Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Θερμή υποδοχή της "ΓΕΙΤΟΝίΑΣ" και στη Λευκάδα



Οι Λευκαδίτες άκουσαν για πρώτη φορά και χειροκρότησαν τραγούδια της χιλιόχρονης λαϊκής μουσικής παράδοσης της υπαίθρου Κέρκυρας

Με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκε το κοινό της Λευκάδας τα τραγούδια της χιλιόχρονης λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, που απέδωσε ο Πολυφωνικός Χορός «ΓΕΙΤΟΝίΑ», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, στην πλατεία Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, δίπλα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το SEVEN FESTIVAL, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών  στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας με το ακρωνύμιο Ι.C.E.
Οι Λευκαδίτες που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης, παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα σε μικρή απόσταση διοργανώνονταν και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού ενδιαφέροντος όπως η κοινή συναυλία των Φιλαρμονικών Λευκάδας και Ιθάκης, συνεχάρησαν με τα πιο εγκωμιαστικά λόγια τους συντελεστές της παρουσίασης των τραγουδιών της εξωαστικής – υπαίθρου Κέρκυρας, που ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Η ΓΕΙΤΟΝίΑ, μετέβη συντεταγμένη από το μικρό κεντρικό ξενοδοχείο «Πυροφάνι», όπου διέμεναν τα μέλη της, στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ οι λαϊκοί οργανοπαίχτες που την πλαισίωναν, απέδιδαν μια κερκυραϊκή μελωδία από αυτές που συνοδεύουν τις γαμήλιες πομπές στην Κέρκυρα, εν μέσω χειροκροτημάτων από τον κόσμο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον κεντρικό πεζόδρομο και την πλατεία της Λευκάδας.
Την εκδήλωση παρουσίασε εκ μέρους του SEVEN FESTIVAL, o Aνδρέας Τρύφωνας και χαιρέτησε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ι.Ν., η Περιφερειακή Σύμβουλος Λευκάδας κα Κατωπόδη.   
   

Από το πλούσιο ρεπερτόριο των τραγουδιών της χιλιόχρονης κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης, στο πρόγραμμα της βραδιάς στη Λευκάδα, περιλήφθηκαν και αποδόθηκαν τραγούδια της αγάπης, του γάμου, της ξενιτιάς, του ελαιώνα και γενικά της αγροτικής ζωής, τραγούδια της τάβλας, κερκυραϊκές εκδοχές από ακριτικά και παραλογές της μέσης Βυζαντινής περιόδου  και ευρύτερα του μεσαίωνα, καθώς και τραγούδια των πανηγυριών της Κέρκυρας. Η εκδήλωση έκλεισε με δύο τραγούδια από τα έντεχνα αστικά που ενσωματώθηκαν κατά τον 20ό αιώνα στην παράδοση και της υπαίθρου.
Τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών Κέρκυρας «ΓΕΙΤΟΝίΑ», συντόνισε ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ συνόδευσαν στην κιθάρα οι Γιώργος Χονδρογιάννης Μπεζερής, και Δημήτρης Γ. Μεταλληνός, στο βιολί ο Σωτήρης Ραυτόπουλος και στο ακκορντεόν ο Κωστής Γλυκιώτης. Την λαογραφική έρευνα και παρουσίαση των τραγουδιών έκανε ο Στέφανος Πουλημένος.
Την εκδήλωση στήριξαν τεχνικά με συστήματα ήχου, φωτισμού και βινεοσκόπησης, μέλη του συνεργείου του SEVEN FESTIVAL, με την καθοδήγηση του Ανδρέα Τρύφωνα.


Στις ομορφιές της Λευκάδας



Η παρουσία των μελών της ΓΕΙΤΟΝίΑΣ στη Λευκάδα τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις ομορφιές του νησιού, τόσο στην πόλη όσο και έξω από αυτήν.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η καθαριότητα που επικρατεί παντού, καθώς και τα εμφανή βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών.
Η κερκυραϊκή αποστολή δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί και την Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, όπου τα μέλη της προσκύνησαν την ιερά εικόνα, περιηγήθηκαν τους άριστα περιποιημένους χώρους του μοναστηριού, το οποίο έχει υψηλή επισκεψιμότητα, ενώ απόλαυσαν και την καταπληκτική θέα προς την πόλη και τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας.
Μέλη της ΓΕΙΤΟΝίΑΣ συναντήθηκαν και με τον φωτισμένο και δραστήριο ηγούμενο της μονής π. Νικηφόρο, οποίος είναι συχνός επισκέπτης της Κέρκυρας και γνώστης προσώπων και πραγμάτων στο νησί των Φαιάκων.
Άλλα μέλη της αποστολής έδειξαν ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση είχε το εξαιρετικό κόκκινο κρασί Βερτζαμί (φωτο αριστερά), που παράγεται από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιών, γνωστή στην Κέρκυρα με το όνομα Μαρτζαβί.

Στιγμές συγκίνησης στην Πρέβεζα

Επιστρέφοντας από τη Λευκάδα, η κερκυραϊκή αποστολή έκανε ενδιάμεσο σταθμό στην Πρέβεζα για το Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα. Εκεί μέλη της συνάντησαν ένα παλαιό Κυνοπιαστινό, από πολλών 10ετιών, επίλεκτο μέλος της Πρεβεζιάνικης κοινωνίας.
Πρόκειται για τον συνταξιούχο Λυκειάρχη Σπύρο Ελ. Τσαγκαρόπουλο, από την γνωστή οικογένεια Καπή, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, συναντήθηκε με μέλη της ΓΕΙΤΟΝίΑΣ που, είτε είχαν συγγένεια μαζί του, είτε ήταν γνωστοί και φίλοι του οι γονείς τους.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Σπύρος Τσαγκαρόπουλος, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους συγγενείς και συγχωριανούς του και υποσχέθηκε – Θεού θέλοντος – τον επόμενο χρόνο να επισκεφτεί για μια ακόμη φορά τη γενέτειρά του, από την οποία διατηρεί ζωηρές αναμνήσεις.

Επίσκεψη στην αρχαία Νικόπολη

Ανεβαίνοντας προς Θεσπρωτία, λίγο έξω από την Πρέβεζα, τα μέλη της κερκυραϊκής αποστολής, επισκέφτηκαν ένα τμήμα του εκτεταμένου και ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, όπου το μέλος της ΓΕΙΤΟΝίΑΣ, διδάκτωρ ιστορίας και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Μεταλληνός, ενημέρωσε για την στρατηγική σημασία της αρχαίας πόλης και για τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία είναι συνδεμένη, ενώ όλοι μαζί είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν εκκλησιαστικά μνημεία στο χώρο και ιδιαίτερα τα εντυπωσιακά διατηρημένα ψηφιδωτά Βυζαντινής τρίκλιτης Βασιλικής.
Αργά το απόγευμα βρέθηκαν στην Ηγουμενίτσα και εν αναμονή της επιβίβασης στο φέρρυ της πορθμειακής γραμμής, διαπίστωσαν ότι υπήρχε πολύς κόσμος που επέστρεφε στην Κέρκυρα και ανάμεσά τους τα μέλη και άλλων κερκυραϊκών αποστολών για διάφορες πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου