απογυμνώνοντας τελείως τα κλαδιά. Η προσβολή δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, παρά μόνο όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά. Διαδίδεται κυρίως με τον άνεμο και με τη μεταφορά προσβεβλημένων φύλλων και καρπών.

Συστήνεται προσεκτική εξέταση των δέντρων. Οι παραγωγοί που παρατηρούν συμπτώματα παρόμοια με τα παραπάνω ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων μπορούν να επικοινωνούν με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εικοσιπέντε μέρες μετά την ανάρτησή μας για το πρόβλημα αυτό που έχει πάρει απίστευτα μεγάλες διαστάσεις, εκδόθηκε και από το Δήμο Κέρκυρας, σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρονται τα εξής:
"Ο Δήμος Κέρκυρας ενημερώνει τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών, ότι η έντονη καχεξία και αποδυνάμωση των δένδρων, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Νησί μας, οφείλεται στο έντομο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus ).
Το συγκεκριμένο έντομο εγκαθίσταται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και αρχίζει να δραστηριοποιείται έντονα από τα τέλη Άνοιξης. Aπομυζά τους χυμούς των φύλλων, ενώ στα έντονα μελιτώματά του επικάθονται μύκητες (η γνωστή καπνιά), οι οποίοι παρεμποδίζουν την φωτοσυνθετική ικανότητα κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω εξασθένηση του δέντρου.
Η παρουσία του εντόμου έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα μόνο στην Κέρκυρα, είναι εξαιρετικά πολυφάγο και προσβάλλει πολλά είδη παραγωγικών και καλλωπιστικών φυτών. Ανήκει στους οργανισμούς καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους για την αποφυγή μεταφοράς προσβεβλημένου φυτικού υλικού εκτός του Νησιού.
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το οποίο συνιστά την εφαρμογή ήπιων σκευασμάτων (θερινοί πολτοί, Savona ) και όχι χημικών εντομοκτόνων, τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του εντόμου και μειώνουν τους πληθυσμούς άλλων ωφέλιμων παρασίτων. Η προστατευτική χρήση χαλκούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της καπνιάς καθώς και καλλιεργητικές φροντίδες, όπως η ορθή λίπανση, το ελαφρύ κλάδεμα και η επαρκής άρδευση των δένδρων κατά τους θερινούς μήνες, βοηθούν στην άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών στα προσβεβλημένα δέντρα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι καλλιεργητές μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια γεωπόνο του Δήμου κ. Μανιώτου Βασιλική στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο τηλ: 26610 80606"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου