Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Το παμπάλαιο ακριτικό τραγούδι "Κάτω στον Αη Γιώργη", από τον Π.Χ.Κ. "Γειτονία", στην κερκυραϊκή εκδοχή του


Το πασίγνωστο και δημοφιλές τραγούδι "Kάτω στον Άη Γιώργη" είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα στη λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας. Έχει τις ρίζες του στα ακριτικά τραγούδια, που εμφανίζονται στη μέση βυζαντινή περίοδο και περιγράφουν τη ζωή, τη δράση και τα κατορθώματα των ακριτών της αυτοκρατορίας στα ανατολικά σύνορά της, κάπου στα όρια της σημερινής Τουρκίας με τη Συρία.
Οι στίχοι του τραγουδιού, αναφέρονται σε ιστορικό πρόσωπο του 10ου προς τον 11ο αιώνα. Το Γιαννάκη, γιο του φημισμένου ακρίτα Ανδρόν
ικου*. 
Οι Τούρκοι σε μια μάχη με τους ακρίτες, σκοτώνουν το Γιαννάκη και ο θάνατός του προκαλεί το γενικό θρήνο στη Βυζαντινή επικράτεια. 
Ο θρήνος γίνεται θρύλος, που με τη μορφή δημοτικού ποιήματος - τραγουδιού, σε διάφορες παραλλαγές, φτάνει στα πέρατα της αυτοκρατορίας. Στον Πόντο και την Καππαδοκία, στην Κύπρο, την Κρήτη, στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, στα νησιά του Αιγαίου, στα Κύθηρα και την Κέρκυρα.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το τραγούδι "Κάτω στον Άη Γιώργη" αναφέρεται στην περιοχή δράσης των ακριτών, που δεν έχει σχέση ούτε με τον Αη Γιώργη των Αργυράδων, ούτε βέβαια με τον Αη Γιώργη των Πάγων. Η δε χορευτική του απόδοση σε γρήγορο -πανηγυρικό ρυθμό, σε συνδυασμό με διάφορες χορογραφικές προσθήκες, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αλλοίωσης που έχει υποστεί η λαϊκή μας παράδοση, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την προσπάθεια εντυπωσιασμού των τουριστών (τουριστική εκδοχή).
Η κερκυραϊκή εκδοχή του τραγουδιού, όπως αρχικά καταγράφηκε στη Λευκίμμη, αποδίδεται στο βίντεο, από τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών Κέρκυρας "ΓΕΙΤΟΝίΑ", σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, στα Γιάννενα, το Μάρτιο 2015.
Τον Π.Χ.Κ. "ΓΕΙΤΟΝίΑ" συνοδεύουν: στο βιολί ο Θοδωρής Καρύδης, στην κιθάρα οι Γιώργος Χονδρογιάννης - Μπεζερής και Δημήτρης Μεταλληνός και στο ακκορντεόν ο Σπύρος Σκορδίλης.
Συντονίζει ο Γιώργος Ε. Ανυφαντής. Τη Λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.


*Πλήθος πληροφοριών για το ακριτικό αυτό τραγούδι μας δίνει ο Λευκιμμιώτης ερευνητής - λαογράφος Μιχάλης Χρυσικόπουλος στο βιβλίο του με τον τίτλο "Ακρίτας Γιάννης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου