Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εκατό χρόνια από την κατασκευή και τοποθέτηση του μοναδικού μαρμάρινου γλυπτού στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών

Φωτό National Geographic 1930
Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών, το μαρμάρινο γλυπτό, που την κοσμεί και την καθιστά μοναδική, αξιοπρόσεχτη και πολυφωτογραφημένη.
Από το πλουσιότατο αρχείο της Ενορίας του χωριού πληροφορούμαστε ότι  στις 13 Μαϊου 1912, οι Επίτροποι της Ενορίας, Γεώργιος Σουρβίνος πτ. Τζάνη, Νικόλαος Αγάθος πτ. Αναστασίου, Σπυρίδων Πουλημένος πτ. Σταματίου, «συνεφώνησαν μετά του εκ Κάτω Γαρούνα τεχνίτου κ. Στεφάνου Καρδάμη, όπως κατασκευάση την εξώθυραν του Ιερού Ναού δια μαρμάρου Πεντέλης, το έργον προϋπελογίσθη εις δραχμάς 1225, την δε 15ην Μαϊου ο άνω τεχνίτης ανεχώρησε δι’ Αθήνας όπως φέρη το Πεντελικό Μάρμαρον*».
Ο τεχνίτης ήταν απόλυτα συνεπής στη συμφωνία. ΄Εφερε το μάρμαρο – μια πολύ δύσκολη για την εποχή αποστολή - και φιλοτέχνησε με εξαιρετική επιμέλεια το έργο του, το οποίο ετοποθέτησε στην εξώθυρα τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 1913
Από τότε,όλες οι σημαντικές φωτογραφίσεις, κάθε είδους τελετών, σχημάτων, κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και μεμονωμένων προσώπων, γίνονται μπροστά στην εξώθυρα του ναού που διακοσμήθηκε πέραν του μαρμάρινου γλυπτού, με το επίσης μοναδικό ξυλόγλυπτο της πύλης τα οποία από κοινού συνθέτουν μαζί με την συνολική πρόσοψη της τρίκλιτης βασιλικής και το πέτρινο καμπαναριό, το πιό εντυπωσιακό αξιοθέατο των Κυνοπιαστών, στο κεντρικότερο σημείο του χωριού.
Οι νεότεροι Κυνοπιαστινοί καμαρώνουν για τα έργα των προγόνων τους αλλά συχνά, δικαιολογημένα  πικραίνονται για ό,τι έχει πληγώσει τις τελευταίες τέσσερις 10ετίες, την εικόνα του χωριού, με τις ανόητες και αντιαισθητικές κατασκευές, ακόμη και σε κεντρικά του σημεία.
Σημειώνεται ότι ο γλύπτης Στέφανος Καρδάμης έχει φιλοτεχνήσει αντίστοιχα έργα, όχι βέβαια με πεντελικό μάρμαρο, αλλά με αμμουσόπετρα, στο εσωτερικό των εκκλησιών της Παναγίας του Ανω Γαρούνα και του Αγίου Δημητρίου της Άνω Παυλιάνας, αλλά και τον ίδιο του τον τάφο στο παλαιό κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στον Κάτω Γαρούνα.Υπενθυμίζουμε ότι με πεντελικό μάρμαρο κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Φωτογραφικό απόσπασμα από το αρχείο της Ενορίας της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου