Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η «Γειτονία» στην επετειακή εκδήλωση της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού κράτους της Επτανήσου Πολιτείας (21 Μαρτίου 1800)

Έξι τραγούδια απ’ αυτά που τραγουδούσαν στην ύπαιθρο Κέρκυρα, στα χρόνια της Επτανήσου Πολιτείας (1800 – 1807), απέδωσε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, το βράδυ, στην εκδήλωση του Κέντρου UNESCO Iονίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία».
Η εκδήλωση είχε θέμα «Επτάνησος Πολιτεία – Η εαρινή ισημερία της νεοελληνικής ιστορίας», και είχε σαν αφορμή την 215η επέτειο από την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους στις 21 Μαρτίου του 1800, με το λεγόμενο βυζαντινό σύνταγμα που συναποφάσισαν στα πλαίσια της ευκαιριακής τους συμμαχίας κατά του μεγάλου Ναπολέοντα, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

Τον συντονισμό, την εισαγωγή του θέματος και την παρουσίαση των εισηγητών έκανε ο δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Ενημέρωση» Γιώργος Κατσαϊτης.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο ιστορικός ερευνητής Αριστοτέλης Κοσκινάς, που αναφέρθηκε αναλυτικά στα συντάγματα τόσο της Επτανήσου Πολιτείας (1800 και 1803) όσο και του Ιονίου Κράτους της περιόδου της λεγόμενης αγγλικής προστασίας, το ομοσπονδιακό του 1815 και το αποικιακό του Μαίτλαντ του 1817. Η εισήγηση του Αριστοτέλη Κοσκινά περιέλαβε και στοιχεία της συνθήκης του Λονδίνου του 1863 και της επέκτασης της ισχύος του Συντάγματος του Βασιλείου της Ελλάδος στα Ιόνια νησιά.
Ο δεύτερος ομιλητής, ο Γιώργος Σκλαβούνος, αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν της ίδρυσης της Επτανήσου Πολιτείας, στα πρόσωπα που την προετοίμασαν αλλά και σε εκείνα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση και τη λειτουργία της και ειδικότερα στα της διαμόρφωσης και ενδυνάμωσης της ελληνικής εθνικής συνείδησης και στις προκαταρκτικές ενέργειες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επανάσταση του 1821 και την εθνική παλιγγενεσία.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Τασία Σαλή – Παπασαλή, ο πρώην νομάρχης Στεφ. Πουλημένος κ.α.
Σημειώνεται ότι τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών "ΓΕΙΤΟΝίΑ" συντόνισε, αναπληρώνοντας τον Γιώργο Ανυφαντή, ο Σπύρος Α. Πουλημένος. Στην κιθάρα συνόδευσαν ο Γιώργος Χονδρογιάννης Μπεζερής και ο Δημήτρης Γ. Μεταλληνός, στο βιολί ο Θοδωρής Καρύδης και στο ακκορντεόν ο Σπύρος Σκορδίλης.Τη λαογραφική έρευνα και παρουσίαση έκανε ο Στέφ. Πουλημένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου