Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Λαμπρή η Ανάσταση στους Κυνοπιάστες

Με τον καθιερωμένο, εδώ και 25 χρόνια, τρόπο, γιορτάστηκε και φέτος στους Κυνοπιάστες, τα μεσάνυχτα του Μεγ. Σαββάτου, η Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Περιμένοντας την Ανάσταση
Περί τις 11.20΄ έγινε περιφορά της εικόνας της Ανάστασης, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, με το φλάμπουρο, τη σκόλα, τα εξαπτέρυγα, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας και πλήθους κόσμου που ακολουθούσε με αναμμένες λαμπάδες.
Η Εκκλησιαστική Χορωδία Κυνοπιαστών στην Ανάσταση
Στις 12 παρά 10΄, ιερέας και συμμετέχοντες κατέληξαν στο προαύλιο της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας, όπου αναστάσιμοι ύμνοι και η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Ανάστασης στις 12, σηματοδότησαν το πέρασμα στη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Οι καμπάνες της εκκλησίας ήχησαν χαρμόσυνα, η Φιλαρμονική σε διεύθυνση Γιώργου Αρκούδη, «έπαιξε» τους «Γραικούς», ενώ η Εκκλησιαστική Χορωδία σε διεύθυνση της νέας μαέστρου Σταματίνας Καρύδη, απέδωσε εξαιρετικά το «Χριστός Ανέστη», σε διάφορες τετράφωνες μελωδικές φόρμες, κατά τα κερκυραϊκά ψαλτικά πρότυπα.
Παράλληλα, ρίχτηκαν πυροτεχνήματα, που φώτισαν τον συννεφιασμένο ουρανό και έκαναν ακόμη πιο γιορτινή την ατμόσφαιρα.
Οι συμμετέχοντες στην τελετή της Ανάστασης που ήταν και φέτος πολλοί – ντόπιοι και επισκέπτες - επιμένοντας να κρατάνε αναμμένες τις λαμπάδες, παρά το αέρα που συχνά τις έσβηνε, αντάλλαξαν ασπασμούς και το «Χριστός Ανέστη» με την ανταπόδοση «Αληθώς Ανέστη».
Η μπάντα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών ενώ αποδίδει τους "Γραικούς"
Ο π. Χρυσόστομος στη συνέχεια προχώρησε προς την κλειστή κεντρική πύλη της εκκλησίας και αφού είπε τρεις φορές το «άρατε πύλας» εισήλθε στο ναό, όπου ακολούθησε το προσκύνημα της εικόνας της Ανάστασης.
Ανήμερα του Πάσχα, το πρωί πλέον, τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά τα κερκυραϊκά ειωθότα και όλοι κατέληξαν, το μεσημέρι, στο πασχαλινό τραπέζι, που η παράδοση το θέλει να είναι το πιο πλούσιο του χρόνου. Η παράδοση τηρήθηκε στο ακέραιο, παρά την κρίση που έχει πλήξει το σύνολο και της μικρής τοπικής κοινωνίας του χωριού.
"Δεύτε λάβετε φως" από τον ιερέα του χωριού, μια ώρα πριν την Ανάσταση

1 σχόλιο: