Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Πολύσπορα και τηγανίτες, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στους Κυνοπιάστες

Ο π. Χρυσόστομος ευλογεί τα πολύσπορα
Τα νόστιμα πολύσπορα
Το πανάρχαιο έθιμο της παρασκευής των πολύσπορων αναβίωσε κι εφέτος, την παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, η ενορία της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών. Τους σπόρους (ρεβύθια, λαθήρια, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια άσπρα, καλαμπόκι και στάρι) που διέθεσε η τοπική ενορία,  μαγείρεψαν η Μοναχή Ευπραξία Σουρβίνου και ο βετεράνος μάγειρας Αργύρης Τρούλος.
Πολλοί κάτοικοι του χωριού έσπευσαν να γευτούν τα πολύσπορα, που άλλοτε - τέτοια μέρα - μαγείρευαν σε κάθε σπίτι. Πρόσθεσαν λάδι νιό και λεμόνι  και αντάλλαξαν ευχές για τη μεγάλη γιορτή, με τον εφημέριο π. Χρυσόστομο, αλλά και μεταξύ τους.
Ο Βασ. Καρακίτσος επί το έργον...

Ο πρώην Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος με τον δραστήριο Επίτροπο Δημ. Ανυφαντή και άλλους συντοπίτες

Η σημασία της γιορτής


Λεπτομέρεια εικόνας του τέμπλου


Τα εισόδια της Θεοτόκου που η Εκκλησία μας τιμά στις 21 Νοεμβρίου, είναι μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τη βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.
Tο πρόσωπο τής Παναγίας είναι η κορυφαία προσφορά της ανθρωπότητος στο σχέδιο της θείας οικονομίας, δηλαδή στην έμπρακτη φανέρωση τής φροντίδος του Θεού για τον άνθρωπο
Είναι το πρόσωπο - κλειδί, στην όντως παράδοξη ιστορία τής αγάπης τού Θεού, που τίκτει την αλήθεια και τη ζωή, στο πρόσωπο τού Iησού Xριστού
H Παναγία είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες επωνυμίες, που είναι τόσες πολλές, όσες και οι ποικιλόμορφες εκφράσεις τής ζωντανής παρουσίας της στην πορεία τού Γένους των Eλλήνων και όλων των Oρθοδόξων.Aπ' όλες αυτές, η πιο σημαντική, ίσως, είναι η επωνυμία Mητέρα, μια λέξη που κρύβει μέσα της κι από μόνη της μια φοβερή δυναμική. Tο θαύμα είναι πως η Mητέρα Θεοτόκος βίωσε η ίδια τον πόνο, που σαν ρομφαία διέσχισε και κέντρισε την καρδιά της. Έτσι η παρουσία της δεν είναι θεωρία, αλλά κατανόηση και αλληλεγγύη. Kαι δεν θα μπορούσε νά 'ταν αλλιώς, αφού η κορύφωση τού πόνου της εγίνηκε, όταν αντίκρισε τον Άρχοντα τής ειρήνης, τον Yιό της, επάνω στον Σταυρό. Aυτή η εμπειρία είναι, που άπαξ δια παντός μας φανερώνει, ότι η αγάπη είναι θυσία, όχι των άλλων, αλλά του εαυτού μας για τους άλλους. Γι' αυτό κι αυτόκλητα η Παναγία προστατεύει τους όπου γης αδικουμένους και κατατρεγμένους. 

Και τηγανίτες

Η παραμονή όμως της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν είχε μόνο τα Πολύσπορα.
Οι γυναίκες της Επίτροπής Διοίκησης των Χορωδιών της Ενορίας, ζύμωσαν αλεύρι με προζύμι και έφτιαξαν τηγανίτες ή αλλιώς λουκουμάδες, που, προσθέτοντας ζάχαρη με κανέλλα ή μέλι, είναι το αγαπημένο έδεσμα των ημερών για μικρούς και μεγάλους.
Τα λιγοστά έσοδα από τις τηγανίτες, διατίθενται για την ενίσχυση των σχολών που διατηρούν - χρόνια τώρα - οι χορωδίες της Ενορίας των Κυνοπιαστών.
Οι τηγανίτες σε φάση προετοιμσίας με την Ουρανία, την Ολυμπία, τη Νικολέττα  και την Αντζελα Τσολάκη επί το έργον...

1 σχόλιο:

  1. Να είστε καλά και του χρόνου !! Χρόνια πολλά , η Παναγία βοήθεια όλων μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή