Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Οκτάφυλλοι ρόδακες: Κοινό στοιχείο ανάγλυφου διάκοσμου στον τύμβο της Αμφίπολης και σε παλαιά σπίτια του παραδοσιακού οικισμού των Κυνοπιαστών!


Εντυπωσιακή σύμπτωση. Ένα στοιχείο του ανάγλυφου μαρμάρινου διάκοσμου στον προθάλαμο του Τύμβου της Αμφίπολης ταυτίζεται με το στοιχείο του ανάγλυφου με το οποίο διακοσμούσαν οι τεχνίτες της πέτρας τα σφηνοειδή υπέρθυρα σε 10άδες σπίτια των Κυνοπιαστών, που κατασκευάστηκαν πριν δύο αιώνες!
Οι οκτάφυλλοι ρόδακες στον προθάλαμο του τύμβου της Αμφίπολης
Πρόκειται για τους ανάγλυφους οκτάφυλλους ρόδακες στους πλευρικούς τοίχους του προθαλάμου του ταφικού μεγαλοπρεπούς μνημείου στην Αμφίπολη της Μακεδονίας, που έφερε πρόσφατα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Λεπτομέρεια εισόδου παλιού σπιτιού της οικογένειας Φίλιππου Πουλημένου
Το ίδιο ακριβώς σχέδιο – ανάγλυφους οκτάφυλλους ρόδακες – επέλεξαν άγνωστο πως, οι τεχνίτες της αμμουσόπετρας, στην διακόσμηση των σφηνοειδών υπέρθυρων τα οποία λειτουργούσαν ως «κλειδιά» στις αψιδωτές εισόδους των σπιτιών, στον παλαιό οικισμό των Κυνοπιαστών, πολλές από τις οποίες φέρουν χρονολογία κατασκευής της δεύτερης 10ετίας του 19ου αιώνα, δηλαδή μεταξύ 1820 και 1830! Σε μια εποχή που αντικειμενικά δεν μπορούσε να υπάρχει επικοινωνία και επίδραση της μιας περιοχής με την άλλη, πολύ περισσότερο μάλιστα που το στοιχείο του διάκοσμου στην Αμφίπολη, ήταν θαμμένο για 2.300 χρόνια!
Λεπτομέρεια εισόδου κατοικίας κληρον. Γεωργίου Π. Δαφνή 
Η πιο πιθανή ερμηνεία της σύμπτωσης αυτής είναι ότι το διακοσμητικό αυτό στοιχείο του οκτάφυλλου ρόδακα, ήταν κοινό και συνηθισμένο στην διακόσμηση των κατασκευών σε πολλές περιοχές του Ελληνικού κόσμου, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας.
Αδιάψευστος μάρτυρας, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό, ενώ στο άνοιγμα του ιστότοπου, το σήμα του τίτλου ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ έχει αυτό ακριβώς το θέμα.
Περιμένουμε τις τυχόν παρατηρήσεις σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου