Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Piemontesina bella, ένα ιταλικό τραγούδι, έναυσμα έρευνας για τη λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας

H γνωστή και δημοφιλής σε όλη την Ιταλία, μελωδία, του λαϊκού βάλς με τον τίτλο Piemontesina Bella*, είναι η αφορμή για την έρευνα του Στέφανου Πουλημένου, γύρω από τη λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας.
- Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο;
Το ρεφρέν της ιταλικής μελωδίας είναι αυτό ακριβώς πάνω στο οποίο - άγνωστο ποιοί - έκτισαν, πιθανότατα στα μέσα του 20ου αιώνα, το δικό μας τραγούδι "Δεν θέλω να δουλεύεις", που αγαπήθηκε, τραγουδήθηκε και χορεύτηκε στην Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια, από πολύ κόσμο στο νησί μας.
- Τίποτε το κακό θα πείτε και δεν θά 'χετε άδικο.
Αν όμως βρισκόσασταν στην Ιταλία και παρουσιάζατε το τραγούδι του Piemonte, ως... παραδοσιακό κερκυραϊκό, σίγουρα θα προκαλούσατε κάτι μεταξύ γέλιου, απορίας και ειρωνείας.
Αυτή ακριβώς η διάσταση του θέματος, οδήγησε στην αναζήτηση της πραγματικής λαϊκής μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας, που μετά από πολύχρονη έρευνα, αποκαλύπτεται πλούσια όσο δεν είχαμε φανταστεί, με τις ρίζες να χάνονται βαθιά μέσα στο χρόνο, φτάνοντας ως τη μέση Βυζαντινή περίοδο.
Αυτήν την παράδοση, που ασφαλώς δέχτηκε επιδράσεις αλλά δεν αντέγραψε, δεν έκανε όπως λέμε σήμερα στην γλώσσα των υπολογιστών, copy paste, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει, με πλήθος ντοκουμέντων, ο Στέφανος Πουλημένος, την Παρασκευή 17 Μαϊου 2013, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας, με διοργανωτή την ίδια την Εταιρία.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και αυτονόητο είναι πως οι αναγνώστες της Εστίας Κυνοπιαστών, είναι προσκεκλημένοι.


* Αν αναζητήσετε στο You Tube, το Piemontesina Bella, θα εμφανιστεί πλήθος επιλογών. Διαλέγετε και παίρνετε. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου