Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Και επίσημα στην Κέρκυρα, ο "Ερωτευμένος Ελύτης" του Κυνοπιαστινού συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου

Το βιβλίο του Κυνοπιαστινού συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου "Ο Ερωτευμένος Ελύτης", των εκδόσεων "Ψυχογιός", παρουσιάστηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Κέρκυρας.
Την παρουσίαση οργάνωσε η Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας, που με την ευκαιρία έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.
Ο πρόεδρός της Αντώνης Δεσύλλας έκανε την εισαγωγή στην εκδήλωση και αφού αναφέρθηκε στη λειτουργία και τις βιβλιοπαρουσιάσεις της Λέσχης, παρουσίασε και τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου, που βρέθηκε για μερικές μέρες στη γενέτειρα.
Στο περιεχόμενο, τη δομή και τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου "Ερωτευμένος Ελύτης" αναφέρθηκε η φιλόλογος Κατερίνα Λαγού, ενώ με θερμά λόγια μίλησαν για το έργο του συγγραφέα, πολλά μέλη της Λέσχης, η συγγραφέας Κατίνα Βλάχου, ο Ζωγράφος Φίλης Κένταρχος και ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.
Ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε για το θέμα του 16ου βιβλίου του, που αναφέρεται και αναδεικνύει τη σχέση του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με την Κέρκυρα. 
Πρόκειται για μυθιστόρημα που αναφέρεται στις επαφές και σχέσεις που ανέπτυξε στην Κέρκυρα, το 1937, όταν υπηρετούσε εδώ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, με προσωπικότητες της εποχής και με ντόπιους λογοτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και οι Κυνοπιαστινοί Γρηγόρης και Κώστας Δαφνής.  
Οι σχέσεις του Ελύτη επεκτάθηκαν, ως φαίνεται, αρκετά μέσα στην τοπική κοινωνία και ενέπνευσαν μέρος του ποιητικού του έργου.


Η υπόθεση του μυθιστορήματος
Κέρκυρα 1937, δικτατορικό καθεστώς Μεταξά. Από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο, ο Οδυσσέας Ελύτης φοιτά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας πηγαίνει στο Νησί των Φαιάκων για να μάθει πώς διήγε τόσους μήνες εκεί ο ποιητής, συνυπηρετώντας με τον Κύπριο φίλο του Ευάγγελο Λουίζο. Με ποιούς συναντήθηκε, εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και μερικούς ντόπιους λογοτέχνες; Πώς περνούσε τις ελεύθερες ώρες του; Ποια ήταν η σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες; Ακόμη, τί κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»; 
Ο Οδ. Ελύτης στο σπίτι του Μάρκου Θεοτόκη στους Καρουσάδες, 
μαζί με τον Κώστα και το Γρηγόρη Δαφνή
Ο Οδ. Ελύτης με τον Κ. Δαφνή
Ο Ερωτευμένος Ελύτης, είναι ένα μυθιστόρημα για τον νεαρό έφεδρο αξιωματικό με τα ποιητικά οράματα και ταυτόχρονα μια σπουδή για τον άνθρωπο Ελύτη. 
Σε αυτό γίνεται λόγος για την πολιτική πλευρά του, μα και την ερωτική. Διότι είναι ερωτικός ποιητής• ολόκληρο το σώμα της ποίησής του είναι ερωτικό. 
Ο έρωτας διαποτίζει και το "Άξιον Εστί", ίσως το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί στην ελληνική γλώσσα. 
Ο ίδιος σε μια συνέντευξη παραδέχεται την ηδονοθηρία του: «Ήμουν δοσμένος “εις τες ηδονές”, που λέει κι ο Καβάφης".


Λίγα λόγια για το Φίλιππο Φιλίππου
Ο Φίλιππος Φιλίππου* γεννήθηκε στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας το Δεκέμβριο του 1948. 
Ο Φίλιππος Φιλίππου
Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τα βιβλία του "Οι εραστές της θάλασσας" ή "Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη" και "Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας" σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Δύο από τα μυθιστορήματά του, "Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη" και "Ο θάνατος του Ζορμπά", έχουν ως κεντρικούς ήρωες πραγματικά πρόσωπα. Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα αλλά είναι τακτικός επισκέπτης της γενέτειράς του.

Ο συγγραφέας Φ. Φιλίππου (6ος στη μέση)  με συγχωριανούς και φίλους του στους Κυνοπιάστες (Σεπτ. 2009)
Τον  Αύγουστο του 2011, η Πρωτοβουλία για την Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών, τίμησε, ανάμεσα σε επτά Κυνοπιαστινούς συγγραφείς και ποιητές, τον Φίλιππο Φιλίππου, ο οποίος τον επόμενο μήνα, το Σεπτέμβρη, επισκέφτηκε και πάλι το χωριό του και ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την τιμή που του έκαναν.
Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, ο Φίλιππος Φιλίππου, επισκέφτηκε για μια ακόμη φορά το χωριό που γεννήθηκε, τους Κυνοπιάστες χαιρέτησε συγγενείς και φίλους, γνώρισε νέους συγχωριανούς του και ήπιε το καφεδάκι του στο γραφείο της ενορίας του χωριού, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θωμά Σούλο (φωτο).
Ο συγγραφέας Φ. Φιλίππου (στο μέσον), με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Θωμά Σούλο (αριστερά), συνοδευόμενος από τον συγγραφέα, φίλο και συνεργάτη του, Αντώνη Δεσύλλα (δεξιά)
* Φίλιππος Φιλίππου είναι το συγγραφικό ψευδώνυμο του Φίλιππου, γιού του Θεοτόκη Πουλημένου (Γκίθε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου