Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Την Παρασκευή 22/11 η παρουσίαση του βιβλίου του Στέφ. Πουλημένου «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, μέσα από τα λαϊκά δρώμενα και τις παραδόσεις της»

Παρουσιάζεται και επίσημα στο αναγνωστικό κοινό της Κέρκυρας, την ερχόμενη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο 1 του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην οδό Ιωάννου Θεοτόκη 72, το βιβλίο του δημοσιογράφου – πρώην νομάρχη, Στέφανου Πουλημένου, με τίτλο: «Τα τραγούδια της Κέρκυρας» και υπότιτλο «μέσα από τα λαϊκά δρώμενα και τις παραδόσεις της», που εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “CorfuPress” του Θωμά Κατσαρού.
Την όλη εκδήλωση θ' ανοίξει εκπρόσωπος των εκδόσεων CorfuPress, ενώ για το βιβλίο και θα μιλήσουν οι:
  • Λάμπης Βασιλειάδης, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Κώστας Καρδάμης, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και
  • Δημήτρης Ζυμάρης, Ιστορικός – Φιλόλογος

Θα μιλήσουν ακόμη:
  • Ο καθηγητής μουσικής και συνθέτης Σπυρίδων Τσιλιμπάρης που κατέγραψε μουσικά 91 τραγούδια της παράδοσης και θα κλείσει
  • Ο συγγραφέας του βιβλίου Στέφανος Πουλημένος

Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν τρία φωνητικά σύνολα που θ’ αποδώσουν με το δικό τους τρόπο, συνολικά έξι (6) τραγούδια της λαϊκής παράδοσης του νησιού.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το 420 σελίδων βιβλίο, καρπός πολυετούς έρευνας του Στεφ. Πουλημένου, προλογίζει ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας κ. Γιάννης Πιέρης, βαθύτατος γνώστης της κερκυραϊκής παράδοσης.
Το εξώφυλλό του κοσμείται από λεπτομέρεια της παραστατικής ελαιογραφίας του Κεφαλλονίτη Διονυσίου Βέγια (1810 – 1884) με τίτλο «Χορός στην Κέρκυρα» (1870), που χρησιμοποιήθηκε μετά από σχετική άδεια της Εθνικής Πινακοθήκης, στην οποία ανήκει (Συλλογή Κουτλίδη). Μέσω του πίνακα αυτού τεκμηριώνεται με ρεαλιστική απεικόνιση, η παλαιότερη χρήση των αρχέγονων λαϊκών μουσικών οργάνων στην ύπαιθρο του νησιού, που ήταν το ταμπούρλο και η νιάκαρα, με μια λέξη ταμπουρλονιάκαρα. Αυτά που στην ηπειρωτική χώρα, ονομάζονται νταούλι και ζουρνάς.
Το βιβλίο έχει τυπωθεί σε μέγεθος 16,5 x 23,5 εκατ., σε τετραχρωμία, ενώ το  περιεχόμενό του διανθίζεται με 66 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες, αναφέρεται σε 58 χωριά και περιοχές της Κέρκυρας και τεκμηριώνεται με 221 σημειώσεις και παραπομπές σε πηγές, ανάμεσα στις οποίες, 70 τίτλοι βιβλίων, πολλές ζωντανές μαρτυρίες και 12 πηγές αρχείων ήχου και εικόνας.
Το πρώτο μέρος της ερευνητικής εργασίας περιλαμβάνει:
  • Περιγραφή του ιστορικού και κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας και
  • Παρουσίαση των τοπικών τραγουδιών σε 15 ενότητες, από τους κύκλους της ζωής και του χρόνου που ειδικότερα κατανέμονται στα: ακριτικά, παραλογές νεότερα αφηγηματικά, της αγάπης, λιανοτράγουδα της αγάπης, του γάμου, νανουρίσματα, της ξενιτιάς, της δουλειάς – αγροτικά, λαϊκοθρησκευτικά, της αποκριάς, του κλήδονα, των πανηγυριών, της τάβλας και τέλος, στα μοιρολόγια.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη μουσική καταγραφή 91 τραγουδιών της κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης, μια ιδιαίτερα σημαντική εργασία που έκανε ο καθηγητής μουσικής και συνθέτης Σπυρίδων Τσιλιμπάρης, καθώς με αυτήν είναι πλέον διαθέσιμο το πρώτο πλουσιότατο τοπικό μουσικό ρεπερτόριο.
Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο φιλόλογος Σωκράτης Πουλής.
Το βιβλίο, διατίθεται ήδη στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας, στο γραφείο των εκδόσεων CorfuPress, N. Mώρου 6, Κέρκυρα, τηλ. 26610 28590, κιν. 6945 957600.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου