Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

1827: Πλήρωναν 52 φαρδίνια το μήνα, για το δάσκαλο στο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο των Κυνοπιαστών!

27 Οκτωβρίου 1927: Κατάλογος όσων χρωστούν...
Μια ακόμη άγνωστη πτυχή της ιστορίας του τόπου μας αποκαλύπτει έγγραφο των Αρχείων Ν. Κερκύρας, με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 1827. Αναφέρεται στα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης στην ύπαιθρο Κέρκυρα, όταν οι γονείς των μαθητών των νεο-ιδρυμένων αλληλοδιδακτικών σχολείων, καλούνταν να πληρώσουν δίδακτρα για τα έξοδα μισθοδοσίας του δασκάλου των παιδιών τους!
Συγκεκριμένα: 
Σε συνέχεια των αποφάσεων της Επτανήσου Πολιτείας που, με επιτετραμμένο τον Γραμματέα της Επικρατείας Ιωάννη Καποδίστρια, ίδρυσε αλληλοδιδακτικά ελληνικά σχολεία, την περίοδο 1805 – 1807, με πρώτο το σχολείο δίπλα στην Παναγία της Τενέδου, το Ιόνιο Κράτος (στην περίοδο της Αγγλοκρατίας), επεκτείνει την εκπαίδευση στην ύπαιθρο της Κέρκυρας. 
Στα 1825, προχωρά στην ίδρυση τέτοιων σχολείων, με πολλές διακυμάνσεις στην λειτουργία τους, στο Μαντούκι και τον Ποταμό και αμέσως μετά, τεσσάρων σχολείων στη νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα, στους Αναπλάδες με 71 μαθητές, στο Περιβόλι με 51, στα Μελίκια με 62 και στους Κουσπάδες με 42 μαθητές. Από έκθεση που υποβλήθηκε στη Γερουσία στις 29 Σεπτεμβρίου 1826, προκύπτει η ίδρυση 17 ακόμη σχολείων σε χωριά της Κέρκυρας, ανάμεσα στα οποία και των Κυνοπιαστών με 63 μαθητές. 
Στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας ιδρύθηκαν επίσης τότε, σχολεία στο Γαστούρι με 50 μαθητές, στους Αγ. Δέκα με 59 μαθητές, στους Βαρυπατάδες με 51 μαθητές, στον Κάτω Γαρούνα με 40 μαθητές και στους Σιναράδες με 46 μαθητές.
Πρώτος δάσκαλος στο σχολείο των Κυνοπιαστών ορίζεται ο Ιωάννης Χατζόπουλος, που εφαρμόζει τη διαδεδομένη τότε αλληλοδιδακτική μέθοδο.
Ο δάσκαλος όμως έπρεπε να έχει το μισθό του, ο οποίος εξασφαλιζόταν και από δίδακτρα που κατέβαλαν οι πάμπτωχοι γονείς των μαθητών.
Έτσι, κατά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου των Κυνοπιαστών, φαίνεται  πως μερικοί από τους γονείς, δυσκολεύονταν να καταβάλουν τα δίδακτρα και η αρμόδια υπηρεσία του Ιονίου Κράτους, κατάρτισε κατάλογο οφειλετών για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 1827, όπου φαίνεται η χρέωση με 52 φαρδίνια το μήνα.
Το φαρδίνι (φωτο) ήταν ευτελούς αξίας νόμισμα της εποχής αυτής και αντιστοιχούσε στο 1/4 της πέννας ή 1/48 του σελινιού. Είναι πιθανό να ταυτίζεται με το λεπτό, που αντιστοιχούσε σε 1/4 του οβολού.
Μεταξύ των οφειλετών, εκτός από τους γονείς των Κυνοπιαστινών μαθητών, φαίνονται και γονείς μαθητών (με το επώνυμο Μάμαλος και Καρύδης) προφανώς από το διπλανό χωριό του Αγ. Προκοπίου, τότε Ψωραροί. Οι μαθητές αυτοί είχαν εγγραφεί στο ίδιο σχολείο, που στεγαζόταν σε αίθουσα (λότζα την έλεγαν), εφαπτόμενη στη νότια πλευρά της μονόκλιτης τότε εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας, στο κέντρο των Κυνοπιαστών, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον Αγ. Προκόπιο.

Σχετ.: https://koinonkynopiaston.blogspot.gr/p/blog-page_30.html

Η β΄σελίδα με τους οφειλέτες διδάκτρων

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

Τα έγγραφα αυτά σε ψηφιακή μορφή, διέθεσε στην ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ, ο Μπενιτσιώτης ερευνητής των Αρχείων Ν. Κέρκυρας, Ερωτόκριτος Κοντός, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου