Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Μικρή βελτίωση στη λειτουργία του εγκαταλειμμένου Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων των Κυνοπιαστών, αλλά…

Μικρή βελτίωση στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) των Κυνοπιαστών καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, μετά από συνεχείς οχλήσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Κοινότητας και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προς του ιθύνοντες της συνήθως «κουφής» ΔΕΥΑΚ.
Η εγκατάσταση ήταν, για άγνωστη αλλά σίγουρα μακρά, χρονική περίοδο, εκτός λειτουργίας και τα λύματα όπως έμπαιναν στις δεξαμενές του ΒΙΟΚΑ, έτσι έπεφταν, χωρίς επεξεργασία, στον παρακείμενο χείμαρρο, προκαλώντας έντονη δυσοσμία, κίνδυνο ρύπανσης της υπόγειας υδροφορίας και ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο νοσηρών καταστάσεων από τα κουνούπια που αναπαράγονται εκεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Η τελευταία, έστω και υποτυπώδης ανθρώπινη παρουσία, επανέθεσε σε λειτουργία το σύστημα αερισμού (οξυγόνωσης) των λυμάτων, αλλά είναι εμφανής η ανάγκη αφαίρεσης λυματολάσπης και η συστηματική συντήρησή της, για να επανέλθει σταδιακά η εγκατάσταση σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικής απόδοσης.

Η εικόνα στον ΒΙΟΚΑ


Η συνολική εικόνα στο ΒΙΟΚΑ Κυνοπιαστών, που είναι η πρώτη του είδους μονάδα επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμό της Κέρκυρας (κατασκευάστηκε από την Κοινότητα Κυνοπιαστών και λειτουργεί από το 1990) είναι απελπιστικά κακή. Η μακρόχρονη εγκατάλειψη είναι φανερή με την πρώτη ματιά. Τα μεταλλικά στοιχεία  έχουν μείνει ασυντήρητα και αφημένα στη φθορά του χρόνου, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν στο σύνολό τους και οι ηλεκρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η γύρω άγρια βλάστηση οργιάζει και εγκαταλειμμένα εξαρτήματα και μηχανήματα είναι διάσπαρτα και σαπίζουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Ανάγκη άμεσης παρέμβασης

Το πλέον επείγον όμως πρόβλημα, που απαιτεί άμεση λύση, πριν έχουμε οδυνηρές συνέπειες στη δημόσια υγεία, είναι αυτό με τα λιμνάζοντα ύδατα στις εγκαταλειμμένες, εκτός λειτουργίας, δεξαμενές, της αρχικής εγκατάστασης, που έχουν γίνει εκτεταμένη εστία αναπαραγωγής μολυσμένων κουνουπιών, στην πράσινη επιφάνειά τους (φωτο). Τα νερά αυτά  πρέπει απαραιτήτως να αντληθούν και οι εγκαταστάσεις να απολυμανθούν.
Επιτακτική είναι τέλος, η ανάγκη να οριστεί από την πολιτική και τεχνική ηγεσία της ΔΕΥΑΚ, συντηρητής της εγκατάστασης σε καθημερινή βάση, με συστηματική καθοδήγηση από τεχνικό που γνωρίζει τα της λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου