Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ο Κερκυραίος καθηγητής ιατρικής Γιώργος Σουρβίνος στο νέο Δ.Σ. του Ε.Ο.Δ.Υ.


Ο κερκυραϊκής καταγωγής (από Κυνοπιάστες) καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κ. Σουρβίνος (φωτο), μετέχει στο νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, στο υπ. αρίθμ. 919 Φ.Ε.Κ.
O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που ιδρύθηκε με το νόμο 4600/9.3.2019 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Ο ΕΟΔΥ είναι καθολικός διάδοχος του προϋφιστάμενου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο καταργήθηκε από τον προαναφερόμενο νόμο.
Σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η προάσπιση και η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας και ειδικότερα η προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή η πρόληψη νόσων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας.
Στον σκοπό του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται:
α) η παρακολούθηση και η εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού της χώρας και των βιολογικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που την επηρεάζουν,
β) η επιδημιολογική καταγραφή και η συνεχής παρακολούθηση της επίπτωσης των νοσημάτων, λοιμωδών και μη μεταδοτικών, στη δημόσια υγεία,
γ) η λήψη μέτρων πρόληψης και διαρκούς ενημέρωσης του πληθυσμού, στο σύνολό του ή σε επιμέρους ομάδες, για την προστασία της υγείας και την εξασφάλιση της ευεξίας και της ευζωίας του,
δ) δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού από κάθε είδους απειλές που προέρχονται από εξάπλωση νοσημάτων ή καταστάσεων βλαπτικών για την υγεία.

Η Εστία Κυνοπιαστών εύχεται στον διακερκιμένο συντοπίτη μας καθηγητή Γιώργο Κ. Σουρβίνο κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου