Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Παναγία του Χανά - Πως πήρε το όνομά του το μικρό ξωκλήσι των Κυνοπιαστών


Αναπάντητο πλανιόταν για πολλές γενιές το ερώτημα γύρω από την προέλευση του προσωνυμίου "του Χανά" στο μικρό ξωκλήσι της Παναγίας, μέσα στο άλλοτε φέουδο Καρτάνου, περιοχής Κυνοπιαστών, στην κορυφή ενός υψώματος, ανατολικά, στο 6ο χλμ. της εθνικής οδού Αχιλλείου (έναντι ΜπαρμπαΘωμά).

Ένα όμως έγγραφο του 1660, από τον φάκελο 123, βιβλ. 10 του Αρχείου Εγχωρίου Διαχειρίσεως, Φ.123, των Α.Ν.Κ., που έφερε στο φως ο φίλος ερευνητής του Αρχείου Γιώργος Πουλής, δίνει μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα, που μπορεί να είναι και οριστική.


Στο αρχειακό έγγραφο (φωτο) γίνεται αναφορά στην οριοθέτηση κτημάτων με τέρμονες, στην περιοχή "Καλονδρύ" Γαστουρίου, σε μικρή απόσταση, νότια της Παναγίας του Χανά. Εκεί λοιπόν μεταξύ άλλων περιγράφεται ένα κτήμα των κληρονόμων του "μυλωνά Στάθη Γιαννόπουλου, ...κάτοικου Γαρίτζας, στην περιοχή Καλονδρύ, με τέσσερα ριζάρια κεντρωμάδες και μία αμυγδαλιά ης το σύνορο, πλησίον τον τράφο και πλησίον του Μρ Γιαννούτζου Ζάχαρι υιός του ποτέ Χανά και πλησίον του Μήχου Κοντού...".

Έτσι μαθαίνουμε ότι ο Χανάς είναι όνομα ανδρικό κάποιου ιδιοκτήτη κτήματος στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανότατα ήταν κτήτορας και της μικρής εκκλησίας της Παναγίας του Χανά, όπου κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά, καταλήγει η Λιτανεία της Αναστάσεως από την εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, απ' όπου και η αρχική φωτογραφία.

Στέφανος Πουλημένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου