Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Eκτεταμμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, ανάγγειλε ο εφημέριος π. Χρυσόστομος

H απόδοση της γιορτής του Πάσχα, την Τετάρτη (8 Ιουνίου 2016) της έκτης εβδομάδας μετά τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, με την ολοκλήρωση της μικρής λιτανείας της Αναστάσεως στους Κυνοπιάστες, συνδυάστηκε φέτος με άκρως ενδιαφέρουσες αναγγελίες από τον εφημέριο της Ενορίας, αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Κουτσούρη, για την εκκλησία της Παναγίας, ως μνημείου της ιστορίας και του πολιτισμού του χωριού.
Συγκεκριμένα, ο π. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στην εκκλησία και όλους τους ενορίτες για τη συμβολή τους στην ανακαίνιση – αναπαλαίωση των εκκλησιών του χωριού (Αγ. Ιωάννη, Αγ. Σπυρίδωνα και Αγ. Νικολάου) ανήγγειλε ότι ήρθε η σειρά του πιο σημαντικού και αρχαιότερου εκκλησιαστικού μνημείου των Κυνοπιαστών, της Κεντρικής εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσας.
Απευθυνόμενος, από την κεντρική πύλη της εκκλησίας, προς τους συμμετάσχοντες στην λιτανεία της απόδοσης του Πάσχα, μίλησε για την έναρξη της προσπάθειας εσωτερικής και εξωτερικής αποκατάστασης του εκκλησιαστικού μνημείου, γεγονός που γεννά την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα γίνουν οι αναγκαίες σωστικές εργασίες και η αποκατάσταση των όψεων και του περιβάλλοντος χώρου του ναού, με την απομάκρυνση όποιων κατασκευών του παρελθόντος το προσβάλλουν και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του.
Οι εργασίες αυτές, με την πρώτη ματιά στην εκκλησία είναι:
  • Αποκατάσταση και στεγανοποίηση της στέγης, που παρουσιάζει διάφορα προβλήματα, ίσως μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί κανείς τώρα να φανταστεί.
  • Αποκατάσταση και ενίσχυση της τοιχοποιίας που παρουσιάζει, τουλάχιστον στις τρεις πλευρές της, μικρές ή μεγάλες ρηγματώσεις.
  • Ολοκλήρωση του καθαρισμού των σημαντικότατων τοιχογραφιών της κόγχης του Ιερού (του 18ου αιώνα) όπου εικονίζονται ιεράρχες της εκκλησίας μας.
  • Καθαρισμός και αποκατάσταση της εφέστιας εικόνας της Παναγίας, που είναι το παλαιότερο σωζόμενο στοιχείο από την εκκλησία του 15ου αιώνα.
  • Αποκατάσταση εξωτερικών όψεων της εκκλησίας (σοφάδες, κορνιζώματα, κουφώματα κλπ).
  • Απομάκρυνση εξωτερικών καλωδιώσεων, σωληνώσεων δικτύων και  εξωτερικών συσκευών κλιματισμού.
  • Κατεδάφιση όλων των παραπηγμάτων που εφάπτονται του ναού και κακοποιούν τις τρεις από τις τέσσερις όψεις του και εξυπηρέτηση των όποιων αναγκών του ναού, στο γειτονικό κτήριο του παλιού σχολείου και ενδεχομένως αλλού.
  • Αποκατάσταση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού με καλαίσθητες κατασκευές που θα έχουν και την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος.
  • Καθαρισμός και συντήρηση του περίτεχνου κλασικού τύπου κερκυραϊκού καμπαναριού (κωδωνοστασίου) που είναι κατασκευασμένο το 1900 από τοπική αμμουσόπετρα.
Οι ανάγκες αυτές, ασφαλώς θα απαιτήσουν μια μακρά και επίμονη προσπάθεια της Ενορίας και των Ενοριτών και φίλων της Ενορίας, και τη συμβολή όλων, με ενδεχόμενη αξιοποίηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό έχουμε θέση πολλές φορές στο παρελθόν, παραθέτοντας και ενδεικτικές φωτογραφίες (πάνω και κάτω):
Σημειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια, με δωρεές ενοριτών και με δαπάνες της Ενορίας, έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα αποκατάστασης του εκκλησιαστικού μνημείου, το μέγεθος όμως και η παλαιότητά του, απαιτεί συνέχισή τους τουλάχιστον στη βάση που ήδη ενδεικτικά περιγράφηκε. 
Και ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς... 
Αρκεί όμως να τον πορευόμαστε με συνέπεια, χωρίς ολιγωρίες και παρεκκλίσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου