Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ο Σπύρος Ανυφαντής - ΤΡΥΠΑΣ, μεταξύ των πρωτεργατών του Κερκυραϊκού τουρισμού


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας K. Καραμανλής με τον Τρύπα δεξιά του (Κυνοπιάστες 1992)
Μεταξύ των πρωτεργατών του κερκυραϊκού τουρισμού παρουσιάστηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, σε εκδήλωση μνήμης, στο περιστύλιο των παλαιών ανακτόρων της Κέρκυρας, ο δαιμόνιος Κυνοπιαστινός επαγγελματίας Σπύρος Ανυφαντής, ιδρυτής της Ταβέρνας ΤΡΥΠΑ, στους Κυνοπιάστες.
Την εκδήλωση οργάνωσε το σωματείο οι Φίλοι του "ιδρύματος Αλμπέρ Κοέν" με τον τίτλο «Η Κέρκυρα θυμάται… Οι πρωτεργάτες του κερκυραϊκού τουρισμού» και άρχισε με παρουσίαση των σταθμών του κερκυραϊκού τουρισμού, από τον δρα τουριστικής οικονομίας, πρώην διευθυντή του ΕΟΤ Κέρκυρας, Κώστα Τσουμάνη.
Ακολούθησε παρουσίαση των πρωτοπόρων επιχειρήσεων και προσωπικοτήτων του κερκυραϊκού τουρισμού και συγκεκριμένα:
  • Του Club Med από τον διευθυντή του Γιάννη Γιούργα.
  • Του πρώτου αντιπροσώπου της ΤΑΕ – Ολυμπιακής στην Κέρκυρα, Ζήνου Σούση, από την κόρη του Ρόζυ Σούση.
  • Τους δημιουργούς του πρώτου τουριστικού γραφείου, Μαρί Ασπιώτη, Μάκη Ασπιώτη και Κατσιμαντή, από το στέλεχός του Ερμιόνη Κρητικού – Ζέμπου.
  • Τον Σπύρο Ανυφαντή – Τρύπα και τον Βασίλη Μάντζο ιδρυτή της Olympic Holidays, από την Γεωργία Σαββάτη.
  • Τον Σπύρο Ματαράγκα, έναν από τους πρώτους ναυτικούς πράκτορες, από τον γιο του Βάνια Ματαράγκα.
  • Τον John Forte, πρώτο μεταπολεμικό πρόξενο της Μεγ. Βρετανίας στην Κέρκυρα, από τον φίλο και συνεργάτη του, Αλέκο Δαμασκηνό.
  • Την Λία Αργυρού, ιδρύτρια φολκλορικού συγκροτήματος που πρόβαλε την Κέρκυρα, από την Άννυ Νούνεση.
  • Τους πρωτοπόρους τουριστικούς πράκτορες Σπύρο Λέμη και Σπύρο Λύχνο του GREEK SKIES, από  τους γιους τους Νίκο και Ανδρέα, αντίστοιχα.
  • Τον προπολεμικό τουριστικό πράκτορα Μιχάλη Χαλικιόπουλο από το γιό του Σπύρο, δια της εγγονής του.
  • Την οικογένεια Μπούα και την τεράστια προσφορά της στο κερκυραϊκό τουρισμό με τις διάφορες επιχειρήσεις της, από την Ηώ Μπούα.

Η παρουσίαση του Σπύρου Ανυφαντή – Τρύπα

Ειδικότερα, η ξεναγός Γεωργία Σαββάτη, παρουσιάζοντας τον Σπύρο Ανυφαντή - Τρύπα, αναφέρθηκε στις συνθήκες που ο δαιμόνιος Κυνοπιαστινός επαγγελματίας, ξεκίνησε την δραστηριότητά του στο μικρό μπακάλικο του πατέρα του και πώς αυτό εξελίχτηκε στη φημισμένη ταβέρνα, τις πολύ προωθημένες έως πρωτοποριακές δημόσιες σχέσεις που ανέπτυξε, τις μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες που πέρασαν από την Ταβέρνα ΤΡΥΠΑ, αλλά και τη συνεισφορά του, με συγκεκριμένες πράξεις, στην προώθηση και προβολή του κερκυραϊκού τουρισμού.
Παράλληλα με την παρουσίαση, γινόταν και μέσω προτζέκτορα, προβολή παλιών φωτογραφιών από την δραστηριότητα του Σπύρου Ανυφαντή και τις προσωπικότητες που πέρασαν από την ταβέρνα του, η οποία εκτός των άλλων πρόβαλλε όσο κανείς ως τότε, μαζί με την Κέρκυρα και το χωριό του, τους Κυνοπιάστες.
Η ταβέρνα ΤΡΥΠΑ, συνεχίζει τη λειτουργία της και σήμερα από τον εγγονό του Σπύρου Ανυφαντή, ακολουθώντας σε πολλά, τα χνάρια του ιδρυτή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου