Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο παλιό γραφικό εκκλησάκι των Κυνοπιαστών

Στο παλιό γραφικό εκκλησάκι, ιδιοκτησίας της Οικογένειας κληρονόμων του γερο Μιχαήλ Πουλημένου (Κόντυλα) γιορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, στους Κυνοπιάστες.

Το εικονοστάσι τ' Αη Δημήτρη
Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, κατά τις πληροφορίες της οικογένειας, είναι κτισμένο τον  IZ' αιώνα.
Εκεί την θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας π. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, όλων των ηλικιών. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος και ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.
H κτητορική οικογένεια, τηρώντας το πανάρχαιο έθιμο, παρασκεύασε, όπως κάθε χρόνο, τα «σπερνά», που μοιράστηκαν σε όλους τους εκκλησιασθέντες. Κεντρικό ρόλο στην τήρηση του εθίμου και την όλη φροντίδα της εκκλησίας και της γιορτής, είχαν η Ελένη Α. Πουλημένου και η Ελπίδα Κ. Πουλημένου - Παπανελλοπούλου.

Τι είναι τα «σπερνά»

Τα σπερνά είναι ένας συνδυασμός καρπών της γης που ονομάζονται έτσι, πιθανότατα γιατί παλαιότερα ευλογούνταν κατά τον Εσπερινό της γιορτής. Είναι δηλαδή τα εσπερινά, που με την παραφθορά έγιναν σπερνά.
Βάση των σπερνών αποτελεί το βρασμένο σιτάρι, το οποίο αφού στραγγιστεί και κρυώσει, εμπλουτίζεται με άσπρη και μαύρη σταφίδα, κόκκους ροδιού, καρύδι, αμύγδαλο και άσπρα κουφέτα. Το καθένα απ’αυτά τα είδη, έχει το συμβολισμό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου