Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Νέα δυναμική για να κρατηθούν οι Κυνοπιάστες ψηλά, παρά τη δύσκολη γενικότερη συγκυρία

Όμορφη εικόνα με καθαριότητα, νοικοκυριό και τάξη παρουσιάζει τις μέρες του Πάσχα το χωριό των Κυνοπιαστών, παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ο Δήμος Κέρκυρας. Και αυτό χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος και ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος Σπύρος Αλαμάνος, που μαζί με το μεράκι του να βλέπει το χωριό πάντα όμορφο και καθαρό, προσθέτει συχνά και την προσωπική του εργασία δίπλα στα συνεργεία  της κοινότητας. Μερικές φορές μάλιστα, προχωρά και παραπέρα, καλύπτοντας εξ ιδίων, ορισμένες από τις αναγκαίες, για το καλύτερο αποτέλεσμα, δαπάνες.
Ετσι, οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες του χωριού καθαρίστηκαν από την αυτοφυή άγρια βλάστηση, ασβεστώθηκαν τοιχία και ρείθρα, έγιναν διαγραμμίσεις απαγορευτικές της στάθμευσης και διαβάσεις πεζών, υπήρξε φροντίδα του δημοτικού φωτισμού, ενώ επισκευάστηκε η στέγη και χρωματίστηκε, από συνεργείο του Δήμου, το κοινοτικό γραφείο, που άλλαξε όψη.

Στις διοικήσεις ΔΕΥΑΚ, ΜΑΕΔΗΚ και  Συνδέσμου Δ.Σ.Α.

Στο μεταξύ, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή, τρεις Κυνοπιαστινοί τοποθετήθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις διοικήσεις τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
  • Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος, τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, με ενδεχόμενο ν’ αναλάβει και σημαντικά καθήκοντα, δεδομένου ότι διαθέτει την προηγούμενη εμπειρία από την Προεδρία της ΔΕΥΑ Αχιλλείων.
  •  Ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σπύρος Αλαμάνος, τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ. της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Κέρκυρας (ΜΑΕΔΗΚ), στην οποία πρόεδρος είναι ο Γιώργος Μάμαλος.
  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Μάκης Ανυφαντής, μετακινήθηκε στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με ειδικά καθήκοντα στα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Λύση στο πρόβλημα του πόσιμου νερού

Οι εξελίξεις αυτές, σηματοδοτούν και εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος που ανέκυψε με την μόλυνση του πόσιμου νερού, από την είσοδο τρωκτικών στην πηγή.  Προβλήματος που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο, από τις 3 Σεπτεμβρίου 2012, υποβάλλοντάς τους σε καθημερινά έξοδα τα οποία, σε μηνιαία βάση, φτάνουν σε ποσόν δυσβάστακτο για τα επιβαρυμένα και – συχνά - πενιχρά οικονομικά τους.
Πληροφορίες της ΕΣΤΙΑΣ αναφέρουν ότι επίκειται η εφαρμογή ενός σχεδίου προσωρινής λύσης του προβλήματος, που σύντομα θα περάσει σε μόνιμη, με επαναχρησιμοποίηση, υπό ασφαλείς όρους, του νερού της πηγής των Γουράδων, από την οποία υδροδοτούντο οι Κυνοπιάστες, συνεχώς από το 1927!

Ρήμαξε ο Βιολογικός

Παράλληλα με τις επικείμενες θετικές εξελίξεις γύρω από το πόσιμο νερό, η συμμετοχή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Δημοτικής Κοινότητας στις διοικήσεις δύο κορυφαίων επιχειρήσεων του Δήμου, που τους φέρνει εξ αντικειμένου πιο κοντά στην Δημοτική Αρχή συνολικά, αλλά και το Δήμαρχο προσωπικά, ενισχύει την προοπτική αποκατάστασης της λειτουργίας του Βιολογικού των Κυνοπιαστών, του πρώτου του είδους που λειτούργησε στην Κέρκυρα (1990), πριν ακόμη κι από αυτόν του τότε Δήμου Κερκυραίων (1995).
Η ζωτικής σημασίας, για την ευρύτερη περιοχή, εγκατάσταση, έχει, τα τελευταία χρόνια αφεθεί στην τύχη της, με αποτέλεσμα τα λύματα, όπως μπαίνουν στον ΒΙΟ.ΚΑ. έτσι ακριβώς να απορρίπτονται στην Καβαλάραινα!
Τούτο σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει άμεση δραστική παρέμβαση με διαρκή και σταθερή συντήρηση και ανθρώπινη καθημερινή παρουσία εκεί, θα επανέλθουμε σύντομα στις συνθήκες βοθροποίησης της Καβαλάραινας, που επικρατούσαν τη 10ετία του 1980, μέχρι τη λειτουργία του Βιολογικού. Κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό για το περιβάλλον και ολέθριο για την πυκνοκατοικημένη πλέον ευρεία περιοχή που διασχίζει ο χείμαρος.
Η δυσοσμία που ήδη αναδύεται από εκεί, προϊδεάζει για το τί θα συμβεί, αν έλθει το καλοκαίρι, χωρίς αποτελεσματική παρέμβαση και διαρκή φροντίδα από πλευράς ΔΕΥΑΚ.
Ελπίζουμε να εξελιχθούν όλα κατ’ ευχήν! Διαφορετικά…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου